Πανεύκολο αρνίσιο μπούτι στο φούρνο με κύμινο και μέλι

Πανεύκολο αρνίσιο μπούτι στο φούρνο με κύμινο και μέλι

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 10΄, Ψήσιμο: 1 ώρα + 45΄

Υλικά:

  • 1 μπούτι αρνιού, περίπου 2,2 – 2,5 κιλά, ολόκληρο
  • 1 κουτ. σούπας κύμινο, σε σκόνη
  • 60 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Aλείφουμε το αρνί με το λάδι και το μέλι, το αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το κύμινο.

Τυλίγουμε σε λαδόκολλα, το βάζουμε σε ένα ταψί που ιδανικά να το χωράει ακριβώς και ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει.

Ανοίγουμε τη λαδόκολλα, προσεκτικά για να μην καούμε, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 – 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί όπως μας αρέσει.

Κουσκούς με χουρμάδες, κουκουνάρι και δυόσμο

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 700 ml ζωμό κότας* (βλ. πιο κάτω) μέχρι να κοχλάσει. Αποσύρουμε και αδειάζουμε σε βαθύ μπολ, ρίχνουμε 500 γρ. κουσκούς, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά να πιει τα υγρά. Το αφρατεύουμε με 2 πιρούνια. Προσθέτουμε 150 γρ. ξερούς χουρμάδες, ψιλοκομμένους (εξαιρετικοί οι βασιλικοί του Ισραήλ), 3 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο, 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, 50 γρ. κουκουνάρια καβουρδισμένα, ξύσμα από 1 λεμόνι, 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη, 60 ml λάδι και αλατοπίπερο.

*Ζωμός κότας: Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε, σε 1 κουταλιά λάδι, 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο και 1 καρότο σε ροδέλες, για 1 λεπτό. Προσθέτουμε 10 – 12 φτερούγες κοτόπουλου ή 1 μέτριο κοτόπουλο σε κομμάτια, 2 δαφνόφυλλα, 3 ολόκληρα κλωνάρια μαϊντανού, 3 ολόκληρα κλωνάρια άνηθου και 3 – 4 λίτρα νερό. Αφήνουμε το ζωμό να σιγοβράσει για 50 – 60 λεπτά, ενώ ξαφρίζουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή