Κρίσιμη δίκη στο Μπουρούντι

Κρίσιμη δίκη στο Μπουρούντι

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας, αλλά είναι η εφιαλτική πραγματικότητα και ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Στις φυλακές Gitega του Μπουρούντι, από τα χειρότερα κέντρα κράτησης στον κόσμο, δικάζεται αυτές τις ημέρες ένας Ελληνας πολίτης, ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα. Εγκλημά του ότι τον περασμένο Ιούνιο, ως αξιωματικός της μπουρουντιανής αστυνομίας, αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή των ανωτέρων του: να ανοίξει πυρ εναντίον διαδηλωτών. Σήμερα κατηγορείται για «απόπειρα πραξικοπήματος», κατηγορία που επιφέρει εξοντωτικές ποινές (η ίδια η παραμονή στη φυλακή ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη, επιμένουν οι γνωρίζοντες).

Ηδη, ο Σπύρος έχει καταγγείλει ότι έχει υποστεί άγρια βασανιστήρια κατά την κράτησή του. Με τη βοήθεια των δικηγόρων και των πολλών φίλων του από την Ελλάδα (ο Χαγκαμπιμάνα είχε έρθει στη χώρα μας ως πολιτικός πρόσφυγας τη δεκαετία του ’90, φοίτησε στη Νομική και τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, εργάστηκε για χρόνια στην ΑΣΟΕΕ και έχει λάβει την ελληνική υπηκοότητα), έχει προσφύγει στην Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τη διασφάλιση, έστω και την ύστατη στιγμή, συνθηκών δίκαιης δίκης, με την αποστολή Διεθνών Παρατηρητών. Οι πιέσεις είναι συνεχείς και προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για κινητοποίηση, χωρίς ωστόσο θεαματικά αποτελέσματα. Μόλις προχθές, πάντως, η υπερασπιστική ομάδα σημείωσε μια μεγάλη νίκη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καλεί την αντιπρόεδρο της Επιτροπής και ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Federica Mogherini, να εξασφαλίσει την «άμεση απελευθέρωση» του Σπύρου «ο οποίος φυλακίστηκε παράνομα και βασανίστηκε».

Οπως λέει στην «Κ» ο Αλέξης Αναγνωστάκης, ένας από τους δικηγόρους του, «πρόκειται ασφαλώς για δικαίωση των ενεργειών μας, ωστόσο, η δίκη είναι ακόμα σε εξέλιξη και κάθε ώρα που περνάει είναι κρίσιμη για τη ζωή και την ελευθερία τού Σπύρου». Χρειάζονται άμεσες και αποτελεσματικές  κινήσεις  για  να  αποφευχθεί μια  δραματική  τροπή.

Η δίκη του Σπύρου ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, με την αίθουσα γεμάτη από πάνοπλους αστυνομικούς. Μολονότι η υπερασπιστική του ομάδα δεν είχε πρόσβαση μέχρι τώρα στα στοιχεία της δικογραφίας, το αίτημα για αναβολή της διαδικασίας για ενημέρωση των δικηγόρων απερρίφθη. Το δικαστήριο μάλιστα απέβαλε τους δικηγόρους όλων των κατηγορουμένων «για παρεμπόδιση της διαδικασίας», διακόπτοντας τη συνεδρίαση για σήμερα προκειμένου οι κατηγορούμενοι να βρουν νέους δικηγόρους. Εφτασαν δε στο σημείο να απαγγείλουν την κατηγορία της συμμετοχής στο πραξικόπημα σε Βέλγο δικηγόρο που υπερασπίζεται άλλο κατηγορούμενο.

Στον αγώνα για απελευθέρωση του Σπύρου συμμετέχουν πολλοί από τους παλιούς του συμφοιτητές. «Τον έβλεπα κάθε μέρα στη Βιβλιοθήκη της ΑΣΟΕΕ όπου δούλευε, τον ξέρουμε όλοι και ήταν σε όλους αγαπητός» λέει στην «Κ» η Ράνια, φίλη του από την Αθήνα. Ηταν γνωστός για το χαμογελαστό του πρόσωπο, τον ακέραιο χαρακτήρα. Θα μπορούσε να είχε ζήσει στην Ελλάδα, αλλά ο Σπύρος ήθελε να βοηθήσει την πατρίδα του. Αφού εργάστηκε σε ανθρωπιστικές αποστολές του ΟΗΕ ανά τον κόσμο, το 2008 εγκαταστάθηκε στο Μπουρούντι, όπου δημιούργησε οικογένεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή