Την μήνιν της Βαγδάτης προκαλεί η Τουρκία

Την μήνιν της Βαγδάτης προκαλεί η Τουρκία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στην Αγκυρα και στη Βαγδάτη, στον απόηχο της μεταφοράς τουρκικών στρατευμάτων και αρμάτων μάχης στο βόρειο Ιράκ, χωρίς έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι έδωσε χθες εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας από τον διεθνή οργανισμό να αξιώσει την άμεση απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από τη χώρα του. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε επί του παρόντος την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται στα περίχωρα της Μοσούλης, με αποστολή την εκπαίδευση Κούρδων μαχητών (πεσμεργκά) εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους».

Σε μια προσπάθεια να λειάνει τις αντιρρήσεις της ιρακινής κυβέρνησης, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε στείλει, την Πέμπτη, στη Βαγδάτη τον υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου και τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν. Χθες το μεσημέρι, σε μια τελευταία απόπειρα εξευμενισμού της Βαγδάτης, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να «αναδιοργανώσει» τη στρατιωτική παρουσία της στο βόρειο Ιράκ «λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες της ιρακινής κυβέρνησης».

Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές αποδείχθηκαν άκαρπες. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστανί, πνευματικού ηγέτη των σιιτών, που αποτελούν την πλειονότητα του ιρακινού πληθυσμού. Ο Σιστανί κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας του να μη δείξει καμία ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και αποδοκίμασε την αποστολή στρατευμάτων γειτονικών χωρών στο Ιράκ, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στο πλευρό της ιρακινής κυβέρνησης έσπευσε να σταθεί η Μόσχα, η οποία συνεργάζεται στενά με τη Βαγδάτη στον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Με δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι «η Ρωσία βλέπει το Ιράκ ως εξαιρετικά πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή