Η παρακαταθήκη μιας ηλιόλουστης Κυριακής

Η παρακαταθήκη μιας ηλιόλουστης Κυριακής

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μεγάλος κερδισμένος της εσωκομματικής διαδικασίας της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται, ασφαλώς, για μεγάλη, προσωπική του επιτυχία καθώς κατόρθωσε να υπερβεί σημαντικά εμπόδια για να «κλειδώσει» τη μία από τις δύο θέσεις στις επαναληπτικές εκλογές της 10ης Ιανουαρίου.

Πρώτον, ξεπέρασε το εμπόδιο της περιορισμένης επιρροής του στην κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και στον μηχανισμό του κόμματος. Αντί να χάσει χρόνο (και ενέργεια) με δημόσιες σχέσεις και lobbying στο εσωτερικό, επέλεξε να απευθυνθεί στην κοινωνία με την πιο δυναμική εκστρατεία και από τους τέσσερις υποψηφίους, που βασίστηκε ισορροπημένα τόσο στις δημόσιες εμφανίσεις και στην προσωπική επαφή όσο και στην «επιθετική» (με την καλή έννοια) παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεύτερον, απευθύνθηκε στο ακροατήριό του με ειλικρίνεια, μετριοπάθεια, αλλά και πάθος. Ο λόγος του, συγκροτημένος και 100% πολιτικός, δεν μπήκε καθόλου στον πειρασμό να ψαρέψει στα θολά νερά του λαϊκισμού. Είπε τα πράγματα με το όνομά τους, πρότεινε λύσεις που δεν είναι δημοφιλείς στην Ελλάδα, τάχθηκε ανοικτά υπέρ της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, υπερασπίστηκε τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας. Θεωρητικά, όλες αυτές οι επιλογές θα έπρεπε να του είχαν κοστίσει σε μια χώρα σαν τη δική μας. Είχαν κοστίσει, τουλάχιστον, σε άλλους πολιτικούς της Κεντροδεξιάς με ανάλογο θάρρος.

Τρίτον, κατόρθωσε να προβάλει μια τόσο ισχυρή πολιτική ατζέντα, που έκανε όσους προβλημάτιζε το επώνυμό του να το ξεχάσουν. Μέσα σε λίγες εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο «Κυριάκος».

Και ως εκ θαύματος, οι πολίτες που ψήφισαν την Κυριακή όχι μόνο δεν τον «τιμώρησαν» με μονοψήφιο ποσοστό, αλλά τον επιβράβευσαν με ένα αναπάντεχο 30%. Μπορεί τα κομπιουτεράκια να έχουν πάρει φωτιά ενόψει του δεύτερου γύρου, αλλά αυτό που πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάς πηγαίνει πέρα από τις 10 Ιανουαρίου και σίγουρα πέρα από τα σύνορα της Νέας Δημοκρατίας.

Θέλω να πω ότι, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί σε τρεις εβδομάδες, η παρακαταθήκη της επιτυχίας του βουλευτή της Β΄ Αθηνών και πρώην υπουργού είναι ήδη σημαντική, πολύ σημαντική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε πρόσωπο στις ακέφαλες δυνάμεις της «κοινής λογικής», τις εκπροσώπησε επάξια και τώρα εμφανίζεται στον ορίζοντα η πιθανότητα μιας ευρύτερης συμμαχίας που θα πηγαίνει πέρα από τη Νέα Δημοκρατία. Πιθανή ανάδειξή του στην προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό.

Συνοπτικά: ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόλμησε και ανταμείφθηκε. Πήγε κόντρα στο ρεύμα του λαϊκισμού και επιβίωσε. Μίλησε τη γλώσσα του ορθολογισμού και δεν καταποντίστηκε.

Τίποτε από όλα αυτά δεν ήταν δεδομένο έως την Κυριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή