Απόφαση για ευρωπαϊκή ακτοφυλακή εντός έξι μηνών

Απόφαση για ευρωπαϊκή ακτοφυλακή εντός έξι μηνών

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016, στη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας, θα πρέπει οι ηγέτες της Ε.Ε. να έχουν αποφασίσει σχετικά με τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, σύμφωνα με τη σχετική πρόταση της Κομισιόν, όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να παρουσιάσει άμεσα την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

«Για να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της Σένγκεν, είναι απαραίτητο να επανακτήσουμε τον έλεγχο των εξωτερικών μας συνόρων. Ελλείψεις κυρίως σε ό,τι αφορά τα hotspots πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα» αναφέρεται συγκεκριμένα στα συμπεράσματα με τα οποία οι θεσμοί της Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη καλούνται «επειγόντως»:

• Να αντιμετωπίσουν τα κενά στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, κυρίως μέσω της διασφάλισης συστηματικών ελέγχων με αντίστοιχη βάση δεδομένων, εμποδίζοντας παράλληλα την πλαστογράφηση στοιχείων.

• Να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στη λειτουργία των hotspots, δημιουργώντας τις απαραίτητες ικανότητες υποδοχής για να πετύχουν τους στόχους τους. Να συμφωνήσουν επίσης σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να καταστούν επιχειρησιακά και άλλα hotspots και να διασφαλίσουν ότι οι FRONTEX και EASO διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

• Να διασφαλίσουν τη συστηματική και ολοκληρωμένη αναγνώριση, καταχώριση και ταυτοποίηση και να αναλάβουν μέτρα για τις παράνομες ροές.

• Να εφαρμόσουν τις αποφάσεις μετεγκατάστασης.

• Να αναλάβουν ξεκάθαρα μέτρα για να διασφαλίσουν την επιστροφή των ατόμων που δεν έχουν την άδεια να εγκατασταθούν και να παράσχουν στήριξη στα κράτη-μέλη σε ό,τι αφορά σε ανάλογες επιχειρήσεις.

• Να επαυξήσουν τα μέτρα για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και του trafficking.

Καταλήγοντας, τα συμπεράσματα αναφέρουν: «Το Συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσει τάχιστα τις προτάσεις που κατέθεσε στις 15 Δεκεμβρίου η Κομισιόν για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής. Το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει αυτές τις θέσεις κατά την ολλανδική προεδρία (σ.σ. το α΄ εξάμηνο του 2016). Η Κομισιόν θα παρουσιάσει άμεσα την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή