Ν. Πόποσκι: «Εχουν παραωριμάσει οι συνθήκες, ωστόσο…»

Ν. Πόποσκι: «Εχουν παραωριμάσει οι συνθήκες, ωστόσο…»

6' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μη μας ζητάτε το τομάρι μας…» στο ζήτημα της ονομασίας, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Νίκολα Πόποσκι, με αφορμή την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη. «Είμαστε και οι δύο περήφανοι λαοί…», «είμαστε πρώτα ξαδέλφια», λέει, και αναφερόμενος στην ονομασία υποστηρίζει πως «έχουν παραωριμάσει οι συνθήκες» για να υπάρξει κάτι θετικό ως προς την εξεύρεση λύσης. Ο κ. Πόποσκι ανταποδίδει την επίσκεψη του ομολόγου του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια τον περασμένο Ιούλιο και είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών ή άλλου υψηλόβαθμου αξιωματούχου της γείτονος από το 2000, οπότε είχε έρθει στην Αθήνα ο τότε υπ. Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ. «Δεν έχουμε φιλοδοξίες να εκπλήξουμε –τουλάχιστον δυσάρεστα– αλλά να επιδείξουμε ειλικρινή βούληση και φιλία», λέει για την επίσκεψή του, και όσον αφορά την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών υποστηρίζει πως «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Ο κ. Πόποσκι μιλάει ακόμη για την από κοινού διαχείριση του προβλήματος των προσφύγων στα σύνορα, αλλά και για τους συμπατριώτες του τζιχαντιστές. «Υπάρχουν πολίτες μας οι οποίοι κινητοποιούν, προπαγανδίζουν, αλλά και πηγαίνουν να πολεμήσουν στη Συρία για το Daesh (ISIS), και αυτό προκαλεί ανησυχία», αναφέρει.

Από τα λεγόμενα του κ. Πόποσκι δεν διαφαίνεται ότι θα υπάρξει κάτι θεαματικό από τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά. Διπλωματική πηγή στην Αθήνα ωστόσο, που ρωτήθηκε από την «Κ», χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη, τονίζοντας πως θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών. «Πρέπει να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη για να προχωρήσουμε», είπε.

– Τι πρέπει να περιμένουμε από την έλευσή σας στην Αθήνα; Είναι μια διπλωματική υποχρέωση ρουτίνας, σε ανταπόδοση της επίσκεψης του ομολόγου σας στα Σκόπια, ή μήπως οι δύο πλευρές προετοιμάζετε κάποια, ας πούμε, έκπληξη;

– Σίγουρα δεν πρόκειται για ρουτίνα, αφού κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί πάνω από μία δεκαετία. Δεν υπήρξαν επισκέψεις σε επίσημο διμερές επίπεδο, όπως αρμόζει σε γείτονες. Ταυτόχρονα, τουλάχιστον από «μακεδονικής» πλευράς, δεν έχουμε φιλοδοξίες να εκπλήξουμε –τουλάχιστον όχι δυσάρεστα– αλλά να επιδείξουμε ειλικρινή βούληση και φιλία προς την Ελλάδα. Θα καταβάλουμε μέγιστες προσπάθειες να το αισθανθούν αυτό και οι οικοδεσπότες μας. Νομίζω πως δεν πρέπει να υπάρχει εχθρότητα μεταξύ μας. Αντιθέτως, κατά τα προηγούμενα είκοσι χρόνια φάνηκε πως οι δύο λαοί έχουν πολλά κοινά σημεία. Ειδικότερα, όσον αφορά τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι είμαστε πρώτα ξαδέλφια. Ισως γι’ αυτό τα πάμε καλά στον τουρισμό, στην οικονομία και σε πολλούς άλλους τομείς, παρά την κρίση.

– Κατά την άποψή σας, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξει κάτι ουσιαστικό στο θέμα της ονομασίας; Είναι διατεθειμένη η πλευρά σας να κάνει ένα βήμα από την «κόκκινη γραμμή» της, εφόσον κάνει το ίδιο και η Αθήνα, με στόχο να λυθεί αυτό το πρόβλημα;

– Νομίζω πως οι συνθήκες έχουν παραωριμάσει, δεδομένου ότι τις περιμένουμε πάνω από δύο δεκαετίες. Σχετικά με τη διαφορά αυτή, η βαθιά αίσθησή μας είναι ότι έχουμε κάνει ένα σωρό συμβιβασμούς, όπως η αλλαγή του Συντάγματος, της σημαίας, η αποδοχή της απαξιωτικής προσωρινής ονομασίας στον ΟΗΕ κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, ο κατάλογος των επιθυμητών υποχωρήσεων φαντάζει απεριόριστος, ενώ οι προηγούμενες δεσμεύσεις, όπως αυτή του να μην παρεμποδιζόμαστε στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ξεχνιούνται. Η εξήγηση που συνήθως λαμβάνουμε είναι: εμείς είμαστε στη λέσχη (στο κλαμπ), ενώ εσείς θέλετε να ενταχθείτε. Θα καταβάλετε τίμημα, και όσον αφορά το αντίτιμο, το όριο είναι ο ουρανός. Ειλικρινά, εμείς δεν θέλουμε να έχουμε μια τόσο παράλογη διαφορά με γείτονα, με τον οποίο έχουμε τα ίδια στρατηγικά συμφέροντα. Γι’ αυτό και συμμετέχουμε στη διαδικασία. Ωστόσο, για την επιτυχή έκβαση θα πρέπει να μας δοθεί η εντύπωση ότι δεν ζητάτε το τομάρι μας. Και εσείς και εμείς είμαστε υπερήφανοι λαοί. Δεν θα πρέπει η ευτυχία του ισχυρότερου (ο οποίος είναι στη λέσχη) να αναζητείται στην πλάτη του γείτονα. Ενθαρρυντικό, ωστόσο, είναι ότι συμφωνούμε γύρω από τη χρησιμότητα της προσέγγισής μας σε όλους τους πρακτικούς τομείς.

– Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θεωρήθηκαν το σημαντικότερο αποτέλεσμα της συνάντησής σας με τον κ. Κοτζιά στα Σκόπια. Μέχρι τώρα όμως επικρατεί η εντύπωση ότι τίποτε από αυτά δεν έχει προχωρήσει. Ή μήπως δεν είναι έτσι;

– Υπάρχουν διαβουλεύσεις μεταξύ ομάδων των δύο υπουργείων Εξωτερικών, μεικτές συναντήσεις δημοσιογράφων, κοινές δραστηριότητες της επιστημονικής κοινότητας, ώθηση στη συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων των δύο πλευρών. Ισως αυτά δεν έχουν μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη. Δεν είναι όμως αυτός ο στόχος μας, αλλά αν αντικειμενικά συμβάλλουν στο να αυξηθούν οι επαφές και τα κοινά προγράμματα. Προσωπικά, νομίζω πως μπορούμε περισσότερα και ταχύτερα. Ωστόσο, καθοριστικό είναι να αυξάνεται η εμπιστοσύνη. Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Θα δούμε.

Το προσφυγικό

– Πώς εκτιμάτε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα; Θα μπορούσε το θέμα αυτό να τύχει κοινής αντιμετώπισης και να αποτελέσει αφορμή για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων;

– Επ’ αυτού του ζητήματος, από στρατηγική άποψη έχουμε κοινό στόχο και η επικοινωνία έχει βελτιωθεί. Βραχυπρόθεσμα, όμως, στόχος της Ελλάδας είναι να μεταφερθούν όλοι οι μετανάστες, το συντομότερο δυνατόν, προς τη Βόρεια Ευρώπη, που σημαίνει μέσω της «Μακεδονίας». Η λογική είναι ότι οι δυνατότητες της Ελλάδας δεν είναι απεριόριστες, ενώ η εισροή στα νησιά είναι συνεχής. Αυτό το κατανοούμε. Καθήκον μας, ωστόσο, είναι να μη δεχόμαστε περισσότερους από όσους μπορούμε να καταγράψουμε και να εξασφαλίσουμε ανθρώπινη και ασφαλή μεταφορά μέσω του ευρωπαϊκού διαδρόμου. Για να λειτουργήσει αυτό, χρειάζεται να έχουμε μεγαλύτερες προσπάθειες από την Ελλάδα για την καταγραφή και ευρωπαϊκή απάντηση, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί, σε σχέση με τις μακροπρόθεσμες τάσεις.

– Ενίοτε, στο πλαίσιο δηλώσεών σας, κατηγορείτε την Ελλάδα ότι όχι μόνον δεν κάνει τίποτε για να αντιμετωπίσει τη ροή από την Τουρκία, παρά (Frankfurter Allgemeine Zeitung) επιτρέπει στους μετανάστες να επιτεθούν στη συνοριακή σας αστυνομία. Τι άλλο θα κάνατε π.χ. εσείς για να προστατέψετε την είσοδο στο Αιγαίο;

– Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα στα νησιά βρίσκεται σε ευάλωτη θέση. Υπάρχουν εισροές που αντικειμενικά είναι μεγάλες και είναι ζήτημα το κατά πόσο μπορεί να το διαχειριστεί αυτό μόνο με δικούς της πόρους. Είμαι πεπεισμένος ότι χρειάζεται βοήθεια και συνεργασία με την Τουρκία. Ωστόσο και η Τουρκία έχει επιχειρήματα, ότι έχει αναλάβει τη φροντίδα δύο εκατομμυρίων και πλέον μεταναστών κατά τα τελευταία χρόνια. Αυτό κοστίζει και σίγουρα δημιουργεί εντάσεις. Ωστόσο, στα σύνορά μας αφήνονται οικονομικοί μετανάστες να λιθοβολούν τη «μακεδονική» αστυνομία από ελληνικό έδαφος, δίχως κανένα μέτρο, σε μια προσπάθεια να εισέλθουν ανεξέλεγκτα στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτό είναι ακατανόητο. Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.

– Αντιμετωπίζει η χώρα σας πρόβλημα ισλαμικού εξτρεμισμού, όπως άφησε να εννοηθεί σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος Ιβανοβ; Ποια είναι η κατάσταση όσον αφορά αυτό το ζήτημα;

– Πρόκειται, δίχως αμφιβολία, για παγκόσμια απειλή. Η «Μακεδονία» δεν αποτελεί εξαίρεση από τον κίνδυνο του θρησκευτικού εξτρεμισμού. Σίγουρα υπάρχει, όπως υπάρχει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το γεγονός πως υπάρχουν πολίτες μας οι οποίοι κινητοποιούν, προπαγανδίζουν, αλλά και πηγαίνουν να πολεμήσουν στη Συρία για το Daesh (ISIS), προκαλεί ανησυχία. Πρόκειται για νεαρά άτομα, που έχουν μεγαλώσει στο περιβάλλον μας και αρνούνται τον πολιτισμό ο οποίος πιστεύουμε πως είναι ευρέως αποδεκτός στην Ευρώπη. Σε διαφορετικό βαθμό αποδέχονται ή κρατούν ουδέτερη στάση στην πρακτική τού να κόβονται κεφάλια στην τηλεόραση και διαπράττουν τρομοκρατικές επιθέσεις. Δεν πρέπει να είμαστε αδιάφοροι. Ούτε, όμως, πρέπει να βάζουμε όλους τους ανθρώπους στο ίδιο καλάθι με γνώμονα μόνον τη θρησκεία. Πιθανότατα, οι περισσότεροι από αυτούς που υποφέρουν από τους ακραίους ισλαμιστές, οι οποίοι υλοποιούν αυτή τη στιγμή το πρόγραμμά τους για δημιουργία κράτους στη Συρία και το Ιράκ, είναι μουσουλμάνοι. Είναι αναγκαίο να είμαστε όλοι ενωμένοι ενώπιον αυτής της απειλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή