Β. Οικονόμου: «Είπαν ότι αν πατήσω ξανά το πόδι μου εκεί, θα με εκτελέσουν»

Β. Οικονόμου: «Είπαν ότι αν πατήσω ξανά το πόδι μου εκεί, θα με εκτελέσουν»

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταδίκη και αποδοκιμασία από το σύνολο του δημοκρατικού πολιτικού κόσμου εκφράστηκε για την επίθεση που δέχθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στα Εξάρχεια ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επικοινώνησε με τον βουλευτή αμέσως μετά την επίθεση, την οποία καταδίκασε ως απαράδεκτο και αποτρόπαιο συμβάν. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον βουλευτή της Ν.Δ. είχε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Τόσκας τόνισε ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει κανόνες αποκλεισμού χώρων και ιδεών», ενώ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη απέδωσε την επίθεση σε «οργανωμένο σχέδιο». Τον ξυλοδαρμό του κ. Οικονόμου καταδίκασε όπως αναμενόταν και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Εσπευσε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε ο κ. Οικονόμου και κάλεσε την Αστυνομία να δράσει άμεσα για τη σύλληψη των δραστών, αλλά και την κυβέρνηση «να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε τα περιθωριακά στοιχεία αντεξουσιαστών, που μερίδα στελεχών της προστατεύουν, να τεθούν επιτέλους στο περιθώριο».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται λόγος για «ενέργειες που δεν έχουν καμία θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία». Το ΚΚΕ αναφέρθηκε σε ενέργειες που «δεν έχουν καμία σχέση με τη γνήσια λαϊκή διαμαρτυρία» και το Ποτάμι κάλεσε την Πολιτεία να διασφαλίσει το κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών να κυκλοφορούν ελεύθερα. Το ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε πλήγμα για τη δημοκρατία και την ελεύθερη έκφραση και κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «να σταματήσει να είναι θλιβερός θεατής των γεγονότων», ενώ σε δηλώσεις καταδίκης προχώρησαν ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων. Ο ίδιος ο κ. Οικονόμου εξερχόμενος από το νοσοκομείο δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να ζούμε σε αυτή τη ζούγκλα». Περιγράφοντας όσα εκτυλίχθηκαν στο εστιατόριο της οδού Βαλτετσίου όπου ξυλοκοπήθηκε, ο κ. Οικονόμου ανέφερε τα ακόλουθα: «Ηρθαν δέκα “κύριοι” με τις κουκούλες και τα κράνη τους μέσα στο μαγαζί και άρχισαν να με βαράνε. Στο τέλος είπαν ότι αν πατήσω ξανά το πόδι μου στα Εξάρχεια, θα με εκτελέσουν».

Ο ξυλοδαρμός του κ. Οικονόμου έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης στο εστιατόριο «Ζάχαρη και Αλάτι» που βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Βαλτετσίου κοντά στην πλατεία Εξαρχείων. Ο βουλευτής της Ν.Δ., που διατηρεί το πολιτικό του γραφείο στην οδό Χαρ. Τρικούπη, και μια συνεργάτις του πήγαν στο εστιατόριο λίγο μετά τις 10 μ.μ., δίχως τον αστυνομικό φρουρό που είναι επιφορτισμένος με την προστασία του Ελληνα βουλευτή. Δέκα λεπτά μετά την άφιξή του στο εστιατόριο, περίπου 15 άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και φορούσαν πλαστικά γάντια εισέβαλαν στο εσωτερικό του καταστήματος και ύστερα από μια σύντομη συνομιλία μαζί του άρχισαν να τον ξυλοκοπούν. Αστυνομικός που έχει την ευθύνη της έρευνας δήλωσε ότι οι δράστες χτύπησαν αρχικά στο πρόσωπο τον κ. Οικονόμου ρίχνοντάς τον στο έδαφος και στη συνέχεια συνέχισαν να τον κλωτσούν στο σώμα.

Μετά τη λήξη του επεισοδίου ο βουλευτής επέστρεψε στο πολιτικό του γραφείο και ειδοποίησε τηλεφωνικά τον φρουρό του ζητώντας του να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Πράγματι, ο βουλευτής της Ν.Δ. διεκομίσθη στον «Ερυθρό Σταυρό» απ’ όπου αποχώρησε μερικές ώρες αργότερα. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η Αστυνομία ενημερώθηκε με μικρή καθυστέρηση και επομένως δεν πραγματοποίησε έρευνα ή προσαγωγές από το σημείο. Θα γίνει προσπάθεια να συλλεγούν μαρτυρίες ή video από το σημείο της επίθεσης, ωστόσο οι αστυνομικοί που είναι επικεφαλής της έρευνας δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την ταυτοποίηση των δραστών. Σε κοντινή απόσταση είχαν προπηλακιστεί ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή