Αναστασιάδης-Ακιντζί: «Δώστε πληροφορίες για αγνοούμενους»

Αναστασιάδης-Ακιντζί: «Δώστε πληροφορίες για αγνοούμενους»

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινή έκκληση απηύθυναν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, προς όλους τους Κυπρίους όπως δώσουν πληροφορίες για πιθανούς χώρους ταφής αγνοουμένων.

Ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη ΔΕΑ, αναφέρει ότι “ο ηγέτης της ε/κ κοινότητας, Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, επισκέφθηκαν σήμερα το ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους και συναντήθηκαν με τα τρία μέλη της Επιτροπής και πολλούς από τους επιστήμονες της ΔΕΑ από τις δύο πλευρές.” Οι ηγέτες ενημερώθηκαν “για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Επιτροπή”.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συνεχίζει, “οι ηγέτες ηχογράφησαν κοινή έκκληση, καλώντας όλους τους Κυπρίους να παρέχουν πληροφορίες στη ΔΕΑ για πιθανούς χώρους ταφής. Η έκκληση θα μεταδοθεί ως τηλεοπτικό μήνυμα”.

Τέλος τα μέλη της ΔΕΑ εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς τους δύο ηγέτες για τη συνεχή υποστήριξή τους προς την ανθρωπιστική δουλειά που επιτελεί η ΔΕΑ. Εξάλλου, επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες επισκέφθηκαν τους χώρους του Εργαστηρίου, όπου ενημερώθηκαν για την πορεία των ερευνητικών προγραμμάτων με στόχο τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και των ταυτοποιήσεων λειψάνων.

Ν.Νέστορος: «Η επίσκεψη των ηγετών συμβολίζει το ενδιαφέρν τους για τους αγνοούμενους»

Η επίσκεψη των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ συμβολίζει το κοινό τους ενδιαφέρον για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, ανέφερε σήμερα ο Εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας στη ΔΕΑ κ. Νέστορας Νέστορος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψη των δύο ηγετών, ο κ. Νέστορος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή επίσκεψη «συμβολίζει το κοινό τους ενδιαφέρον και στέλλει ένα μήνυμα ότι, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε σχέση με την τύχη των αγνοουμένων, ιδιαίτερα στις οικογένειες τους, τις μανάδες, τους πατεράδες, που αυτές οι μέρες θα είναι ακόμη πιο δύσκολες».

Ερωτηθείς είπε ότι οι δύο ηγέτες «ενημερώθηκαν για το πώς προχωρά το πρόγραμμα, ανέδειξα τη μεγάλη αδυναμία που έχουμε στον εντοπισμό πιθανών χώρων ταφής, ιδιαίτερα στα κατεχόμενα, και ζήτησα να ενισχυθούν τα ερευνητικά κλιμάκια σε σχέση με πιθανούς χώρους ταφής».

«Ευελπιστούμε σε καλύτερα αποτελέσματα το 2016»

Σε ερώτηση αν υπήρξε αντίδραση από τουρκοκυπριακής πλευράς, ο κ. Νέστορος είπε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα το 2016».

Ερωτηθείς είπε ότι οι συγκεκριμένοι ηγέτες πραγματοποιούν για πρώτη φορά επίσκεψη στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με βάση τη συνεννόηση μεταξύ τουρκοκυπριακής ηγεσίας και Τουρκίας, από το Ιανουάριο θα αρχίσουν οι εκταφές σε λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες, ο κ. Νέστορος είπε ότι «θα ξεκινήσουν, ήδη είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για το ποιες θα είναι οι δέκα πρώτες περιοχές για το 2016, τα πράγματα βαίνουν πάρα πολύ καλά και σίγουρα θα υπάρξουν και άλλοι πιθανοί χώροι, πέραν των 30, σε στρατιωτικές ζώνες, μέσα από την έρευνα που διεξάγουμε».

Πρόσθεσε ότι «οι έρευνες ήδη είναι σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται εντός Ιανουαρίου να υποβάλουμε νέα έγγραφα», σημειώνοντας ότι μετά τις γιορτές θα αρχίσουν οι εκσκαφές σε χώρο ταφής εκ των δέκα σημείων.

Ερωτηθείς είπε ότι «ο κ. Αναστασιάδης όποτε γίνεται συζήτηση για τους αγνοουμένους είναι ιδιαίτερα συγκινημένος, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σήμερα, όταν έβλεπαν συγκεκριμένη υπόθεση για την οποίαν έχουμε πάρα πολύ περιορισμένο αριθμό οστών. Αντιλαμβάνονται και αυτοί την τραγικότητα και την πραγματικότητα της κατάστασης και ποιο είναι το ζητούμενο για τους συγγενείς. Όχι σίγουρα αυτό που έβλεπαν σήμερα αλλά ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό είναι και η δική μας επιδίωξη για αυτό βλέπετε να υπάρχει επιμονή στο κομμάτι των πληροφοριών για πιθανούς χώρους ταφής και όχι απόκρυψης αυτών των στοιχείων. Και ένα μήνυμα και προς τις δύο κοινότητες είναι ο κόσμος να μπορέσει να μιλήσει ελεύθερα για αυτούς τους πιθανούς χώρους ταφής που γνωρίζει».

Σε ερώτηση πόσες υποθέσεις παραμένουν ανεξιχνίαστες, ο κ. Νέστορος είπε ότι είναι πιο λίγες από χίλιες.

Πρόσθεσε ότι ένα άλλο σημαντικό θέμα αφορά το ζήτημα των μετακινήσεων οστών «που επίσης χρειάζεται επίλυση. Βρήκαμε καλύτερη ανταπόκριση στη διαχείριση των στρατιωτικών ζωνών, πρέπει να βρούμε καλύτερη ανταπόκριση στο θέμα της μετακίνησης οστών, δηλαδή πληροφορίες, και πρέπει να υπάρξει πρόσβαση σε αρχεία από διάφορους εμπλεκόμενους. Αυτά είναι τα σημαντικά κεφάλαια που απασχολούν τη ΔΕΑ», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή