Αποσύρθηκε διάταξη για τις δημόσιες συμβάσεις

Αποσύρθηκε διάταξη για τις δημόσιες συμβάσεις

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απόσυρση της διάταξης με την οποία καθίσταντο έγκυρες συμβάσεις για κρατικές προμήθειες που δεν είχαν καταχωρισθεί στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) οδηγήθηκε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου. Ο ίδιος, μάλιστα, παραδέχθηκε ότι η εν λόγω διάταξη όντως δημιουργούσε παρεξηγήσεις.

Η επίμαχη διάταξη, η οποία είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, προέβλεπε συγκεκριμένα ότι θα θεωρούνται έγκυρες προκηρύξεις, διακηρύξεις, αποφάσεις ανάθεσης ή κατακύρωσης και των συμβάσεων παρά το γεγονός ότι αυτές δεν έχουν καταχωρισθεί στο ΚΗΜΔΗΣ. Μάλιστα, η ρύθμιση θα ίσχυε για τις συμβάσεις από τις 8 Αυγούστου 2015 μέχρι και την αλλαγή του συνολικού νομοθετικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις. Από την άλλη, πάντως, παραμένει ως έχει η διάταξη εκείνη που προβλέπει ότι πρέπει να καταχωρισθούν στο ΚΗΜΔΗΣ έως τις 31 Ιανουαρίου 2016 οι συμβάσεις που αφορούν σε συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικά κονδύλια έργα. Η μη καταχώριση των συμβάσεων στο ΚΗΜΔΗΣ θα οδηγήσει σε ανάκτηση των κονδυλίων και επιστροφή των χρημάτων στα κοινοτικά ταμεία.

Το ΚΗΜΔΗΣ θεωρείται η «Διαύγεια» των δημοσίων συμβάσεων, καθώς, μάλιστα, εάν δεν καταχωρισθούν οι συμβάσεις σε αυτό, δεν επιτρέπεται η έκδοση εντολών πληρωμής των έργων. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στο φύλλο της 15ης Δεκεμβρίου της «Κ» -η οποία ανέδειξε το θέμα- ο αρμόδιος γ.γ. Εμπορίου, η μη καταχώριση των συμβάσεων οφείλεται σε παρανόηση των αναθετουσών αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή