Απεσύρθη το «παράλληλο πρόγραμμα»

Απεσύρθη το «παράλληλο πρόγραμμα»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άτακτη υποχώρηση, που προκαλεί σοβαρούς ενδοκυβερνητικούς κραδασμούς, υποχρεώθηκε χθες η κυβέρνηση, η οποία, έπειτα από σοβαρές ενστάσεις που εκφράσθηκαν πριν από το Euroworking Group για το πολυνομοσχέδιο με το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», αναγκάσθηκε ουσιαστικά να το αποσύρει από τη Βουλή. Σημειολογικά, η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντική ήττα της κυβέρνησης και του προφίλ που επίμονα προσπαθεί να σφυρηλατήσει, ότι πέραν των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία, είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει πολιτικές με «αριστερό» πρόσημο. Στην πράξη, ο φόβος απώλειας της υποδόσης του ενός δισ. αποδείχθηκε πιο ισχυρός και οδήγησε στις χθεσινές εξελίξεις. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι όλα αυτά εξελίχθηκαν με τον κ. Αλ. Τσίπρα να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Στην κυβερνητική ηγεσία ο αιφνιδιασμός από την αντίδραση των εταίρων, οι οποίοι εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις για τη συμβατότητα του νομοσχεδίου με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ήταν απόλυτος.

Το βαρύ κλίμα που μεταφέρθηκε από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα, προκάλεσε σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Γ. Δραγασάκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτου και Υγείας, Ανδρ. Ξανθού, όπου και αποφασίσθηκε να αποσυρθεί, τουλάχιστον προσωρινά, το επίμαχο νομοσχέδιο. Απόλυτος ήταν ο αιφνιδιασμός και στη Βουλή, όπου, όπως ήταν προγραμματισμένη, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί συνεδρίαση των τριών αρμόδιων Επιτροπών για την ακρόαση των φορέων. Μετά την ολοκλήρωσή της, ανακοινώθηκε ότι η διαδικασία παγώνει. Να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, μιλώντας με καυστικό ύφος για την αντιπολίτευση που είχε αποχωρήσει από προχθές, είπε ότι περιμένει να δει τους βουλευτές της να επιστρέφουν στην απογευματινή συνεδρίαση, που ποτέ δεν έγινε. Πραγματοποιήθηκε Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία αποφάσισε την μετάθεση της συζήτησης του νομοσχεδίου για μετά τις 7 Ιανουαρίου «ώστε να υπάρχει άνεση στη διαβούλευση και τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου».

Το κλίμα στη Βουλή, μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν εξαιρετικά βαρύ τις επόμενες ώρες, πολύ περισσότερο, μάλιστα, που το πολυνομοσχέδιο με το «παράλληλο πρόγραμμα» είχε προβληθεί από την κυβέρνηση ως «δώρο» προς τους βουλευτές, προκειμένου, μέσα στις γιορτές να έχουν να αντιτάξουν επιχειρήματα για θετική δράση της κυβέρνησης στην αναμενόμενη κριτική για την υλοποίηση μνημονιακών πολιτικών. Βαρύ ήταν το κλίμα και στην κυβερνητική ηγεσία, όπου, ούτως ή άλλως, υπήρχε δυσφορία για το γεγονός ότι στο πολυνομοσχέδιο, που ήρθε στη Βουλή ως επικοινωνιακή «ατμομηχανή» της αντεπίθεσης της κυβέρνησης στην κριτική που υφίσταται για την ψήφιση δύσκολων μέτρων, πολλοί υπουργοί έσπευσαν να καταθέσουν μια σειρά άσχετες τροπολογίες, αποδυναμώνοντας τον χαρακτήρα που ο αρχικός σχεδιασμός του ήθελε να προσδώσει. Φαίνεται να διαμορφώνεται αρνητικό κλίμα για τον συντονισμό μεταξύ των υπουργών για το κυβερνητικό έργο, την ευθύνη του οποίου, σημειωτέον, έχει ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης.

Το Μαξίμου, πάντως, έσπευσε να ανακοινώσει ότι «το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε» και να επιρρίψει ευθύνες στα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι με την καταγγελία των τριών κομμάτων που αποχώρησαν (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι) «ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στη διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή