Φόβοι Ν.Δ. ενόψει επόμενης ημέρας

Φόβοι Ν.Δ. ενόψει επόμενης ημέρας

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

• «Τα μεγάλα κόμματα εξουσίας δύσκολα έχουν διασπάσεις, έχουν αποχωρήσεις προσωπικοτήτων. Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα αποχωρήσει κανείς».

• «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να συνυπάρξουμε. Εάν μάλιστα φέρει η Αριστερά την απλή αναλογική, αυτό είναι πιθανό να δημιουργήσει φιλοδοξίες σε κάποιους εκ των υποψηφίων ή σε κάποιους άλλους που δεν φαίνονται τώρα, για ένα άλλο κόμμα».

• «Το σύμφωνο συμβίωσης είναι πυροκροτητής εξελίξεων στη Ν.Δ., ήταν λάθος για τους δύο κεντρώους υποψηφίους (σ.σ. Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη) να πουν “Ναι” στο σύμφωνο συμβίωσης».

Τρία διαφορετικά πολιτικά στελεχή, κατά σειράν Ευ. Μεϊμαράκης, Θόδ. Ρουσόπουλος, Τ. Μπαλτάκος, τρεις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις και επιδιώξεις, μία κοινή συνισταμένη, ότι η ενότητα του κόμματος της Ν.Δ. δεν είναι δεδομένη την επομένη της εκλογικής διαδικασίας.

Το κουβάρι των πολιτικών εξελίξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιπλέκεται, καθώς η μακρά προεκλογική περίοδος φτάνει στο τέλος της και επιδιώξεις, ανησυχίες και φόβοι αποκαλύπτονται. Από τη θέση του κ. Κώστα Καραμανλή για τους υποψηφίους και τη γραμμή επικοινωνίας που έχει με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα μέχρι τα σχέδια του κ. Αντώνη Σαμαρά που παραμένει «παρών» στον πολιτικό στίβο, και από τη στάση του κόμματος έναντι της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα μέχρι τα ερείσματα των τεσσάρων υποψηφίων όλα δείχνουν ότι οι πιθανότητες διάρρηξης μιας, εν πολλοίς, πλασματικής ενότητας του κόμματος είναι πολλές.

Επί της ουσίας, η μάχη γίνεται μεταξύ της «καραμανλικής» πτέρυγας που αυτοτοποθετείται στον μεσαίο χώρο και μιας πιο «δεξιάς» που κινείται σε πιο συντηρητικούς τόνους και τάσσεται υπέρ της δομικής αντιπολίτευσης προς τον κ. Τσίπρα. Στην πιο σκληρή πτέρυγα κάποιοι εντάσσουν τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, χωρίς πάντως ο ίδιος να έχει τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ κάποιου εκ των υποψηφίων. Μία τρίτη ομάδα, η «φιλελελεύθερη» που προσωποποιείται από τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, επίσης, διεκδικεί ζωτικό χώρο στη Ν.Δ., χωρίς να αποφεύγει τη σύγκρουση με τον κυρίαρχο «καραμανλισμό».

Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης δεν απέκλεισε (ΑΝΤ1) σενάριο μετεκλογικών εντάσεων στο κόμμα, αν και –υιοθετώντας την… καραμανλική προσέγγιση για τα πράγματα– έστειλε μήνυμα ότι δεν θεωρεί «διάσπαση» την αποχώρηση κάποιων ή μιας ομάδας στελεχών, ειδικά αυτών με «δεξιό» πρόσημο. Εκτιμά, δε, ότι η όποια κίνηση, όπως έχει καταγραφεί ιστορικά, δεν θα έχει σημαντική απήχηση στην κοινωνία. Την άποψη αυτή δεν υιοθετεί, πάντως, το σύνολο των στελεχών που πρόσκεινται στο καραμανλικό στρατόπεδο, θεωρώντας ότι μια, α λα Σαρκοζί, δεξιά έχει περιθώρια εκλογικής απήχησης.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά, κ. Τάκης Μπαλτάκος, δήλωνε (Βήμα) ότι αποτελεί, μαζί με τον κ. Μάκη Βορίδη, ενεργό στέλεχος της καμπάνιας του κ. Απ. Τζιτζικώστα, με τον οποίο, όπως είπε, συναντώνται τακτικά. Ο κ. Μπαλτάκος χθες κατέταξε τους μεν Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη στους «κεντρώους», τους δε Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη στους «δεξιούς» διεκδικητές της κούρσας ηγεσίας και φέρεται να λειτουργεί ως οργανωτικός βραχίονας της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα. Συγκεκριμένα, έχει αναλάβει τη διείσδυση της υποψηφιότητας στα «ειδικά» ακροατήρια της εκκλησίας και των ενόπλων δυνάμεων. Ως εκ τούτου, η αρνητική στάση του 37χρονου περιφερειάρχη στο σύμφωνο συμβίωσης, η παρουσία του δίπλα σε Μητροπολίτες με οξύ λόγο αλλά και οι επισκέψεις του σε μονάδες σωμάτων ασφαλείας, όπως τα ΜΑΤ, μοιάζουν να έχουν σαφή εκλογική επιδίωξη.

Ο κ. Τζιτζικώστας επενδύει στην κινητοποίηση ειδικών ακροατηρίων, προκειμένου αφενός να κάμψει τον κομματικό μηχανισμό που ελέγχει σε συντριπτικό ποσοστό ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, αφετέρου δε να υπερκεράσει τις επιρροές του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τους πυρήνες στελεχών – πολλαπλασιαστών που έχει εγκαθιδρύσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Πλην εκκλησίας (σ.σ. ο κ. Μεϊμαράκης επεδίωξε μέσω της συνάντησής του με τον Αρχιεπίσκοπο να «αντιμετωπίσει» την πίεση) και ενστόλων, η «κινητοποίηση» του περιφερειάρχη αφορά και στον χώρο του αθλητισμού, αλλά και ομάδων πληθυσμού όπως οι εκ Σοβιετικής Ενωσης ομογενείς.

Η διαδικασία συμμετοχής στην κάλπη

Με τον φόβο ενός νέου ατυχήματος, που θα αποδειχθεί μοιραίο για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ανοίγουν σε 48 ώρες οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος.

Η κρίσιμη διαφορά, σε σχέση με το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, είναι ότι τόσο ο κομματικός μηχανισμός όσο και η ανάδοχος εταιρείας Vodafone μοιάζουν να έχουν λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν ότι περιθώριο αστοχίας δεν υπάρχει. Προς τούτο έχουν υπάρξει δοκιμές, έστω και περιορισμένης έκτασης, επιτόπιες έρευνες για την επάρκεια του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, μέσω του οποίου θα λειτουργούν τα τάμπλετ, μέχρι και πρόβλεψη για τηλεφωνικό κέντρο (call center), προκειμένου η καταγραφή των ψηφοφόρων να είναι εφικτή (τηλεφωνικά και όχι ηλεκτρονικά) ακόμη και σε περιοχές που η κάλυψη δικτύου είναι ασθενής.

Η διαδικασία δεν έχει αλλάξει: οι πολίτες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν προσέρχονται σε όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμούν, υπό την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ψηφοφόρων του υπουργείου Εσωτερικών και έχουν μαζί ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα. Καταβάλλουν ποσό 3 ευρώ, ως κόστος εγγραφής-συμμετοχής, και επιλέγουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους. Σε περίπτωση που κανείς εκ των υποψηφίων δεν εξασφαλίσει το 50% των ψήφων, τότε, βάσει καταστατικού, προβλέπεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων. Εκτός, βέβαια, κι αν ο δεύτερος, ειδικά εάν η διαφορά από τον πρώτο είναι σημαντική, παραιτηθεί. Εφόσον, όμως, διοργανωθεί επαναληπτική εκλογή, αυτή θα διεξαχθεί στις 10 Ιανουαρίου και θα αφορά μόνον όσους ψηφίσουν μεθαύριο, οι οποίοι και θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια ακριβώς εκλογικά τμήματα που επέλεξαν και στον πρώτο γύρο. Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει σε μια συμμετοχή που θα υπερβαίνει τις 300.000 ψηφοφόρους, όχι μόνον γιατί έτσι ενισχύεται η νομιμοποίηση του νέου αρχηγού, αλλά και γιατί καλύπτεται σημαντικό τμήμα από το συνολικό κόστος της εκλογικής διαδικασίας, που αναμένεται να υπερβεί το 1,1 εκατομμύριο ευρώ.

Μέλη και προσωπικά δεδομένα

Οσοι ψηφίσουν μεθαύριο θα συμπληρώσουν και θα υπογράψουν αίτηση με την οποία θα εγγράφονται, ουσιαστικά, μέλη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Τα δεδομένα που θα συλλεγούν θα παραμείνουν, επί 48ωρο, στους server της Vodafone και, εν συνεχεία, βάσει νομοθεσίας, θα καταστραφούν-διαγραφούν. Νωρίτερα, όμως, θα τα έχει ζητήσει η Ν.Δ., καθώς από αυτά τα αρχεία θα δημιουργηθούν-επικαιροποιηθούν τα μητρώα μελών του κόμματος. Μάλιστα, οι ψηφοφόροι υπογράφουν ότι αποδέχονται την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων από τη Ν.Δ., βάσει του νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή