Αύξηση αφίξεων 7,9% και 4,1% των εσόδων από τουρισμό το 10μηνο

Αύξηση αφίξεων 7,9% και 4,1% των εσόδων από τουρισμό το 10μηνο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις και η πολιτική αστάθεια που βίωσε φέτος η χώρα μας επηρέασαν και τον τουρισμό, «ψαλιδίζοντας» τα υψηλά κέρδη που κατέγραφαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην αρχή της χρονιάς. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος, τα τουριστικά έσοδα το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου εμφάνισαν αύξηση κατά 4,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014, ξεπερνώντας τα 13,5 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους ο ρυθμός αύξησης των ταξιδιωτικών εισπράξεων άγγιζε σε ποσοστό το 10%. Στη συνέχεια, η επιβολή των capital controls, αλλά και άλλες αποφάσεις που επηρέασαν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, «φρέναραν» και την αύξηση των τουριστικών μεγεθών. Μεταξύ των βασικών αγορών την υψηλότερη αύξηση, σε ποσοστό 36,9%, παρουσίασαν οι εισπράξεις από τους Αμερικανούς τουρίστες, οι οποίες ξεπέρασαν τα 865,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, για το δεκάμηνο οι εισπράξεις από τους Βρετανούς τουρίστες αυξήθηκαν κατά 22,8%, αγγίζοντας το 1,9 δισ. ευρώ, από τους Γερμανούς τουρίστες κατά 6,2% υπερβαίνοντας τα 2 δισ. ευρώ και από τους Γάλλους κατά 2,4%, ξεπερνώντας το 1,1 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, οι εισπράξεις από τους Ρώσους τουρίστες μειώθηκαν κατά 68%, φθάνοντας σε 367,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών έπεσε σε μονοψήφιο ποσοστό το δεκάμηνο από υψηλό διψήφιο που ήταν το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αναλυτικά, οι αφίξεις το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 7,9%, αγγίζοντας τα 22,5 εκατ. από 20,8 εκατ. την ίδια περίοδο του 2014. Οι αφίξεις των Αμερικανών τουριστών με αύξηση της τάξης του 26,4% έσπασαν το φράγμα των 700.000. Επίσης, οι αφίξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 14,3% ξεπερνώντας τα 2,7 εκατ., οι αφίξεις από τη Βρετανία κατά 14,2% υπερβαίνοντας τα 2,3 εκατ. και οι αφίξεις από τη Γαλλία κατά 3,5%, αγγίζοντας το 1,5 εκατ. Αντίθετα, οι αφίξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 59,9%, πέφτοντας κάτω από τις 500.000. Βάσει της ανάλυσης της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο για το δεκάμηνο εμφάνισε πλεόνασμα 11,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5% έναντι της ίδιας περιόδου του 2014. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 528 εκατ. και δευτερευόντως στη μείωση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 37 εκατ. ευρώ. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 3,4%, φθάνοντας μόλις σε 585,8 ευρώ. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 93,3% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 70,5% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Στο μεταξύ, σε αρνητικό πεδίο πέρασαν για τον μήνα Οκτώβριο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, παρουσίασαν πτώση κατά 4,1%, πέφτοντας κάτω από 1 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι εισπράξεις, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, μειώθηκαν από όλες τις άλλες βασικές αγορές μας. Επιπλέον, η δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 4,7% και περιορίστηκε στα 488,2 ευρώ. Οι αφίξεις για τον μήνα Οκτώβριο αυξήθηκαν οριακά σε ποσοστό 0,7%. Ανά βασική αγορά, αύξηση παρουσίασαν οι αφίξεις από τη Γαλλία και πτώση από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή