Το Πεκίνο «ροκανίζει» τις προβλέψεις για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης

Το Πεκίνο «ροκανίζει» τις προβλέψεις για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεικτικό της αλλαγής στάσης του Πεκίνου, που εμφανώς πλέον αποδέχεται τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι το γεγονός πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε χθες τις καινούργιες της προβλέψεις για το νέο έτος που μιλούν για ανάπτυξη 6,8%, ενώ έως τώρα μιλούσαν για 6,9%. Το Πεκίνο δεν παύει, πάντως, να εκφράζει αισιοδοξία διά στόματος της κεντρικής τράπεζας, που προεξοφλεί σταδιακή βελτίωση των κινεζικών εξαγωγών.

Ενώ στη σχετική ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα τονίζει πως παραμένουν ισχυρές οι πιέσεις που υφίσταται η δεύτερη οικονομία στον κόσμο, προεξοφλεί ότι όσα μέσα επιστράτευσε το Πεκίνο για να τη στήριξη θα αποδώσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Πρόκειται για αναφορά στην πλέον επιθετική αναπτυξιακή πολιτική που έχει υιοθετήσει το Πεκίνο μετά την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς από τον Νοέμβριο του 2014 έχει μειώσει έξι φορές τα επιτόκια του γουάν σε μια προσπάθεια να επιτύχει τον στόχο του για ανάπτυξη 7% μέσα στο 2015. Στη σχετική της ανακοίνωση η τράπεζα επισημαίνει πως η πρόσφατη ανατίμηση του γουάν έχει πλήξει τις εξαγωγές της Κίνας, ενώ εκτιμά πως θα ενισχυθούν αν διατηρηθεί σταθερή η ισοτιμία του νομίσματος.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, οι επενδύσεις σε ακίνητα θα αυξηθούν κατά 10,8% όπως υπολογίζει ο Μα Τζουν, κορυφαίος οικονομολόγος της τράπεζας. Οι προβλέψεις της μιλούν, άλλωστε, για αύξηση 11,1% των λιανικών πωλήσεων μέσα στο νέο έτος αλλά και για αύξηση των εξαγωγών κατά 3,1% το 2016 και των εισαγωγών κατά 2,3%. Δεν προβλέπει, όμως, παρά ελαφρά βελτίωση στα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον οποίο βλέπει να επιταχύνεται στο 1,7% από το 1,5% του 2015.

Την ίδια στιγμή, όμως, πιο απαισιόδοξες από τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας είναι οι προβλέψεις της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών (CASS) που μιλάει για ανάπτυξη από 6,6% ώς 6,8%. Η CASS επικαλείται την αναιμική εξωτερική ζήτηση και τη μείωση των επενδύσεων στο εσωτερικό της χώρας. Παράλληλα, όμως, προκειμένου να αντιμετωπίσει η Κίνα την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, συνιστά στο Πεκίνο να διευρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα το επόμενο έτος στα 2,12 τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 327,6 δισ. δολαρίων, διατηρώντας το πάντως σε επίπεδα μέσα στα όρια του 3% του ΑΕΠ. Σημειωτέον ότι τον περασμένο μήνα ο υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε πως οι οικονομολόγοι ανά τον κόσμο πρέπει να επανεξετάσουν ποια είναι η επικίνδυνη ζώνη για το δημοσιονομικό έλλειμμα και η δήλωσή του εξελήφθη ως ένδειξη ότι επίκεινται νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή