«Ρουβίκωνας»: Αναρχική ομάδα με πλούσιο «βιογραφικό»

«Ρουβίκωνας»: Αναρχική ομάδα με πλούσιο «βιογραφικό»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 30 καταδρομικές επιθέσεις και «παρεμβάσεις» έχει στο ενεργητικό της η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας», που με χθεσινό κείμενό της στο Athens Indymedia ανέλαβε την ευθύνη για τον βανδαλισμό των γραφείων της Τειρεσίας Α.Ε. Συγκέντρωσε για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας την 8η Μαρτίου, πραγματοποιώντας κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου και την 3η Απριλίου δυναμική συγκέντρωση στο περιστύλιο της Βουλής. Οι «παρεμβάσεις» είχαν γίνει σε ένδειξη συμπαράστασης σε αναρχικούς απεργούς πείνας.

Τις μέρες που ακολούθησαν, η ίδια ομάδα πραγματοποίησε συμβολικές καταλήψεις και συγκεντρώσεις στα γραφεία των εταιρειών Siemens και Ελλάκτωρ, ενώ μέλη της διαδραμάτισαν, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, κεντρικό ρόλο και στην πολυήμερη κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας.

Στις 20 Μαΐου, ο «Ρουβίκωνας» είχε πραγματοποιήσει συγκέντρωση στα γραφεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, στην οδό Αμερικής, και συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της γερμανικών συμφερόντων ασφαλιστικής εταιρείας Allianz. Οι συμμετέχοντες είχαν αναρτήσει πανό στην πρόσοψη του κτιρίου και είχαν πετάξει στο εσωτερικό του φέιγ βολάν με σύνθημα «Σύγκρουση με την πολιτική της Ε.Ε. και τους ντόπιους λακέδες της».

Στα επεισόδια του περασμένου Ιουλίου στην πλατεία Συντάγματος, «στελέχη» της αναρχικής ομάδας είχαν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., συγκεντρωθεί στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη με απώτερο σκοπό να αιφνιδιάσουν τους αστυνομικούς και να κινηθούν προς το περιστύλιο της Βουλής, ενώ νωρίτερα εκείνη την ημέρα τέσσερα μέλη της ίδιας ομάδας είχαν προσαχθεί από την πλατεία Κουμουνδούρου καθώς, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., σκόπευαν να κάνουν κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Για το σχέδιο κατάληψης των γραφείων του κυβερνώντος κόμματος από αναρχικούς είχε ειδοποιηθεί εγγράφως η ΓΑΔΑ από την Αντιτρομοκρατική. Στις 23 του ίδιου μήνα, ο «Ρουβίκωνας» είχε δώσει συνέχεια στις «ακτιβιστικές» ενέργειές του σε στόχους με ισχυρό συμβολισμό πετώντας φέιγ βολάν και αναρτώντας –έστω στιγμιαία– πανό έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας κατάφερε να ταυτοποιήσει πέντε αναρχικούς που είχαν πάρει μέρος στον βανδαλισμό των γραφείων του ΤΑΙΠΕΔ στο κέντρο της Αθήνας. Οι τέσσερις είχαν συλληφθεί στο όριο του αυτοφώρου, ενώ κατηγορίες είχε αντιμετωπίσει και ένα πέμπτο άτομο. Τα πρόσωπά τους είχαν καταγραφεί σε βίντεο από κάμερες ασφαλείας που λειτουργούσαν στο εσωτερικό των γραφείων και τα γύρω κτίρια.

Πιο πρόσφατα, ο «Ρουβίκωνας» πραγματοποίησε έφοδο στο προαύλιο του σπιτιού του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, καθώς και «διαμαρτυρία» στο ιταλικό προξενείο κατά της έκδοσης 5 νεαρών φοιτητών στην Ιταλία με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στα επεισόδια της 1ης Μαΐου στο Μιλάνο.

Πάντως, σε αρκετές περιπτώσεις η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να αποτρέψει δράσεις της ομάδας, όπως για παράδειγμα την κατάληψη των γραφείων των ΑΝΕΛ στη λεωφόρο Συγγρού, αλλά και έφοδο στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ τον Οκτώβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή