Δέσμευση προς Μέρκελ για hotspots

Δέσμευση προς Μέρκελ για hotspots

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ συναντήθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χθες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης -καθώς από την καγκελαρία δεν γίνεται γνωστό το περιεχόμενο διμερών συναντήσεων-, το θέμα συζήτησης στη συνάντηση αφορούσε κατά κύριο λόγο τη δημιουργία των κέντρων φιλοξενίας (hotspots) των μεταναστών, καθώς και σε ποιο σημείο βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με τη βοήθεια από τον FRONTEX.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για την πρόοδο των εργασιών στα κέντρα υποδοχής και προσωρινής παραμονής προσφυγών που δημιουργούνται στην ηπειρωτική χώρα, κάτι το οποίο η ελληνική πλευρά συζητεί για πρώτη φορά ανοιχτά μετά τη συμφωνία του Οκτωβρίου. Τα κέντρα, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε δεχτεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την κριτική της κ. Μέρκελ για τα hotspots. Τα κέντρα υποδοχής δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως είχε συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, καθώς από τα πέντε που έπρεπε να είναι έτοιμα, μόνο της Λέσβου είναι σε λειτουργία.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης έγινε κατανοητό ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του FRONTEX και να δεχτεί βοήθεια. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι από τη βοήθεια που έχει ζητήσει έως σήμερα η Ελλάδα, έχει φτάσει στη χώρα μόνο η μισή, ενώ ξεκαθάρισε ότι το προσωπικό του FRONTEX εργάζεται με τα ωράρια εργασίας των χωρών απ’ όπου προέρχονται. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη, πως για να ξεπεραστεί η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι ώστε να παρακάμπτονται τα παράνομα κυκλώματα διακινητών.

Το θέμα αυτό τέθηκε στο τραπέζι και κατά τη διάρκεια της μίνι συνόδου που έγινε την Πέμπτη, με τη συμμετοχή και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Μια σειρά από ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τόνισαν ότι αν πάρουν κατευθείαν πρόσφυγες από την Τουρκία, τότε αυτοί θα συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό νούμερο προσφύγων που αντιστοιχεί στην κάθε χώρα σε ό,τι αφορά τις μετεγκαταστάσεις που έχουν συμφωνηθεί. Αν αυτή η πρόταση, όμως, τεθεί σε ισχύ, θα θιγούν τα συμφέροντα της Αθήνας, καθώς θα μειωθούν οι πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα -αλλά και την Ιταλία- προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Θετικός απολογισμός

Κάνοντας απολογισμό, πάντως, της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι ήταν ένα διήμερο με θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα. «Μέσα σε ένα δύσκολο πεδίο και σε αρνητικούς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς η Ελλάδα καταφέρνει, αξιοποιεί ευκαιρίες και πετυχαίνει να υπερασπίζεται τόσο το δίκιο της όσο όμως και ευρύτερες πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτή της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής» δήλωσε ο πρωθυπουργός χθες, μετά τη λήξη της συνόδου.

Εν τω μεταξύ, το Βερολίνο καλωσόρισε χθες και εξέφρασε τη στήριξή του στην πρόταση της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της κυβέρνησης. Επίσης, ο επικεφαλής του FRONTEX κ. Φαμπρίτσε Λετζέρι εκτίμησε ότι με την πρόταση δεν διακυβεύεται η εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών της Ε.Ε. Την ίδια ώρα, όμως, σε συνέντευξή του στο Politico, αναρωτήθηκε τι είδους κυριαρχία έχουν αυτή τη στιγμή τα κράτη, όταν καταφθάνουν στα σύνορά τους περί τους 20.000 μετανάστες ανά εβδομάδα, τους οποίους ούτε να εμποδίσουν μπορούν, ούτε να ελέγξουν, όπως είπε.

Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα

«Ηταν ένα διήμερο με θετικές αποφάσεις για τη χώρα μας. Η Ελλάδα μέσα σε ένα δύσκολο πεδίο και σε αρνητικούς, θα έλεγα, ευρωπαϊκούς συσχετισμούς καταφέρνει, αξιοποιεί ευκαιρίες και πετυχαίνει να υπερασπίζεται τόσο το δίκιο της όσο όμως και ευρύτερες πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτή της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

«Η χρονιά που φεύγει ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη. Μια χρόνια μεγάλων κρίσεων και αναταράξεων. Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, τις δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις, νομίζω βάλαμε και εμείς καθοριστικά το μπόλι μας για τη μεγάλη αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη, αλλαγή κατεύθυνσης. Ελπίζω και εύχομαι αυτό το μπόλι να καρποφορήσει την επόμενη χρονιά, τα επόμενα χρόνια», ανάφερε ακόμη ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αλλα ιδιαίτερα μετά την προηγούμενη χρονιά που ήταν χρονιά κρίσεων και αναταράξεων να είναι μια χρονιά των μεγάλων ανατροπών σε προοδευτική και κοινωνική κατεύθυνση προκειμένου η Ευρώπη να ξαναβρεί τον προσανατολισμό της και τις ιδρυτικές της αξίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή