Προειδοποιητικές βολές ρωσικού πολεμικού πλοίου κατά τουρκικού αλιευτικού στο Αιγαίο

Προειδοποιητικές βολές ρωσικού πολεμικού πλοίου κατά τουρκικού αλιευτικού στο Αιγαίο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποιητικές βολές εκτόξευσε ρωσικό πολεμικό πλοίο Smetlivy κατά τουρκικού αλιευτικού σκάφους στο Αιγαίο Πέλαγος, για να αποφευχθεί η μεταξύ τους σύγκρουση.

Τη σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το αλιευτικό δεν απάντησε στα σήματα ασυρμάτου του ρωσικού αντιτορπιλικού, το οποίο βρισκόταν αρόδου και πλησίασε επικίνδυνα σε απόσταση 600 μέτρων.

Το περιστατικό σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Λήμνου σε διεθνή ύδατα. Αμέσως μετά τις βολές το αλιευτικό σκάφος άλλαξε πορεία περνώντας σε απόσταση 500 μέτρων από το πλοίο Smetlivy.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ κάλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της τουρκικής πρεσβείας στη Μόσχα για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία του.

Στρατιωτικές πηγές από την Ελλάδα επεσήμαναν ότι το περιστατικό έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα ως εκ τούτου το ελληνικό πολεμικό ναυτικό δεν έχει καμία ανάμειξη στο συμβάν. Σύμφωνα μάλιστα με όσα έχουν γίνει γνωστά εκτιμούν ότι το επεισόδιο οφείλεται σε κακή συνεννόηση ανάμεσα στα δύο πλοία. Εμπειροι αξιωματικοί έλεγαν ότι η επικοινωνία ανάμεσα σε δύο πλοία σε διεθνή ύδατα γίνεται μέσω καναλιού στην αγγλική γλώσσα και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το περιστατικό να οφείλεται σε αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στα δύο σκάφη.

Τα νεύρα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι τεντωμένα καθώς η Τουρκία και η Ρωσία διέρχονται τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αφότου, στις 24 Νοεμβρίου, ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Από τότε η Ρωσία έχει ανακοινώσει αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας τα οποία στοχεύουν κυρίως τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των κατασκευών και της γεωργίας.

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που βρίσκεται στη Ρώμη για να συμμετάσχει στις συνομιλίες για την Λιβύη, δήλωσε ότι η Άγκυρα ερευνά το περιστατικό με το ρωσικό αντιτορπιλικό στο Αιγαίο  και θα εκδώσει μια ανακοίνωση μόλις συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες. Ο ίδιος επανέλαβε την θέση της Άγκυρας ότι θέλει να διευθετήσει τις όποιες δυσκολίες στις σχέσεις της με τη Ρωσία. «Έχουμε ενημερωθεί για την ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς… Εμείς θα εκδώσουμε μια ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό αφού μιλήσουμε με τους αλιείς» είπε ο Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertuk. «Θέλουμε να επιλύσουμε την ένταση με το διάλογο» τόνισε ο ίδιος, σε δηλώσεις που μετέδωσε το τουρκικό τηλεπτικό δίκτυο TRT Turk.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή