Σούπα βελουτέ με κόκκινο κάρι και καρύδα

Σούπα βελουτέ με κόκκινο κάρι και καρύδα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 45΄

Υλικά:

  • 2 λίτρα σπιτικός ζωμός κότας, ζεστός
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1½ κουτ. σούπας κόκκινο κάρι, σε σκόνη (μείγμα μπαχαρικών πολύ διαδεδομένο στην Ινδία, το οποίο βρίσκουμε στα περισσότερα μπαχαράδικα) ή άλλο κάρι
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 250 ml γάλα καρύδας («γάλα» που παρασκευάζεται από το βράσιμο της τριμμένης σάρκας της καρύδας σε νερό. Το βρίσκουμε σε συσκευασία κονσέρβας σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στο τμήμα με τα προϊόντα Απω Ανατολής και σε εξειδικευμένα καταστήματα, όπως Wok Shop, Salamat κ.ά.)
  • 40 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 40 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου κόλιανδρου, ψιλοκομμένα (βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και ενημερωμένα μανάβικα. Εναλλακτικά, βάζουμε την ίδια ποσότητα μαϊντανού)
  • το λευκό και τρυφερό μέρος από 2 – 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον πελτέ, το σκόρδο, το κάρι, το κύμινο, τον ξερό κόλιανδρο, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο για περίπου 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να βγάλουν τα μπαχαρικά τα αρώματά τους. Αδειάζουμε στον πολυκόφτη και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο με το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή κρέμα.

Προσθέτουμε και τον πολτό κρεμμυδιού – μπαχαρικών, ανακατεύουμε και σταδιακά ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να «διαλυθεί» η κρέμα (βούτυρο – αλεύρι) και να σχηματιστεί μια λεία σούπα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η σούπα να δέσει ελαφρώς. Ρίχνουμε το γάλα καρύδας, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν όλα τα αρώματα και οι γεύσεις.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε τον κόλιανδρο και το φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή