Οδηγός για το επίδομα θέρμανσης

Οδηγός για το επίδομα θέρμανσης

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 180.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, ωστόσο τα 2/3 εξ αυτών έχουν απορριφθεί. Και αυτό καθώς τα νοικοκυριά που υπέβαλαν τις αιτήσεις προφανώς δεν είχαν ενημερωθεί για το «ψαλίδισμα» του ποσού (από τα 210 εκατ. ευρώ στα 105 εκατ. ευρώ) και κατ’ επέκταση τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων. Σημειώνεται ότι για τις αιτήσεις που θα κατατεθούν (μέσω Taxisnet) έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2016. Για αιτήσεις που θα κατατεθούν από 1ης Ιανουαρίου 2016 έως και τις 30 Μαΐου 2016, η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016. Το διάστημα χορήγησης του επιδόματος θα είναι για αγορές από 15 Οκτωβρίου 2015 μέχρι και την 30ή Απριλίου 2016, κατόπιν σχετικής αίτησης που υποβάλλεται το αργότερο μέχρι τις 30 Μαΐου 2016.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) έδωσε στη δημοσιότητα και έναν οδηγό με απαντήσεις στα συνηθέστερα ερωτήματα των χρηστών προκειμένου να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι πού πρέπει να υποβληθεί η αίτηση, καθώς και τι πρέπει να κάνουν οι διαχειριστές πολυκατοικιών.

1. Με ποιους κωδικούς εισερχόμαστε στην εφαρμογή δικαιούχων του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης;

α) Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΔΕ συνδέονται χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet.

β) Οι χρήστες που δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιου εκ των τελευταίων 5 εκκαθαριστικών ή πράξεων προσδιορισμού φόρου των Δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Εάν δεν θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης και τυχαίνει το όνομα χρήστη (username) να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης.

2. Μέχρι πότε έχω προθεσμία υποβολής αίτησης στο μητρώο δικαιούχων επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης;

Η προθεσμία υποβολής αίτησης είναι μέχρι τις 30 Μαΐου 2016.

3. O προμηθευτής πετρελαίου δεν μου έδωσε στοιχεία για να υποβάλω αίτηση χορήγησης επιδόματος. Πώς θα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων;

Ο προμηθευτής πετρελαίου δεν δίνει στοιχεία για την υποβολή της αίτησής σας. Κάθε παραστατικό αγοράς πετρελαίου υποβάλλεται από τον προμηθευτή στη ΓΓΔΕ. Αυτά που πρέπει να προσέξετε είναι: Η σωστή αναγραφή του ΑΦΜ σας ή του ΑΦΜ διαχειριστή-εκπροσώπου αν πρόκειται για πολυκατοικία ή του ΑΦΜ της πολυκατοικίας εφόσον έχει δηλωθεί από τον διαχειριστή. Η σωστή αναγραφή του αριθμού παροχής της ΔΕΗ ή του κοινόχρηστου αριθμού παροχής, αν πρόκειται για πολυκατοικία.

4. Είμαι διαχειριστής, αλλά δεν έχουμε κοινόχρηστο μετρητή ΔΕΗ (ρολόι ΔΕΗ) στην πολυκατοικία. Ποιο ρολόι ΔΕΗ πρέπει να δηλώσω σαν κοινόχρηστο;

Δηλώστε το δικό σας (ως διαχειριστή/εκπροσώπου) ρολόι ΔΕΗ ή εναλλακτικά επιλέξτε ένα ρολόι (αρ. παροχής ΔΕΗ) που θα έχετε συμφωνήσει με όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας σας.

5. Τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση αλλαγής διαχειριστή;

Στην Εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας θα δηλωθούν τα νέα στοιχεία. Οι ένοικοι θα υποβάλουν τις νέες αιτήσεις με τον νέο ΑΦΜ διαχειριστή. Ο διαχειριστής θα ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής.

6. Είμαστε μια πολυκατοικία, όπου κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα. Πρέπει να τη δηλώσουμε σαν πολυκατοικία ή ο κάθε ένοικος να κάνει αίτηση ως κάτοικος μονοκατοικίας;

Θα κάνετε χωριστή αίτηση ο καθένας ως κάτοικοι μονοκατοικίας, με την προϋπόθεση ότι θα προμηθευτείτε πετρέλαιο με διαφορετικά παραστατικά αγοράς. Τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής της ΔΕΗ πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του πρατηριούχου και αντίστοιχα στην αίτηση κάθε δικαιούχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή