Τσίπρας καλεί ΔΝΤ να μείνει εκτός του τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα

Τσίπρας καλεί ΔΝΤ να μείνει εκτός του τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να μείνει έξω από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ύψους 86 δισ. ευρώ και να αφήσει την Ευρωζώνη να αναλάβει την πλήρη ευθύνη της επίβλεψης των μεταρρυθμίσεων.

«Με προβληματίζει η μη δημιουργική αντιμετώπιση του ΔΝΤ στα οικονομικά και χρηματοδοτικά θέματα» δήλωσε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του. «Πιστεύουμε ότι μετά από έξι χρόνια διαχείρισης αυτής της πολύ ειδικής κρίσης, η Ευρώπη έχει σήμερα την θεσμική δυνατότητα να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα ενδο-ευρωπαϊκά ζητήματα».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η καλύτερη λύση για την χώρα είναι η ταχεία έξοδος από το πρόγραμμα.

“Αν η Ελλάδα συμπληρώσει την πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο, θα έχουμε καλύψει πάνω από το 70% των οικονομικών μέτρων της συμφωνίας…”

Ο έλληνας πρωθυπουργός ακούστηκε επίσης σίγουρος ότι η χώρα θα άρει όλα τα εναπομείναντα capital controls έως το Μάρτιο και θα επαναρχίσει τον δανεισμό από τις αγορές «πριν το τέλος του 2016».

«Είμαστε πέντε χρόνια σε πρόγραμμα. Είναι δύσκολο για μια ευρωπαϊκή χώρα να έχει χάσει την εθνική κυριαρχία της για τόσο μεγάλο διάστημα» τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Για να την επανακτήσει και να φύγει από τον έλεγχο της τρόικα, πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Είναι σκληρό, αλλά είναι η καλύτερη από κάθε άλλη επιλογή…»

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι το τρίτο πακέτο, που θα πρέπει να γίνει δεκτό τον Ιανουάριο, είναι «ένα βήμα δύσκολο, λόγω του ότι περιλαμβάνει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

«Ο οδικός μας χάρτης είναι να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μετά να έχουμε μια θετική απόφαση για την απαραίτητη ανακούφιση χρέους» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η ανάδειξη του θέματος από τον πρωθυπουργό αντανακλά τη νευρικότητα που προκαλούν στην Αθήνα οι σκληρές θέσεις του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, που αναμένεται να γίνουν πιο σκληρές ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο, οπότε και θα αποφασιστούν οι όροι συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Προηγούμενη αναφορά του πρωθυπουργού σε ενδεχόμενη έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα στήριξης, την περασμένη βδομάδα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βερολίνου και δη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Αθήνας να θέτει ζήτημα αποχώρησης του Ταμείου από το πρόγραμμα, υπονοώντας ότι χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ, τόσο η Γερμανία όσο και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή