Κοινωνικός φιλελευθερισμός

Κοινωνικός φιλελευθερισμός

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια κοινωνία συνταξιούχων ή υποψήφιων συνταξιούχων, μια κοινωνία που έχει αναγάγει σε στόχο ζωής την ημερομηνία που θα θεμελιώσει το ιερό δικαίωμα της σύνταξης, είναι λογικό να μην ταράζεται απ’ τα ζητήματα του κόσμου τούτου. Ο οποίος, σε πείσμα της ελληνικής ψυχής, συνεχίζει να γυρίζει. Στην Κρήτη δικάζεται ένας Γερμανός ιστορικός, ο οποίος τόλμησε να γράψει αυτό για το οποίο οι Κρητικοί υπερηφανεύονται εδώ και μερικές γενιές. Οτι δηλαδή αποδύθηκαν σε αγριότητες κατά των κατακτητών τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενας δημοφιλής και ταλαντούχος ηθοποιός, ο Μηνάς Χατζησάββας, άνθρωπος με σεμνή δημόσια παρουσία, πέθανε αλλά ο σύντροφός του δεινοπάθησε για να εκπληρώσει τις επιθυμίες του. Πρώτον, γιατί η πολιτεία δεν τον αναγνωρίζει ως σύντροφό του και, δεύτερον, γιατί στη χώρα μας ακόμη δεν είναι δυνατή η καύση των νεκρών.

Το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα της ελληνικής Βουλής που πήρε θέση γι’ αυτά τα ζητήματα. Οπως πήρε θέση και καταδίκασε την ΕΔΕ για το ερευνητικό έργο του καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη, που ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Οπως και για την παράλογη απόφαση του δικαστηρίου με θύμα τον εκδότη του περιοδικού Athens Review of Books. Το Ποτάμι είναι ένα μικρό κόμμα. Στις τελευταίες εκλογές συρρικνώθηκε. Το πιθανότερο είναι πως πλήρωσε το καλοκαιρινό του φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ και την αδυναμία του να διαμορφώσει πολιτική στα μεγάλα θέματα. Εχει όμως πολιτική για τα «μικρά» όπως αποδεικνύεται.

Η κοινωνία των συνταξιούχων δεν αντέχει τον φιλελευθερισμό. Η λέξη ήταν στην παρανομία μέχρι πριν από μερικά χρόνια και τώρα που νομιμοποιήθηκε, δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς. Η δε αριστερά, η οποία την εκφράζει, εμφανίζει όλα αυτά τα μέτρα ως «επαναστατικά», τα μπερδεύει με την εξάρτησή της από τον πιο πρωτόγονο κρατισμό και τα ακυρώνει. Η φιλελευθεροποίηση της ελληνικής κοινωνίας, ο εξευρωπαϊσμός της με άλλα λόγια, περνάει εκτός των άλλων μέσα και από αυτά. Ο φιλελευθερισμός δεν είναι μία ακόμη οικονομική θεωρία. Είναι τρόπος θεώρησης του κόσμου.

Το πραγματικά καινούργιο στην πολιτική ζωή θα έρθει από τη στιγμή που θα αναδειχθεί σε πρωταγωνιστική δύναμη το φιλελεύθερο κέντρο. Εκεί τοποθετείται το Ποτάμι και εκεί τοποθετούνται και πολιτικοί όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί βρίσκονται και όσοι, ασχέτως του τι ψηφίζουν, θέλουν να καθαρίσει η ελληνική κοινωνία από τα νεκρά κύτταρα με τα οποία καταπονούν τον οργανισμό της οι αρχαϊσμοί, αριστεροί τε και δεξιοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή