Απάτη 10 δισ. ευρώ εις βάρος του γερμανικού Δημοσίου από τράπεζες

Απάτη 10 δισ. ευρώ εις βάρος του γερμανικού Δημοσίου από τράπεζες

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απάτη, που στοίχισε στο γερμανικό Δημόσιο περίπου 10 δισ. ευρώ, κατηγορούνται ότι συμμετείχαν περισσότερες από 100 τράπεζες και επενδυτικά ταμεία, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung.

Χρησιμοποιώντας λογιστικά τεχνάσματα, οι τράπεζες και τα επενδυτικά ταμεία που έχουν μπει στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών προχωρούσαν σε μαζικές αγοραπωλησίες μετοχών με μοναδικό στόχο να τους επιστραφεί πολλές φορές ο φόρος επί της απόδοσης κεφαλαίου. Εννοείται ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είχαν καταβάλει τον αναλογούντα φόρο μόνο μία φορά. Πλέον, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, κατηγορούνται για φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, σήμερα πολλές γερμανικές τράπεζες θα υποστούν έφοδο των αστυνομικών δίωξης οικονομικού εγκλήματος αν δεν προχωρήσουν σε αυτοκαταγγελία. Ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς κάλεσε τις τράπεζες που εμπλέκονται στην υπόθεση να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Εν τω μεταξύ οι γερμανικές τράπεζες, για την ακρίβεια οι μικρότερες εξ αυτών, έχουν ακόμη ένα πρόβλημα να αντιμετωπίσουν. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή σκοπεύει να δημοσιεύσει μέχρι το τέλος του έτους κατάλογο με την αμοιβή που λαμβάνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη όλων των τραπεζών, και όχι μόνο των μεγάλων, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν οι κανονιστικές αρχές μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ώστε να ενισχύσουν τη διαφάνεια στον τραπεζικό τομέα και να αλλάξουν τη νοοτροπία ανάληψης υπερβολικού ρίσκου με στόχο υψηλότερες αμοιβές που είχαν τα τραπεζικά στελέχη πριν από το 2008. Ωστόσο, οι «μικρές γερμανικές τράπεζες αντιστέκονται, καθώς δεν είναι συνηθισμένες σε ελέγχους», σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Η Ενωση Γερμανικών Αποταμιευτικών Τραπεζών θεωρεί ότι ο ισχύων ευρωπαϊκός κανονισμός αφορά μόνο τις μεγάλες τράπεζες. Παράλληλα, ορισμένες από τις μικρές γερμανικές τράπεζες θεωρούν ότι εξαιρούνται με βάση τη γερμανική νομοθεσία. Ωστόσο η ΕΒΑ αυξάνει την πίεση προς όλες τις τράπεζες ώστε να αποκαλύψουν την αμοιβή που λαμβάνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη τους, σύμφωνα με επιστολή του επικεφαλής της ΕΒΑ Αντρέα Ενρια προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χθες εκπρόσωπος Τύπου της ΕΒΑ εξήγησε ότι δεν μπορεί να δεχθεί εξαιρέσεις από τον κανόνα χωρίς να έχει προηγουμένως αλλάξει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, κάτι που είναι απίθανο να συμβεί νωρίτερα από τις αρχές του 2017. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η ΕΒΑ θα εκδώσει νομική γνωμοδότηση και θα παραπέμψει το όλο ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έχει την εξουσία να προτείνει αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία αν το κρίνει απαραίτητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή