Λύση-εξπρές οικονομικών διαφορών υπόσχεται ο θεσμός διαμεσολάβησης

Λύση-εξπρές οικονομικών διαφορών υπόσχεται ο θεσμός διαμεσολάβησης

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίλυση των οικονομικών διαφορών μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων με διαδικασίες-εξπρές σε οκτώ εργατοώρες κατά μέσον όρο και σε χρόνο μόλις ενός μήνα, υπόσχεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης, της εξωδικαστικής δηλαδή επίλυσης οικονομικών διενέξεων.

Με δεδομένο ότι στα δικαστήρια της χώρας εκκρεμούν σήμερα περίπου 500.000 υποθέσεις και ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων ξεπερνά ακόμη και τη δεκαετία, γίνεται κατανοητό ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Ετσι, δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι η αξιοποίηση του θεσμού θα μπορούσε να δώσει ουσιαστική ώθηση στις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τα έσοδα του κράτους.

Αυτό υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας χθες κατά την παρουσίαση του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), του οργανισμού που έχει αναλάβει να προωθήσει τον θεσμό της διαμεσολάβησης. Πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΟΠΕΜΕΔ είναι ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην πρόεδρος του ΣτΕ και πρόσφατα διατελέσας υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε την ανάπτυξη του θεσμού στοιχείο πολιτιστικής αναβάθμισης της χώρας. Παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΕΜΕΔ λειτουργεί από το 2010, η πρόσφατη σύμπραξη 14 παραγωγικών φορέων που δεσμεύθηκαν ότι θα παροτρύνουν τα μέλη τους στην αξιοποίηση του εργαλείου της διαμεσολάβησης, δημιουργεί προσδοκίες ότι πολίτες και επιχειρήσεις, ως οικονομικές οντότητες, θα προσχωρήσουν στα οφέλη του θεσμού, περιορίζοντας τις δικαστικές διενέξεις. Οπως μάλιστα εξήγησε η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, εκπροσωπώντας έναν από τους φορείς που συμπράττουν σε αυτή την προσπάθεια, το όφελος δεν εξαντλείται στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και στην ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, αλλά επεκτείνεται στη δημιουργία κλίματος συναίνεσης με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία.

Τα πεδία ανάπτυξης του θεσμού είναι οι εμπορικές και οι αστικές διαφορές, ενώ σημαντικό ρόλο θα μπορούσε να έχει το εργαλείο της εξωδικαστικής επίλυσης και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, της εξεύρεσης δηλαδή μιας κοινής λύσης μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών για την εξόφληση των οφειλών από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που συνωστίζονται σήμερα στα Ειρηνοδικεία.

Το όφελος είναι ακόμη πιο σημαντικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες το κόστος της δικαστικής επίλυσης των διενέξεων είναι δυσανάλογα μεγάλο, υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της ΓΕΣΕΒΕ Γ. Καββαθάς και της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, ενώ ανάλογα οφέλη μπορούν να προκύψουν και για τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο. Οι φορείς που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων, η Ενωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος, η Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή