Η τελευταία παραγγελία του λαθρεμπόρου όπλων

Η τελευταία παραγγελία του λαθρεμπόρου όπλων

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου ο Rami Ghanem, ιδιοκτήτης εταιρείας γενικού εμπορίου με έδρα το Αμμάν της Ιορδανίας, συνελήφθη από αστυνομικούς της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος έξω από αποθήκη στον Ασπρόπυργο. Αντί για το καινούργιο εμπόρευμα που περίμενε να παραλάβει (50 αυτόματα όπλα για ελεύθερους σκοπευτές), ο 49χρονος αντίκρισε ένα κοντέινερ γεμάτο νερό, ενώ στη θέση του «ντίλερ», που υποτίθεται ότι θα του παρέδιδε τον οπλισμό, εμφανίστηκε Αμερικανός μυστικός πράκτορας της υπηρεσίας Homeland Security Investigations (HSI).

Κάτοχος αμερικανικής και ιορδανικής υπηκοότητας, ο Ghanem θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους λαθρεμπόρους όπλων στη Μέση Ανατολή και τροφοδότης της ένοπλης σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, Xεζμπολάχ. Βρέθηκε στο επίκεντρο μυστικής έρευνας των ΗΠΑ με τη συνδρομή του Τμήματος Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ και στόχο άτομα που διακινούν όπλα και πυρομαχικά σε Λιβύη, Ιράκ και αλλού. Κρατείται σήμερα με διεθνές ένταλμα σύλληψης έχοντας μάλιστα συνηγορήσει για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Εκβιασμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Ghanem βρίσκεται στο στόχαστρο της υπηρεσίας Homeland Security Investigations από το 2010. Αρχικά υπήρχαν πληροφορίες ότι εκβίαζε αξιωματικούς του ιορδανικού στρατού, αφαιρώντας τους γνήσια παραστατικά έγγραφα (end user certificates) που χρησιμοποιούσε για να «βαφτίζει» νόμιμες τις παράνομες αγοραπωλησίες όπλων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, πράκτορας της υπηρεσίας που παρίστανε τον λαθρέμπορο προσέγγισε τον Ιούλιο του 2014 τον Ghanem, λέγοντάς του ότι μπορούσε να του πουλήσει στη «μαύρη αγορά» τελευταίας τεχνολογίας όπλα. Ο 49χρονος έπεσε στην παγίδα και εξέφρασε ενδιαφέρον να αποκτήσει 200 αυτόματα όπλα τύπου M-4 αντί 250.000 δολαρίων. Αποκάλυψε στον πράκτορα ότι οι χρηματοδότες του βρίσκονταν στη Βηρυτό, καθώς και ότι τα όπλα θα κατέληγαν στο Ιράκ. Επιπλέον, συμφώνησε να ταξιδέψει στην Αθήνα προκειμένου να τον συναντήσει από κοντά και να συμφωνήσουν για τους όρους αγοράς των 200 επιθετικών τυφεκίων.

Το πρώτο ραντεβού των δύο ανδρών έγινε τον Σεπτέμβριο του 2014 σε κεντρικό ξενοδοχείο στης Αθήνας. Τη συνάντηση κατέγραφαν με κρυφές κάμερες και μικρόφωνα πράκτορες της Homeland Security Investigations και στελέχη του Τμήματος Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ.

Για τις ανάγκες της επιχείρησης είχε υποβληθεί στις ελληνικές αρχές αίτημα δικαστικής συνδρομής από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Τον Μάρτιο του 2015 έγινε νέα συνάντηση των δύο. Και αυτή βιντεοσκοπήθηκε από κρυφές κάμερες που είχαν τοποθετηθεί στο σημείο της συνάντησης. Ο πράκτορας παρουσίασε συστήματα νυχτερινής όρασης που ο Ghanem ενδιαφέρθηκε να αποκτήσει, ξεκαθαρίζοντας ότι τα άτομα με τα οποία συνεργαζόταν ήθελαν να αποκτήσουν όπλα και πυρομαχικά δίχως τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τον περασμένο Αύγουστο, έπειτα από νεότερη επικοινωνία των δύο ανδρών, ο Αμερικανοϊορδανός λαθρέμπορος ζήτησε να αγοράσει 50 όπλα που χρησιμοποιούν ελεύθεροι σκοπευτές για λογαριασμό «συνεργάτη» του στη Λιβύη. Το αντίτιμο συμφωνήθηκε στις 200.000 δολάρια, ενώ ο Ghanem προέτρεψε τον μυστικό πράκτορα να εμφανίσει στα συνοδευτικά έγγραφα το παράνομο εμπόρευμα ως «βιομηχανικό εξοπλισμό».

Μεταφορές

Στο διάστημα που ακολούθησε, ο 49χρονος μετέφερε από λογαριασμό της εταιρείας του σε λογαριασμό του πράκτορα το συμφωνηθέν ποσό. Ταυτόχρονα, συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στην Αθήνα την 1η Δεκεμβρίου για την παράδοση – παραλαβή του παράνομου φορτίου. Από τα ίχνη των τραπεζικών συναλλαγών επιβεβαιώθηκε ότι ο Ghanem είναι ιδιοκτήτης εταιρείας γενικού εμπορίου με έδρα το Αμμάν και με παραρτήματα σε διάφορες πόλεις της Μέσης Ανατολής. Εμφανίζεται να εμπορεύεται από συστήματα ασφαλείας και θωρακισμένα οχήματα έως κρέμες περιποίησης και υγιεινές τροφές.

Ο Αμερικανοϊορδανός λαθρέμπορος επέστρεψε για τρίτη φορά στην Αθήνα τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Κατέλυσε σε ξενοδοχείο της οδού Μιχαλακοπούλου και το επόμενο πρωί επισκέφθηκε την αποθήκη στον Ασπρόπυργο όπου υποτίθεται ότι φυλασσόταν το λαθραίο φορτίο. Εκεί τον περίμεναν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Στο τελευταίο αίτημα δικαστικής συνδρομής των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, οι αξιωματικοί της υπηρεσίας Homeland Security Investigations ζητούν να τους παραδοθεί το σύνολο του προανακριτικού υλικού, καθώς επίσης και να ανακρίνουν τον Ghanem πριν από την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Σε πρόσφατη, κοινή δήλωσή τους οι συνήγοροι του κατηγορουμένου, Γιώργος Γκούσκος και Σάκης Κεχαγιόγλου, τόνισαν ότι ο 49χρονος εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί με τις ανακριτικές και δικαστικές αρχές των ΗΠΑ και να εκδοθεί άμεσα στις ΗΠΑ, ώστε να παράσχει πλήρεις και αναλυτικές εξηγήσεις στις αμερικανικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή