Α.Γεωργιάδης: «Η Ελλάδα χρειάζεται μία σαρκοζική Δεξιά»

Α.Γεωργιάδης: «Η Ελλάδα χρειάζεται μία σαρκοζική Δεξιά»

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μοντέλο Σαρκοζί» στον πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκει ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, θεωρώντας κίνδυνο για παράλυση και ακινησία της χώρας το σενάριο μιας οικουμενικής κυβέρνησης. «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να τιμωρηθεί πολιτικά γιατί έχει πει πάρα πολλά ψέματα και έχει βλάψει πάρα πολύ την Ελλάδα» σημειώνει ο υποψήφιος για την ηγεσία της Ν.Δ.

– Υπάρχει περιθώριο ώστε η Ν.Δ να κινηθεί πιο δεξιά ή ο ζωτικός της χώρος είναι στο κέντρο; Φαντάζεστε, για να επικαλεστώ την επικαιρότητα, μία Ν.Δ. μεταξύ Σαρκοζί και Λεπέν;

– Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ακολουθήσει ακριβώς το μοντέλο των Ρεπουμπλικανών του Νικολά Σαρκοζί. Η Ελλάδα χρειάζεται μία Σαρκοζική δεξιά, μία δεξιά δηλαδή που δεν θα φοβάται την αριστερά, δεν θα αισθάνεται την ανάγκη να δίνει εξετάσεις στην αριστερά, μία δεξιά που δεν θα κρύβει την ταυτότητά της, που θα μιλάει για την εθνική ταυτότητα και θα είναι υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά θα προασπίζεται και την παράδοση και την ιδιαιτερότητα.

– Κατηγορηθήκατε ως «νεοεισερχόμενος» στη Ν.Δ. Ποιο θεωρείτε ως το βασικό πρόβλημα του κόμματος σε οργανωτικό επίπεδο;

– Οι οργανώσεις είναι σχεδόν νεκρές. Υπάρχουν μόνο για να μαζεύουν εκλογικούς αντιπροσώπους ή κόσμο σε μία ομιλία. Εγώ θέλω νομαρχιακές και τοπικές επιτροπές ζωντανές, που θα εκλέγονται από τη βάση, που θα έχουν μερίδιο εξουσίας στη λήψη των αποφάσεων έτσι ώστε να προσελκύουν νέα και δυναμικά στελέχη και να τα χρησιμοποιούν ως τους μεταφορείς της πολιτικής ιδέας του κόμματος στα χωριά, στα καφενεία, στους χώρους εργασίας.

– Εχοντας διατελέσει υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου, αποκλείετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εάν ο κ. Τσίπρας απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Θεωρείτε ότι πρέπει να τιμωρηθεί πολιτικά ο πρωθυπουργός;

– Εχω διατελέσει υπουργός πράγματι στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Αλλά αυτή ήταν μία κυβέρνηση συνεργασίας που προήλθε αφού πρώτα παραιτήθηκε ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Αρα, μία αντίστοιχη κυβέρνηση σήμερα θα σήμαινε ότι θα είχαμε μία οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας πρέπει να τιμωρηθεί πολιτικά γιατί έχει πει πάρα πολλά ψέματα και έχει βλάψει πάρα πολύ την Ελλάδα.

Κατά τη γνώμη μου, δε, ακόμα και μία τέτοια συγκυβέρνηση χωρίς τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό, αλλά με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν επίσης χαμένος χρόνος. Για ποιο λόγο; Διότι ο μόνος δρόμος για να σωθεί η Ελλάδα είναι να μειωθούν οι φόροι, να γίνουν μεταρρυθμίσεις και να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις.

Για να μειωθούν οι φόροι πρέπει να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες. Ο κ. Τσίπρας όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να μειώσουν τις κρατικές δαπάνες, αντιθέτως συνεχώς τις αυξάνουν κιόλας.

Αρα, αν κάνουμε μία κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουμε και τα δύο κόμματα, έστω και χωρίς να είναι ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός, τι από τα δύο θα γίνει; Θα μειωθούν οι κρατικές δαπάνες για να μειωθούν οι φόροι ή θα παραμείνουν οι κρατικές δαπάνες ψηλά οπότε δεν θα μπορούν να μειωθούν οι φόροι;

Φοβάμαι ότι δεν θα γίνει τίποτα. Θα είμαστε σε μία ακινησία και η Ελλάδα δεν έχει χρόνο για χάσιμο.

– Προ ημερών επικρίνατε τον κ. Μεϊμαράκη ως πιο μετριοπαθή έναντι της κυβέρνησης. Υπάρχουν πολλοί που συμμερίζονται την άποψή σας, κι αν ναι, πώς θα συνυπάρξετε την επόμενη ημέρα. Δεν υπάρχει κίνδυνος να δοκιμαστεί η ενότητα της Ν.Δ.;

– Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε σε σειρά συνεντεύξεών του αυτή την εβδομάδα ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε μάλιστα ότι θεωρεί προβοκάτσια να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση.

Τον σέβομαι, δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω την ειλικρίνεια των λεγομένων του. Από τη στιγμή που ίδιος το ξεκαθάρισε, ό,τι και να γράφεται γι’ αυτόν και ό,τι και να λέγεται γι’ αυτόν για εμένα μετράει το τι είπε ο ίδιος. Και ο ίδιος είπε ότι δεν θα κάνει καμία συγκυβέρνηση με τον κ.Τσίπρα. Αρα, εάν εκλεγεί την Κυριακή δεν θα έχει πολιτική νομιμοποίηση για να κάνει το αντίθετο.

– Εχετε, δημοσίως, μιλήσει θερμά για τον κ. Μητσοτάκη. Εχετε επικρίνει Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα. Αύριο από ποιους θα ζητήσετε ή σε ποιους θα δώσετε στήριξη ενόψει β΄ γύρου;

– Οταν περάσω στον δεύτερο γύρο θα ζητήσω στήριξη από τους δύο που θα έχουν μείνει εκτός, όποιοι και να είναι. Και οι τέσσερις είμαστε φίλοι μεταξύ μας, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα.

– Με αφορμή και τον πρόσφατο θόρυβο περί στηρίξεων, είστε «σαμαρικός» σε μία «καραμανλική» Νέα Δημοκρατία;

– Είμαι ο Αδωνις Γεωργιάδης. Τιμώ και σέβομαι και τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή. Ο χωρισμός σε σαμαρικούς ή καραμανλικούς δεν ξέρω σε τι εξυπηρετεί τη σήμερον ημέρα και αν αφορά πραγματικά την κοινωνία. Φοβάμαι ότι αν η Νέα Δημοκρατία μείνει σε μία τέτοια συζήτηση αργά ή γρήγορα θα γίνουμε ένα κόμμα που δεν θα ασχολείται μαζί του η υπόλοιπη κοινωνία. Αυτή είναι μία συζήτηση του παρελθόντος.

Τιμώ τον Αντώνη Σαμαρά, με έκανε υπουργό, με έκανε κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, υπήρξε, το κυριότερο, ένας πετυχημένος πρωθυπουργός.

Τιμώ τον Κώστα Καραμανλή με τον οποίο την εποχή που ήταν πρωθυπουργός ήμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι έκανε και αυτός ό,τι καλύτερο μπορούσε για τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή