Νέες εκδόσεις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΙΗΣΗ

ΘΑΝΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

La Folie

εκδ. Ικαρος, σελ. 90

Ο Θάνος Σταθόπουλος τιτλοφορεί τη νέα του συλλογή «La Folie», που σημαίνει η τρέλα. Μέσα από τα ελλειπτικά, αποσπασματικά κείμενα-ποιήματα, παρατηρήσεις της ζωής, της τέχνης, του συνειδητού και του ασυνειδήτου, ο δημιουργός αποπειράται να προσεγγίσει το σχετικό. Μέσα από σκέψεις για γυναίκες που πέρασαν, για ήρωες που εξέπεσαν, για τη σχέση του με τις ηδονές, τους φίλους, την πόλη, αλλά και τα μεγάλα έργα, ο Σταθόπουλος αναζητά τη ρωγμή, την έλλειψη, το ανολοκλήρωτο, αυτό που ενδεχομένως δημιουργεί την τρέλα ή την προάγει. Και όπως λέει και ο ίδιος, «καθένας έχει τους λόγους του, αλίμονο», να αντέξει ή να μην αντέξει να σπάσει τον κύκλο του.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΟΙΗΣΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΣ

Αρλεκίνος

εκδ. Περισπωμένη, σελ. 36

Ποιητική κραυγή το έκτο ποιητικό βιβλίο του Γιώργου Λίλλη. Ο εύθραυστος κόσμος του υπαρξιακού περιθωρίου γίνεται μια συλλογή που καλεί τον αναγνώστη στην κατανόηση του πλησίον, όχι ελέω κάποιου ανθρωπισμού, αλλά ένεκεν ατομικής αγάπης. Ο Γιώργος Λίλλης είναι ποιητής του κρυφού πάθους και του αναστημένου πόθου, που σταυρώθηκε δίχως έλεος από «αφυδατωμένους» στρατιώτες, που εκτελούν όσα δεν καταλαβαίνουν. Ο «Αρλεκίνος» του, στις πάντα αισθητικά άρτιες εκδόσεις Περισπωμένη, προσθαφαιρεί έννοιες και εμπράγματες σκέψεις σ’ έναν κόσμο που αφήνεται στην αμαρτία με ενοχή – και επιστρέφει στη ζωή συντετριμμένος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ

ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΡΟΓΛΟΥ–ΤΣΑΚΟΥ

Τετραλογία του Αιγαίου

«Αι Πολύχρυσαι Μυκήναι»

εκδ. Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος»

Πολυγραφότατη και με ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο «Υγεία εν πλω» ιατρός Ειρήνη Σαρόγλου–Τσάκου έχει καταπιαστεί τελευταία με το Αιγαίο, την ιστορία και τον πολιτισμό του από τους προϊστορικούς χρόνους. Ιατρός ναυτικών, είναι φυσικό να προσεγγίζει το θέμα με τη διπλή της ιδιότητα: της ιατρού και του ανθρώπου που ζει από κοντά την πορεία της ελληνικής ναυτιλίας. Το έργο έχει ονομαστεί «Τετραλογία του Αιγαίου» και την τρέχουσα χρονιά κυκλοφόρησαν δύο τόμοι που αφορούσαν τη μινωική θαλασσοκρατορία και τις πολύχρυσες Μυκήνες.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ

ΠΑΙΔΙ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΝΙΑ

Οι Σταχτοπούτες του κόσμου

εκδ. Mamaya, σελ. 54

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη γνωρίζει ότι το γοβάκι των παραμυθιών ανήκει σε μία και μοναδική ηρωίδα, τη Σταχτοπούτα. Αυτό όμως που δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι δεν υπάρχει μία και μόνο Σταχτοπούτα, αλλά πολλές, μάλιστα δεν είναι καν όλες τους γυναίκες! Ενα πολύ διασκεδαστικό και πρωτότυπο βιβλίο με την πολύ ωραία εικονογράφηση Γιώργου Σγουρού. Τα αδέλφια λοιπόν της Σταχτοπούτας ζουν σε διαφορετικές χώρες του κόσμου από τα Ιμαλάια μέχρι την Αίγυπτο, την Αμερική και την Κίνα, και πρωταγωνιστούν σε δεκάδες παραμύθια. Ελάτε να γνωρίσουμε τη Σταχτομάρω, τη Γιεν Σεν, τη Ροδόπη και άλλες πολλές Σταχτοπούτες…

ΣΑΝΤΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

PATTI SMITH

Πάτι και Ρόμπερτ

μετ.: Αλέξης Καλοφωλιάς

εκδ. Κέδρος, σελ. 350

Ο κόσμος της ποίησης, του ροκ εν ρολ, της τέχνης και της σεξουαλικής απελευθέρωσης μέσα από τη συναρπαστική ζωή της Πάτι Σμιθ. Δεν πρόκειται απλώς για μια αυτοβιογραφία, αλλά για μια ιστορία αγάπης, έναν χαιρετισμό προς τη Νέα Υόρκη του ’60 και του ’70, ένα χρονικό της ανόδου και της επιτυχίας δύο άγνωστων καλλιτεχνών: της ποιήτριας και μουσικού Πάτι Σμιθ και του αιρετικού φωτογράφου Ρόμπερτ Μέιπλθορπ. Το βιβλίο τιμήθηκε το 2010 με το Εθνικό Βραβείο ΗΠΑ.

ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή