Εδιμβούργο: Ετοιμο για πάρτι!

Εδιμβούργο: Ετοιμο για πάρτι!

8' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστρέφουμε στην παραμυθένια σκωτσέζικη πόλη για τη μεγάλη γιορτή δρόμου με την οποία υποδέχεται κάθε χρόνο το νέο έτος και για μια χειμωνιάτικη περιήγηση.

Οταν πρωτοπήγα στο Εδιμβούργο, έφτασα με τρένο μέσω Λονδίνου και ήταν η καλύτερη άφιξη σε πόλη που μου έχει τύχει ποτέ! Ο σταθμός Waverley βρίσκεται τόσο κεντρικά, που αποτελεί προέκταση των Princes Street Gardens, παράλληλα στον κεντρικότερο δρόμο του Εδιμβούργου, την Princes Street. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε (πλέον το Εδιμβούργο συνδέεται απευθείας με την Αθήνα, για παράδειγμα), αυτό που παραμένει όμως αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων είναι o παραμυθένιος χαρακτήρας της πόλης.

Ειδικά αυτές τις μέρες που ένα μεγάλο παγοδρόμιο και μουσικές σκηνές έχουν στηθεί στους Κήπους των Πριγκίπων, με το μεσαιωνικό κάστρο πάνω στο λόφο και τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια περίτεχνα τοποθετημένα στα δέντρα να συμπληρώνουν άψογα το σκηνικό. Πρόκειται ουσιαστικά για το πάρκο που βρίσκεται ανάμεσα στη μεσαιωνική Old Town και τη γεωργιανής αρχιτεκτονικής με έντονες νεοκλασικές επιρροές New Town. Στους γύρω δρόμους, μεγάλα καρουζέλ, ρόδες και υπαίθριες αγορές κρατούν τον κόσμο σε κίνηση παρά το τσουχτερό κρύο.

Η γιορτινή ατμόσφαιρα θα κορυφωθεί την Πρωτοχρονιά με το Hogmanay. Στις 30 του Δεκέμβρη, Σκωτσέζοι μεταμφιεσμένοι σε Βίκινγκς θα παρελάσουν με αναμμένες δάδες, ενώ το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς το κέντρο της πόλης κλείνει και ένα τεράστιο street party ξεκινάει (εδώ μπαίνεις μόνο με εισιτήριο από συγκεκριμένες εισόδους). Πέρυσι συμμετείχαν 75.000 άνθρωποι από 70 διαφορετικές χώρες. Γίνονται όλοι μια μεγάλη παρέα· τραγουδάνε, χορεύουν, αγκαλιάζονται, φιλιούνται, υποδέχονται τον νέο χρόνο, ενώ πέφτουν βεγγαλικά σε τέσσερις διαδοχικές φάσεις, από τις 21.00 και κάθε ώρα μέχρι την πανδαισία του μεσονυχτίου.

«Ακόμη και στη Γλασκώβη, όπου ζω τώρα, όλοι συζητάνε πόσο μοναδική είναι η Πρωτοχρονιά στο Εδιμβούργο», λέει ο Rauiridh Smith, ο ταλαντούχος ντράμερ των Acrylic. Ο ίδιος, βέβαια, θα ήθελε να ακούγονται περισσότερο ανερχόμενα σκωτσέζικα συγκροτήματα στις μουσικές σκηνές της πόλης.

Το Hogmanay μπορείς επίσης να το ζήσεις και από κάποια μικρή απόσταση, όπως η περιοχή γύρω από το Traverse Theater, για παράδειγμα. Οσοι έρχονται εδώ έχουν πιο ήπια διάθεση, τους συναντάς με ένα μπουκάλι σαμπάνια στο χέρι, που θα ανοιχτεί καθώς τα βεγγαλικά θα εμφανίζονται πίσω από το κάστρο και ο χρόνος θα αλλάζει.

Τα θέατρα και γενικά οι σκηνές του Εδιμβούργου έχουν μεγάλο ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, είτε φιλοξενώντας μεγάλα διεθνή ονόματα είτε ενδιαφέροντα μικρά και πειραματικά σχήματα. Το Uscher Hall (www.uscherhall.co.uk) ξεχωρίζει για τις μουσικές του βραδιές, το Traverse Theater (www.traverse.co.uk) για σύγχρονο θέατρο και χορό στις μίνιμαλ αίθουσες και το Playhouse (www.playhousetheater.co.uk), το πιο mainstream venue της πόλης, «αναλαμβάνει» τις διεθνείς μεγάλες παραγωγές. Το Εδιμβούργο, όμως, είναι πάνω απ’ όλα μια πόλη που αξίζει να την περπατήσεις. Το κέντρο έχει τόσο ενδιαφέρον, που μπορεί να σε κρατήσει για μέρες.

Φέτος, για πρώτη φορά και μόνο για τον Δεκέμβριο, προστέθηκε στις εκδηλώσεις το Virgin Money Street Of Light, μια μεγάλη  εγκατάσταση στο Royal Mile με περισσότερα από 60.000 φώτα, τα οποία αναβοσβήνουν συγχρονισμένα με τα τραγούδια χορωδιών της πόλης. To Royal Mile είναι μια συνέχεια δρόμων, μια κατηφορική διαδρομή της Παλιάς Πόλης, που ξεκινάει από το κάστρο και καταλήγει στο Hollyrood Rark. Στη μέση του πάρκου αυτού κυριαρχεί ο λόφος του Arthur Seat, του ανενεργού πλέον ηφαιστείου. Θέλεις περίπου μία ώρα πεζοπορία για να ανέβεις στην κορυφή του και να απολαύσεις μια πανοραμική θέα ολόκληρης της πόλης.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνον τον κύκνο κάποια χιονισμένα Χριστούγεννα δίπλα σε λίμνη του πάρκου. Μόλις τελείωσαν τα ψωμάκια του τοστ που τον τάιζα, έκανε μια ξαφνική κίνηση και βούτηξε το εκρού γαντάκι που κρεμόταν από την τσέπη μου. Δεν τον ικανοποίησε η γεύση και το άφησε γρήγορα πάνω στο χιόνι!

Οι λίμνες, τα πολλά πάρκα, τα παιχνιδιάρικα σκιουράκια παντού, οι γλάροι που θυμίζουν κάθε στιγμή πως η πόλη είναι παραθαλάσσια δημιουργούν μια πολύ ξεχωριστή συνθήκη. Στο Εδιμβούργο είναι σαν να βρίσκεσαι σε πόλη και σε χωριό την ίδια στιγμή.

Μία από τις πιο όμορφες και ακριβές συνοικίες του είναι το Dean Village, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το ανενεργό πλέον λιμάνι, το Leith. Σε αυτό είναι ωραία να βρεθεί κανείς για περίπατο, για φαγητό σε μία από τις κλασικές παμπ με ξύλινη επένδυση και, φυσικά, για ένα τουλάχιστον scotch (ουίσκι). Η αυστηρή δόση στο ποτήρι μπορεί να είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, ακόμη και όταν παραγγείλεις διπλό, αλλά η ποιότητα αποζημιώνει!

Είναι τόσο ατμοσφαιρική πόλη, που αυτήν τη στιγμή πολύ θα ήθελα να διακτινιστώ μαζί με το laptop στο Elephant Café, για παράδειγμα, σε ένα από εκείνα τα μεγάλα τραπέζια όπου φίλοι και άγνωστοι κάθονται γύρω-γύρω, κάποιοι διαβάζουν ή γράφουν και άλλοι φλυαρούν. Το συγκεκριμένο έχει θέα από τα πίσω παράθυρα στο νεκροταφείο Greyfriars και το κάστρο. Παρεμπιπτόντως, οι Σκωτσέζοι τείνουν να χρησιμοποιούν τα νεκροταφεία όπως τα πάρκα. Στην είσοδο του Greyfriar’s στέκει πάντα εκείνο το μικρό άγαλμα του Bobby. Την ιστορία του διάσημου terrier θα βρείτε ηλεκτρονικά στο www.historic-uk.com

Στην ίδια ιστοσελίδα ξεδιπλώνεται η πλούσια ιστορία μιας πόλης της οποίας οι κάτοικοι έχουν χάσει την κέλτικη γλώσσα τους, διατηρούν όμως μια υπέροχη τραγουδιστή σκωτσέζικη προφορά. Μιας πόλης γεμάτης λεπτομέρειες, ειδικά στην αρχιτεκτονική της, στην οποία κυριαρχεί η απόλυτη βρετανική ακρίβεια, από τα λεωφορεία στις στάσεις μέχρι την ώρα που θα ξεκινήσει μια παράσταση ή που θα κλείσει μια παμπ.

Ως επιλογή τελευταίας στιγμής, το χριστουγεννιάτικο Εδιμβούργο θα στοιχίσει σίγουρα κάτι παραπάνω. Συνεχίζει, όμως, να αποτελεί αξιόλογο προορισμό και μετά τις γιορτές. «Οταν χιονίζει, όπως και όταν έχει πυκνή ομίχλη, οι κιτρινωπές λάμπες στους φανοστάτες τονίζουν τον μεσαιωνικό  χαρακτήρα της Παλιάς Πόλης, με τους κυκλικούς δρόμους, τις στοές και τις καλά κρυμμένες εσωτερικές αυλές. Στο Εδιμβούργο έχω ζήσει σπουδάζοντας και δουλεύοντας για πέντε χρόνια, και ακόμη και σε περιόδους δυσκολιών δεν έπαψα ποτέ να εκτιμώ την ομορφιά του. Κατά κοινή ομολογία, μάλιστα, πρόκειται για μία από τις ομορφότερες πόλεις της Βρετανίας, αν όχι όλης της Ευρώπης.

Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι πιο σκοτεινοί μήνες (ξημερώνει στις 08.30 και στις 14.30 έχει νυχτώσει πάλι). Επειτα, σιγά-σιγά οι μέρες μεγαλώνουν, μέχρι που τον Μάιο η κατάσταση αντιστρέφεται. Η νύχτα ή αυτό που με τον Ιάπωνα συγκάτοικό μου αποκαλούσαμε «Betty Blue Sky» -για όποιον έχει δει την ταινία «Betty Blue» του Ζαν Ζακ Μπενέξ- διαρκεί από τις 23.00 έως τις 3 τα ξημερώματα. Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου είναι μία από τις πιο καλές και οικονομικές εποχές για να επισκεφτείς την «Αθήνα του Βορρά».

Μετάβαση

Η EasyJet (www.easyjet.com) συνδέει απευθείας την Αθήνα με το Εδιμβούργο σε πολύ καλές τιμές. Το δε αεροδρόμιο απέχει μισή ώρα περίπου από το κέντρο της πόλης.

Διαμονή

Balmoral Hotel (1 Prince’s Street. T/+44 (0) 131 5562414, www.thebalmoralhotel.com). Πολυτελής επιλογή 5 αστέρων ακριβώς στο κέντρο του Εδιμβούργου, με ασύγκριτη θέα στο κάστρο και στους Prince’s Gardens. Βραβευμένο εστιατόριο και ενδιαφέρον bar. Aπό 250 ευρώ το δίκλινο με πρωινό στη low season.

George Hotel (19-21 George Street, T/+44 (0) 131 2407137, www.edinburghgeorgehotel.co.uk). Πολυτέλεια, άνεση και κομψότητα σε ένα κτίριο του 18ου αιώνα, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης. Από 160 ευρώ το δίκλινο.

The Witchery by the Castle (Castlehill, The Royal Mile. T/+44 (0) 131 2255613, www.thewitchery.com). Κυριολεκτικά μέσα στο κάστρο του Εδιμβούργου, μπαρόκ διάκοσμος σε κτίριο του 16ου αιώνα. Σαφώς μία από τις πιο ιδιαίτερες επιλογές για διαμονή. Ενα μπουκάλι σαμπάνια για το καλωσόρισμα, εφημερίδα και πρωινό προσφέρονται στη σουίτα (325-395 ευρώ).

94DR (94 Dalkeith Road, T/+44 (0) 131 6629265, www.94dr.com). Στυλάτο Β&Β σε βικτωριανό σπίτι του Southside, με τους ιδιοκτήτες Paul Lightfoot και John MacEwan να υπόσχονται αυθεντική σκωτσέζικη φιλοξενία. Το δίκλινο ξεκινάει από τα 100 ευρώ με πλήρες gourmet πρωινό.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

* Οι επιλογές διαμονής στο Εδιμβούργο είναι αμέτρητες. Για περισσότερα πληκτρολογήστε www.edinburgh.org/accomodation

Για καφέ – Τσαϊ

Artisan Roast (57 Broughton Street, www.artisanroast.co.uk) / The Elephant House (21 George IV Bridge, T/+44 (0) 131 2205355, www.elephanthouse.biz) / Peter’s Yard (Quartermile, 27 Simpson Loan, T/+44 (0) 131 2285876, www.petersyard.com).

Εστιατόρια – Παμπ

The Witchery by the Castle (Castlehill, The Royal Mile. T/+44 (0) 131 2255613, www.thewitchery.com). Κλασική σκωτσέζικη κουζίνα σε ένα εξαιρετικό εστιατόριο, στο ατμοσφαιρικό πάντα κτίριο του 16ου αιώνα. Οι τολμηροί μπορείτε εδώ να δοκιμάσετε ακόμη και το παραδοσιακό haggis.

Martin Wishart (54 The Shore, Leith, Τ/+44 (0) 131 5533557, www.restaurantmartinwishart.co.uk). Ο επώνυμος σεφ συνδυάζει άψογα γαλλικές επιρροές και ποιοτικές σκωτσέζικες πρώτες ύλες σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα εστιατόρια του Εδιμβούργου.

Number One (1 Prince’s Street, T/+44 (0) 131 5576727, www.restaurantnumberone.com). Το εστιατόριο του ξενοδοχείου Balmoral με σεφ τον Jeff Bland φημίζεται ως ένα από τα καλύτερα στην πόλη για τη ραφιναρισμένη σκωτσέζικη κουζίνα του.

Stack Dim (42 Dalmeny Street, Τ/+44 (0) 131 5537339). Αυθεντικές κινεζικές γεύσεις σε μια πόλη που αγαπάει πολύ την κουζίνα της Ανατολής. Γνωστό για το πολύ καλό Dim Sum!

Cuberland Bar (1-3 Cuberland Street, T/+44 (0) 131 5583134, www.cuberlandbar.co.uk). Μπαρ και εστιατόριο σε δύο ορόφους με κλασική βρετανική αισθητική. Πολύ καλή επιλογή, με μεγάλη ποικιλία από μπίρες, ουίσκι και σκωτζέζικα κλασικά πιάτα.

The Shore (3 Shore, Leith, T/+44 (0) 131 5535080,  www.fisherbistros.co.uk). Κλασικό σκωτσέζικο περιβάλλον, φρέσκα ψάρια και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πιάτα, ζωντανή τζαζ και φολκ μουσική.

Αγορές

Στο Εδιμβούργο θα βρείτε πολλά καταστήματα με μικροαντικείμενα ή σουβενίρ, αλλά ιδιαίτερα αξίζει να αναζητήσετε:

Ενα καλό σκωτσέζικο ουίσκι (www.scotch-whisky.org.uk)

Υφάσματα και ρούχα από casmere, tweed και tartan σε καταστήματα όπως τα Anta (www.anta.co.uk), Hawick (www.hawickcasmere.co.uk), Concrete Wardrobe (www.concretewardrobe.com) κ.ά.

Αντίκες σε μαγαζιά και δημοπρασίες (www.edinburghantiques.co.uk)

Ενδιαφέρον γενικά και ειδικά για shopping έχουν η George Street, η Dunbar Street και η Grassmarket.

Στο διαδίκτυο

Για τα δρώμενα και το πρόγραμμα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς μπείτε στις σελίδες edinburghchristmas.com και edinburghshogmanay.com

Τον υπόλοιπο χρόνο συμβουλευτείτε τον οδηγό πόλης The List (www.list.co.uk) και, φυσικά, μην ξεχνάτε το Edinburgh International Festival (www.eif.co.uk) και το Edinburgh Fringe Festival (www.edfringe.com) που γίνονται κάθε Αύγουστο.  

Γενικές πληροφορίες θα βρείτε στο www.visitscotland.co.uk

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή