Υπόθεση Siemens: «Η σύμβαση είναι νόμιμη και εκτελείται»

Υπόθεση Siemens: «Η σύμβαση είναι νόμιμη και εκτελείται»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σε διαδικασία μέσω της οποίας αναδείχθηκε η αναντιστοιχία όσων ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ως αντιπολίτευση με εκείνα τα οποία πράττει από θέσεις κυβερνητικής εξουσίας, εξελίχθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής χθες, αντικείμενο της οποίας ήταν η ενημέρωση των μελών της από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ι. Στουρνάρα, για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens. Ως γνωστόν, ο κ. Στουρνάρας προσκλήθηκε καθώς ήταν ο υπουργός Οικονομικών που υπέγραψε τον εν λόγω συμβιβασμό.

Υπενθυμίζεται ότι ως αντιπολίτευση, αλλά και ως προς ένα σημαντικό τμήμα του μετά τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τον επίμαχο συμβιβασμό ως ζημιογόνο για τη χώρα, ενώ στο στόχαστρο είχε βρεθεί προσωπικά και ο κ. Στουρνάρας. Το στοιχείο εκείνο που φέρει την κυβέρνηση σε θέση άμυνας είναι πως η επίμαχη συμφωνία υλοποιείται και επί των ημερών της. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι όπως επισημάνθηκε ακόμα και ο πρόεδρος ειδικής Επιτροπής, που είχε συσταθεί καταλήγοντας σε πόρισμα ότι υπήρξε ζημία ύψους 2 δισ. από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο κ. Βαλυράκης, κατά τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή εκείνη την εποχή, είχε ψηφίσει υπέρ του συμβιβασμού.

«Η σημερινή κυβέρνηση να μας πει: σέβεται τη σύμβαση; Την εκτελεί; Θέλει να την καταγγείλει ή να ακολουθήσει άλλο δρόμο και να φέρει περισσότερα χρήματα στη χώρα; Αν δεν το κάνει, ας μας αφήσει να κάνουμε τη δουλειά μας σε κανένα άλλο θέμα», είπε κάποια στιγμή ο κ. Ευ. Βενιζέλος. «Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική των προηγουμένων», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Παφίλης (ΚΚΕ), ενώ αναλόγου περιεχομένου ήταν και τα σχόλια άλλων μελών της Επιτροπής.

Η τροπή που προσέλαβε η συζήτηση φάνηκε να φέρνει σε εμφανή αμηχανία τους παρισταμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που περιορίζονταν στις παρεμβάσεις τους είτε σε γενικές επισημάνσεις (για «πολιτικό ζήτημα» μίλησε η κ. Αννέτα Καββαδία, σημειώνοντας ότι «εδώ δεν κρίνεται η νομιμότητα της σύμβασης»), είτε σε ερωτήσεις προς τον κ. Στουρνάρα για επιμέρους επιλογές του εκείνη την περίοδο. Ηταν «οφειλόμενη και νόμιμη» η ενέργειά μου εκείνη, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος – ενώ ανάλογη άποψη εξέφρασαν και αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης.

«Η μη υπογραφή θα συνιστούσε πράξη παράνομη. Δεν είχα ευχέρεια ούτε να τροποποιήσω όρους συμφωνίας εγκριθείσας από Κοινοβούλιο. Δεν είχα νόμιμη άλλη επιλογή» τόνισε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε επιπροσθέτως ότι ήταν προς το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου ο επιτευχθείς συμβιβασμός. «Το κράτος ωφελείται και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο. Σημαντικά είναι τα οφέλη που προσπορίζεται το ελληνικό Δημόσιο. Εξ όσων γνωρίζω η σύμβαση εκτελείται και καλώς εκτελείται», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή