Τη σίτιση Μαροκινών αναλαμβάνει προσωρινά ο Στρατός

Τη σίτιση Μαροκινών αναλαμβάνει προσωρινά ο Στρατός

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις Ενοπλες Δυνάμεις ανετέθη προσωρινά η σίτιση των αλλοδαπών στα κέντρα κράτησης, μετά την απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. να καταγγείλει τις συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες catering. Την τροφοδοσία του Κέντρου Κράτησης Κορίνθου, όπου μεταφέρθηκαν την Κυριακή 123 Μαροκινοί μετανάστες από το κλειστό του Τάε Κβον Ντο (κατηγορούνται ότι προκάλεσαν επεισόδια), ανέλαβε να καλύψει προσωρινά ο Στρατός.

Η καταγγελία της σύμβασης μεταξύ της ΕΛ.ΑΣ. και των εταιρειών catering έγινε πριν από περίπου 15 ημέρες κι ενώ εκκρεμεί η οριστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με νομιμότητα διαδικασιών που εφάρμοζε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Η ετυμηγορία επί της αίτησης αναίρεσης που έχει καταθέσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα ανακοινωθεί αύριο.

Τον Σεπτέμβριο, το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε κρίνει παράνομη τη διάταξη που επέτρεπε την κάλυψη της δαπάνης σίτισης από τον κρατικό προϋπολογισμό, δίχως να έχει προηγηθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη – επιλογή των εταιρειών catering. Στην απόφασή του επεσήμανε ότι η πρακτική της απευθείας ανάθεσης (μέσω της οποίας είχαν επιλεγεί οι εταιρείες catering) μπορούσε να εφαρμοστεί μία και μόνη φορά για λόγους κατεπείγοντος. Ερευνα για το θέμα διενήργησε και η Εισαγγελία Διαφθοράς, δίχως –όπως πληροφορείται η «Κ»– να προκύψει ποινικό ενδιαφέρον.

Τη σίτιση των 123 Μαροκινών υπηκόων ανέλαβε ο Στρατός, ενώ ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες επαναπατρισμού – απέλασής τους. Αρχικά, υποβλήθηκαν αιτήματα επανεισδοχής στην Τουρκία και η απάντηση αναμένεται μέσα στις επόμενες επτά ημέρες. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση ή η απάντηση είναι αρνητική, θα κινηθεί διαδικασία απέλασής τους. Χθες, μάλιστα, υπήρξε ήδη επαφή της Αστυνομίας με τον Frontex προκειμένου –εάν χρειαστεί– να «τρέξει» από κοινού με την ισπανική αστυνομία ο επαναπατρισμός των 123 υπηκόων Μαρόκου.

Εθελούσιες επιστροφές

Την ίδια στιγμή, από την Παρασκευή μέχρι χθες, 250 Μαροκινοί μετανάστες δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Πρόκειται για μετανάστες που μετά το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια παρέμεναν εγκλωβισμένοι στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις Ελληνικού και Παλαιού Φαλήρου, όπως και στον Ελαιώνα. Η δραστηριότητα του Οργανισμού είχε σχεδόν διακοπεί μετά τη λήξη του ετήσιου προγράμματος επιστροφών την 30ή Ιουνίου, ωστόσο, χάρη σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 1,4 εκατ. ευρώ που ενέκρινε τον Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διαδικασία των εθελούσιων επιστροφών ξανάρχισε. Μάλιστα, στέλεχος του Οργανισμού αποκάλυψε στην «Κ» ότι ενώ το πρόγραμμα προβλέπει καταβολή «πριμ» 400 ευρώ σε καθέναν από τους μετανάστες, το ποσό δεν καταβάλλεται λόγω capital control.

1 εκατ. ευρώ για απελάσεις

Εκτακτο κονδύλι 1 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση απελάσεων έχει εγκριθεί και για την ΕΛ.ΑΣ. Τις επόμενες ημέρες και μέχρι την 20ή Δεκεμβρίου θα έχουν αποφασιστεί οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου, ούτως ώστε να προκηρυχθεί ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός. Στο μεταξύ, ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε στην «Κ» ότι μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο τα έκτακτα κονδύλια να απορροφηθούν μέσω της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης (λόγω εκτάκτων αναγκών) του έργου σε ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή