Διασπορά μίσους

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«​Εάν μια ομάδα ανθρώπων δηλώνει το μίσος της προς κάποια άλλη απλώς και μόνο βάσει του χρώματος του δέρματός της, της θρησκείας της, της σεξουαλικής επιλογής, τότε σαφώς η ομάδα αυτή ανήκει στις οργανώσεις μίσους», μου έλεγε το 2006 ο Αμερικανός δημοσιογράφος Μαρκ Πότοκ, ο οποίος διευθύνει το επίσημο έντυπο του οργανισμού Southern Law Poverty Center, που εδρεύει στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα. Ο οργανισμός αυτός «σκανάρει» και συχνά διώκει νομικά ομάδες μίσους (hate groups) στις ΗΠΑ.

Ο όρος «ομάδα μίσους» είναι σχετικά νεόφερτος στα ελληνικά πράγματα. Δεν μας είχαν απασχολήσει τέτοια ζητήματα στο παρελθόν και, ουσιαστικά, ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται όταν πήρε διαστάσεις το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, η διασπορά μίσους δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των αρρωστημένων νοσταλγών του ναζισμού και των λοιπών φασιστοειδών. Από λέσχες φανατικών οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων μέχρι αριστερίστικες και αντιεξουσιαστικές οργανώσεις, τα κηρύγματα μίσους, η στοχοποίηση και η παρότρυνση ή απλώς η θεωρητική υποστήριξη πράξεων βίας και εξευτελισμού συγκεκριμένων ατόμων και ομάδων δίνουν και παίρνουν τα τελευταία χρόνια, στο μέτρο που ακόμα και ευυπόληπτοι σχολιαστές παροτρύνουν πολίτες να χτυπήσουν πολιτικά πρόσωπα. Η τοξικότητα της ρητορικής του μίσους είναι τέτοια που έχουμε φτάσει στο σημείο να μιλούμε για μια άτυπη ποινικοποίηση της αντίθετης άποψης. Ανθρωποι δέχονται προπηλακισμούς, αυγά και ντομάτες ή τα αυτοκίνητα και τα γραφεία τους βανδαλίζονται επειδή απλώς οι απόψεις τους δεν αρέσουν σε κάποιους άλλους.

Δεν είναι όμως μόνον οι απόψεις που στοχοποιούνται μα και στάσεις ζωής. Κληρικοί δεν αρκούνται σε μια θεωρητική, ηθική απόρριψη της ομοφυλοφιλίας βάσει των θρησκευτικών τους αρχών, αλλά εξωθούν τους πολίτες στο «να φτύνουν» τους ομοφυλόφιλους…

Δεν πρέπει μάλλον να μας ξαφνιάζουν τέτοιες συμπεριφορές. Ηταν εδώ πολύ πριν από την κρίση. Απλώς, όταν λείπουν τα χρήματα, είτε από μια οικογένεια είτε από έναν λαό, αυτό που απομένει είναι η πραγματική μας εικόνα, απογυμνωμένη. Μπορεί να μη μιλούσαμε για μίσος διότι ήμαστε αποχαυνωμένοι, αυτό όμως ήταν εδώ· και τώρα δεν μιλούμε απλώς για μίσος. Το κηρύττουμε κιόλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή