Γέφυρες για επενδύσεις με το Ιράν έστησαν οι Ελληνες επιχειρηματίες

Γέφυρες για επενδύσεις με το Ιράν έστησαν οι Ελληνες επιχειρηματίες

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια επιτυχημένη αποστολή. Και μπορεί να μην είχε άμεσα αποτελέσματα, ωστόσο είναι σίγουρο ότι κανείς από τους 45 επιχειρηματίες που συμμετείχαν, δεν «κατέβηκε» στο Ιράν με σκοπό να επιστρέψει από εκεί με συμφωνίες στις βαλίτσες του. Πήγαν εκεί για να βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση, να στήσουν γέφυρες και να προετοιμάσουν το έδαφος για αργότερα.

Στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκαν οι τομείς της ενέργειας, των αερομεταφορών, των φαρμάκων, του τουρισμού και των χρηματοπιστωτικών. Οι Ιρανοί θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρώπη, και ειδικά στην Ε.Ε., ενώ από τη δική μας πλευρά προσφερόμαστε να γίνουμε το… σκαλοπάτι. Και παράλληλα να γίνουμε βασικός τουριστικός προορισμός των περίπου 80 εκατ. Ιρανών.

Ηδη η προσπάθεια έχει ξεκινήσει. Το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με διάφορους φορείς και εταιρείες (ΣΕΤΕ, Aegean κ.ά.), καταβάλλει προσπάθειες, ώστε το τουριστικό ρεύμα που δημιουργεί η ιρανική Πρωτοχρονιά να κατευθυνθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι η ιρανική Πρωτοχρονιά γιορτάζεται το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου, και μπορεί να τονώσει ουσιαστικά το τουριστικό ρεύμα σε μια περίοδο μη αιχμής για τη χώρα μας. Οι Ιρανοί γιορτάζουν έντονα την Πρωτοχρονιά τους, κυρίως ταξιδεύοντας στο εξωτερικό. Με αυτό τον στόχο η Aegean ήδη πραγματοποίησε επαφές στην Τεχεράνη, τόσο με εκπροσώπους της κυβέρνησης όσο και με τοπικούς επιχειρηματικούς παράγοντες (Mahan Air).

Το δεύτερο σημαντικό πεδίο επιχειρηματικού ενδιαφέροντος αποτελεί ο τομέας της ενέργειας. Ταυτόχρονα όμως, όπως είναι ήδη γνωστό, συνιστά και «αγκάθι» στις ελληνο-ιρανικές σχέσεις, καθώς τα ΕΛΠΕ χρωστούν από αγορές αργού πετρελαίου που δεν αποπληρώθηκαν λόγω των κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Ετσι, παρά τη δύσκολη συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά με τον Ιρανό υπουργό Πετρελαίου Μπιτζάν Ζαγκανέχ, φαίνεται να προκρίνονται μια σειρά από λύσεις, όπως η διύλιση ιρανικού πετρελαίου από τα ελληνικά διυλιστήρια, με στόχο τον συμψηφισμό της οφειλής.

Ο τομέας των φαρμάκων αποτελεί επίσης έναν σημαντικό τομέα ενδιαφέροντος, όπως επίσης και οι κατασκευές. Στον τομέα του φαρμάκου επαφές έγιναν κυρίως από την ELPEN, με στόχο την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας συμπαραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας, ή την παροχή προηγμένης φαρμακευτικής τεχνολογίας. Στον τομέα των κατασκευών, οι ελληνικές εταιρείες ενδιαφέρονται κυρίως για την κατασκευή μεγάλων εγκαταστάσεων και υποδομών στο Ιράν, οι οποίες δεν είναι και σε τόσο καλή κατάσταση σήμερα. Οι Ιρανοί μάλιστα φέρονται να δείχνουν ενδιαφέρον ιδιαίτερα για υποδομές ενέργειας και για τον λόγο αυτό στην αποστολή συμμετείχαν εξειδικευμένες κατασκευαστικές επιχειρήσεις στον συγκεκριμένο χώρο (EKME, Metron, J&P).

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, το ενδεχόμενο τραπεζικής παρουσίας των Ιρανών στην Ελλάδα, είτε με την εξαγορά υφιστάμενης δραστηριότητας στη χώρα μας, είτε με νέα άδεια που θα πληροί τις προϋποθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το ενδιαφέρον των Ιρανών κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επαφές που διεξήχθησαν στο περιθώριο του ιρανο-ελληνικού φόρουμ με τίτλο «Ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες» (Iran-Greece Forum: Undiscovered Opportunities), που διεξήχθη στις 30 Νοεμβρίου 2015, συμμετείχαν εκπρόσωποι από περισσότερες από 400 ιρανικές επιχειρήσεις.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι οι δύο χώρες συνιστούν πολιτιστικές υπερδυνάμεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες μάλιστα είναι συμπληρωματικές σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδιώξεις. Ταυτόχρονα, συνυπάρχουν περισσότερο από 2.000 χρόνια και διατήρησαν καλές σχέσεις, ακόμη και σε εποχές δύσκολες για καθεμιά από τις δύο πλευρές.

Πολλές από τις παραπάνω συμφωνίες που έχουν συζητηθεί, δεν αποκλείεται να λάβουν «σάρκα και οστά» τους επόμενους μήνες. Η επισημοποίησή τους αναμένεται κάποια στιγμή στο α΄ εξάμηνο του 2016, με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη. Εκτιμάται δε, ότι μέχρι τότε θα έχει ομαλοποιηθεί και η κατάσταση μετά και την άρση των επιβαλλόμενων κυρώσεων της Δύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή