Κούλα Μαραγκοπούλου, ο κόσμος του φευγαλέου

Κούλα Μαραγκοπούλου, ο κόσμος του φευγαλέου

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάποτε, στη δεκαετία του ’60, κάποια συννεφιασμένη μέρα του χειμώνα, δούλευα στην πλατεία ενός χωριού. Είχαν μαζευτεί πάνω απ’ την καρέκλα μου όλοι οι κάτοικοι και, παρατεταγμένοι κατά φύλα και ηλικίες, με κοιτούσαν. Η ακουαρέλα τελείωνε, όταν έπιασε σιγανή βροχή. Σιγά σιγά όλοι εξαφανίστηκαν από την πλατεία κι έμεινα μόνη. Βράχηκα, αλλά η ανταμοιβή μου ήταν μεγάλη: ακόμα και σήμερα, μέσα στις γκρίζες και πράσινες ομιχλώδεις κηλίδες, ξεχωρίζουν οι άφθονες, σα δάκρυα, σταγόνες της βροχής: το έργο εκείνο το τελείωσε η φύση, που τόσο αγάπησα και τόσο μ’ αγάπησε» (Απόσπασμα από το κείμενο της Κ. Μαραγκοπούλου «Μιλώντας για την ακουαρέλα και τον κόσμο του φευγαλέου»).

Από τις κυριότερες εκπροσώπους του εξπρεσιονισμού της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και κατόπιν στο εργαστήριο του Γιώργου Μπουζιάνη, ο οποίος είχε μόλις τρεις μαθητές: τον Νίκο Χρονόπουλο, την Κούλα Μαραγκοπούλου και την Κατερίνα Χαριάτη. Ο τεχνοκρίτης Αγγελος Προκοπίου, που, όπως και άλλοι θεωρητικοί, την είχε ανακαλύψει ήδη από τη δεκαετία του ’50, έγραφε: «Η Κούλα Μαραγκοπούλου έμαθε από τον δάσκαλό της τα μυστικά του συναισθηματικού παλμού του χρώματος και της γοητείας του αυθορμητισμού». Η Μαραγκοπούλου (Κυπαρισσία 1913 – Αθήνα 1997) ήταν λάτρις του τοπίου, το οποίο απέδωσε με έντονη ιμπρεσιονιστική διάθεση, φιλτραρισμένη μέσα από έναν ιδιότυπο, προσωπικό εξπρεσιονισμό, δημιουργώντας έτσι ένα εικαστικό ιδίωμα, που θεωρείται εμπνευσμένο και σπάνιο.

Το Μουσείο Μπουζιάνη (Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη) παρουσιάζει την έκθεση «Kούλα Μαραγκοπούλου – Μικρή Αναδρομική», έως τις 10 Φεβρουαρίου του 2016.Η έκθεση περιλαμβάνει 50 περίπου έργα, λάδια και ακουαρέλες, μεταξύ των οποίων και πορτρέτα του συζύγου της, ποιητή, Μιχάλη Κατσαρού. Εκτός από την έκθεση, στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου παρουσιάζονται φωτογραφικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα, προσωπογραφίες της οικογένειας, καθώς και αυτοπροσωπογραφίες από όλα τα στάδια της ζωής της ζωγράφου.

Παράλληλα, στο αμφιθέατρο του μουσείου προβάλλεται η ταινία για τον Μιχάλη Κατσαρό του γιου της ζωγράφου και του ποιητή, σκηνοθέτη Στάθη Κατσαρού, καθώς και ένα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για τον Μπουζιάνη, βασισμένα σε προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και το έργο του.

​​Ωρες Λειτουργίας: Τετ. – Πέμ. – Παρ. 11:00 – 19:00, Σάβ. – Κυρ. 11:00 – 16:00. Κυριακή πρωί γίνεται και ξενάγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή