Προσφυγικό, ονομασία ΠΓΔΜ στην ατζέντα

Προσφυγικό, ονομασία ΠΓΔΜ στην ατζέντα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ατζέντα που δεν θα έχει στο επίκεντρο μόνο την από 25ετίας διαφορά της ονομασίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά και τη συνοριακή διαχείριση λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών, συναντώνται σήμερα στην Αθήνα ο κ. Ν. Κοτζιάς και ο ομόλογός του κ. Νίκολα Πόποσκι. Η επίσκεψη του κ. Πόποσκι αποτελεί ανταπόδοση της επίσκεψης του κ. Κοτζιά στα Σκόπια τον περασμένο Ιούνιο. Στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν ότι οι συνθήκες για την επίλυση της χρονίζουσας διαφοράς της ονομασίας είναι καλύτερες από το παρελθόν, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι ορισμένες φορές οι πολιτικές συνθήκες στη γειτονική χώρα λειτουργούν ως τροχοπέδη για ουσιαστικές εξελίξεις.

Ενδεικτικό του κλίματος ήταν το χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που επικαλείται δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ο οποίος είπε ότι τα Σκόπια συζητούν το ενδεχόμενο αλλαγής της ονομασίας του κράτους υπό την προϋπόθεση της έγκρισης, σε μια τέτοια αλλαγή πολιτικής, από τους ψηφοφόρους της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Πρέπει να ξαναρχίσουμε τον διάλογο το συντομότερο δυνατόν και να βρούμε μια λύση. Κι όταν βρούμε τη λύση, θα πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες και να τους ρωτήσουμε αν είναι σωστό ή όχι». Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Γκρούεφσκι αρνήθηκε τις δηλώσεις του προς την εφημερίδα λέγοντας ότι πρόκειται για προβοκάτσια.

«Προφανώς, το θέμα της ονομασίας γίνεται δημοφιλές αυτή την περίοδο, όπως ακριβώς το περιμέναμε, και παρόμοιες εσκεμμένες και λανθασμένες ερμηνείες από πολλούς, οι οποίοι δεν επιθυμούν το καλό της διαδικασίας και έχουν ανάγκη ψευδούς αποκλειστικότητας ή προωθούν τη δική τους ατζέντα, είναι αναμενόμενες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκρούεφσκι σε γραπτή δήλωσή του. Η δήλωση του κ. Γκρούεφσκι είναι σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από εκείνο που κινήθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Κυριακή στην «Κ» ο κ. Πόποσκι, ο οποίος εκτιμούσε ότι οι συνθήκες για την εξεύρεση λύσης στη διαφορά μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας «έχουν παραωριμάσει».

Σε υπηρεσιακό επίπεδο

Της επίσκεψης του κ. Πόποσκι έχουν προηγηθεί αρκετές συναντήσεις, στην Αθήνα και στα Σκόπια, σε υπηρεσιακό επίπεδο, προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο κ. Κοτζιάς θα επαναλάβει σήμερα τη στήριξή του στην ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, ενώ η προσφυγική ατζέντα περιλαμβάνει, από την ελληνική πλευρά, την αναθεώρηση της «στρατηγικής του φράχτη» που ακολουθούν τα Σκόπια. Στην Αθήνα εκτιμούν ότι η καλή συνεργασία των συνοριακών αρχών των δύο χωρών τους τελευταίους μήνες μπορεί να αποτελέσει ένα καλό προηγούμενο για την επέκτασή της και σε άλλους τομείς, εν ανάγκη και με την παροχή τεχνογνωσίας από την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή