Τα επισφαλή στεγαστικά των παλιννοστούντων

Τα επισφαλή στεγαστικά των παλιννοστούντων

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε λίγες γραμμές στην αίτησή της για υπαγωγή στις διατάξεις του Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά η Α., 62 ετών και ομογενής της τέως Σοβιετικής Ενωσης, εξιστορεί τη ζωή της: Εφτασε στην Ελλάδα το 1995 από τη Γεωργία, χωρίς σύζυγο, αλλά με δύο παιδιά. Αν και χημικός μηχανικός δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει εδώ το πτυχίο της. Εργάστηκε ως σερβιτόρα και μαγείρισσα. Το 2004 έλαβε στεγαστικό δάνειο με ευνοϊκές ρυθμίσεις και εγγυητή το Δημόσιο, αλλά σταμάτησε να πληρώνει τις δόσεις της πριν από τέσσερα έτη. Σήμερα, για πρώτη φορά μετά τόσο καιρό, ανησυχεί μήπως χάσει το διαμέρισμά της. «Δεν αρνήθηκα καμία εργασία, όσο σκληρή και αν ήταν, προκειμένου να συντηρήσω τα παιδιά μου», αναφέρει στην αίτησή της.

Ολο και πιο συχνά πλέον δικηγορικά γραφεία ανά την Ελλάδα υποδέχονται παλιννοστούντες ομογενείς και ετοιμάζουν αιτήσεις, σαν και αυτήν, στις οποίες οι δανειολήπτες υποστηρίζουν ότι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και ζητούν από τις τράπεζες διακανονισμό των χρεών τους. Ηταν 2004 όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συνυπέγραφε την υπουργική απόφαση που έθετε τους όρους στεγαστικών δανείων προς παλιννοστούντες. Οι δικαιούχοι τότε υπολογίζονταν σε 35.000 και η «στεγαστική συνδρομή» έφτανε μέχρι και τις 60.000 ευρώ.

Αυτό ήταν και το ποσό στο δάνειο της Α. από την Εθνική Τράπεζα. Η διάρκεια αποπληρωμής ορίστηκε στα 22 έτη, ενώ το ελληνικό Δημόσιο παρείχε εγγύηση 100% και επιδοτούσε το επιτόκιο κατά 60%. Το ποσό του δανείου κάλυψε σχεδόν εξ ολοκλήρου το ποσό που πλήρωσε η Α. για διαμέρισμα 62 τ.μ. Οπως παρατηρεί όμως η Σοφία Ελευθεριάδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Νεοελθόντων Ελλήνων Ποντίων, οι προϋποθέσεις αυτών των δανείων ήταν ελαστικές ως προς την ηλικία των αιτούντων ή την εργασιακή τους κατάσταση.

Εκτός ευνοϊκών ρυθμίσεων

Παράλληλα, κάποιοι ομογενείς σύναψαν και άλλα δάνεια με τράπεζες, εκτός των ευνοϊκών ρυθμίσεων, για να αγοράσουν πιο ακριβά σπίτια ή για να τα ανακαινίσουν. «Μετά ήρθε η κρίση και σήμερα είναι πολλοί αυτοί που έχουν πρόβλημα», λέει η κ. Ελευθεριάδου. «Πολλά παιδιά ομογενών έχουν ξενιτευτεί στη Γερμανία ή τις ΗΠΑ για να βρουν δουλειές και να στείλουν χρήματα για να ξεπληρώσουν τα στεγαστικά».

Αυτήν τη λύση αναζήτησε, όπως φαίνεται και από την αίτησή του για υπαγωγή στον Ν. 3869/2010, και ο Ν. που ήρθε στην Ελλάδα από το Καζαχστάν το 2001. Ο γιος του εργαζόταν για μία δεκαετία ως οικοδόμος στη Θεσσαλονίκη, ώσπου αναζήτησε νέα μεροκάματα στην Ισπανία το 2010. Και εκεί έμεινε άνεργος μέχρι που πρόσφατα μετανάστευσε στη Γερμανία. Πατέρας και γιος έπαψαν να πληρώνουν το δάνειό τους πριν από λίγους μήνες.

«Φοβούμενοι ότι μπορεί να ανοίξουν οι πλειστηριασμοί, όλο και περισσότεροι παλιννοστούντες υποβάλλουν αιτήσεις για ρύθμιση των οφειλών τους», αναφέρει στην «Κ» ο δικηγόρος Νίκος Λαζαρίδης. Ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του καλούνται να κάνουν τους ντετέκτιβ κάθε φορά που τους επισκέπτεται κάποιος πελάτης για παρόμοια υπόθεση. «Πρέπει να ξέρω οτιδήποτε έχει να κάνει με την οικογενειακή τους κατάσταση.

Πώς ζουν, πόσα ξοδεύουν, τι έσοδα έχουν, τι και πού χρωστάνε και γιατί», σημειώνει ο κ. Λαζαρίδης. Συχνά αρκετοί αιτούντες είναι επιφυλακτικοί αρχικά στο να μοιραστούν αυτά τα στοιχεία. Οπως αναφέρουν όμως στην «Κ» δικηγόροι που εκπροσωπούν τράπεζες, σε κάποιες περιπτώσεις απορρίπτονται από τα δικαστήρια αιτήσεις, όταν διαπιστώνεται ότι περιέχουν, είτε από αμέλεια είτε από δόλο, αναληθή στοιχεία ακινήτων ή εισοδημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή