Θα πληρώνονται για να έχουν… ρεύμα

Θα πληρώνονται για να έχουν… ρεύμα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα παράδοξο φαινόμενο εντοπίζεται στη γερμανική αγορά ενέργειας την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι παροχείς υπηρεσιών κοινής ωφελείας μπορεί να καταλήξουν για μία ακόμη φορά να πληρώσουν τους καταναλωτές προκειμένου να αξιοποιηθεί πλεονάζουσα ενέργεια, καθώς έχει αυξηθεί αισθητά η παραγωγή αιολικής ενέργειας ενώ οι ανάγκες θέρμανσης έχουν μειωθεί λόγω του θερμότερου χειμώνα στην ιστορία. Εναλλακτική για τους παροχείς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας είναι να κλείσουν τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα και φυσικό αέριο, σχολιάζει η συμβουλευτική εταιρεία Markedsktaft Deutschland GmbH.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνουν αισθητά τις πιθανότητες να περάσουν σε αρνητικό πρόσημο οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη λιανική αγορά. Εχει ξανασυμβεί στη Γερμανία. Στις 24 Δεκεμβρίου του 2012, οι τιμές διολίσθησαν στα μείον (-) 56,87 ευρώ η μεγαβατώρα. Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν, επίσης, τα Χριστούγεννα του 2013, κάτι που σημαίνει πως οι παραγωγοί πληρώνουν τους καταναλωτές για να τους απαλλάξουν από την πλεονάζουσα ενέργεια που επιβαρύνει το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Φέτος, η παραγωγή αιολικής ενέργειας προβλέπεται πως θα φθάσει στο ζενίθ, δηλαδή σε επίπεδα υπερδιπλάσια του μέσου όρου των τελευταίων 30 ημερών. Εκτιμάται, ειδικότερα, πως θα κυμανθεί ανάμεσα στα 10 και πάνω από τα 20 γιγαβάτ κατά τη διάρκεια των εορτών, όταν οι θερμοκρασίες είναι της τάξεως των 8 βαθμών Κελσίου. Στις 25 Δεκεμβρίου, η παραγωγή αιολικής ενέργειας προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 22,9 γιγαβάτ συγκριτικά με τον μέσον όρο των τελευταίων 30 ημερών, που ανέρχεται στα 14,7 γιγαβάτ, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg. Ενα γιγαβάτ επαρκεί για να παρέχει ενέργεια σε δύο εκατομμύρια νοικοκυριά.

Οι καθοδικές πιέσεις στις τιμές ενέργειας αναμένεται να ενταθούν στη Γερμανία μέχρι τα τέλη του έτους λόγω στόχου για την κάλυψη του ενός τρίτου των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ανανεώσιμες πηγές αντί του 20% που ίσχυε για το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας. Η Γερμανία εισέρχεται πλέον σε μια φάση όπου θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα βάλει λουκέτο σε παλαιές μονάδες ηλεκτροδότησης ή εάν θα τις διατηρήσει σε λειτουργία για λόγους ενεργειακής ασφάλειας, σχολιάζει η ελβετική τράπεζα Societe Generale S.A. H διαφορά της ζήτησης και προσφοράς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εκτιμάται στις 22 γιγαβατώρες, οι οποίες κινούνται κάτω από τον μέσον όρο της τελευταίας 30ετίας για το τελευταίο δεκαπενθήμερο του έτους. Ακόμη και όταν ο αριθμός των γιγαβατωρών κυμαινόταν πάνω από τον μέσον όρο, οι τιμές και πάλι βρίσκονταν σε αρνητικό έδαφος σε ορισμένες περιστάσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή