Προτάσεις ανάγνωσης, μέρος δεύτερο

Προτάσεις ανάγνωσης, μέρος δεύτερο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προηγούμενη Κυριακή, πρότεινα τέσσερα –όσα επέτρεπε ο χώρος– βιβλία, σειρά σήμερα του κυρίου Γκρι. Μου έστειλε το ακόλουθο μέιλ, μαζί με τις θερμότερες ευχές προς όλους για ευτυχισμένα Χριστούγεννα. Εχουμε και λέμε λοιπόν:

«Το ανθρώπινο ζώο. Από το απώτερο παρελθόν στο εγγύς μέλλον» (διασκευή: Rebecca Stefoff, επιμ.: Παν. Δεληβοριάς, εκδ. Κάτοπτρο, σελ. 340) του φημισμένου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Jared Diamond. Θυμάσαι τον σχεδόν κλασικό «Τρίτο χιμπατζή» του χαρισματικού αφηγητή και επιστήμονα Ντάιαμοντ; Εκείνος ο προβληματισμός γύρω από το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, μέσα σε όλες τις πολιτισμικές και ανθρωπολογικές του προεκτάσεις, με ζητήματα σεξουαλικότητας και βίας, γλώσσας αλλά και υπαρξιακής αγωνίας, επαναλαμβάνεται εδώ διασκευασμένος, με ωραιότατη εικονογράφηση.

«Νόρα Γουέμπστερ» του Colm Toibin (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου, εκδ. Ικαρος, σελ. 448). Το τελευταίο μυθιστόρημα ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ιρλανδούς συγγραφείς είναι η συγκινητική, μα διόλου μελό, ιστορία μιας γυναίκας που προσπαθεί να μεγαλώσει τα παιδιά της στην Ιρλανδία, στα τέλη των ’60s, και την ίδια στιγμή να αφιερωθεί στη μουσική. Εξοχο, για την ανθρωπιά που βγάζει, την καθαρότητα της αφήγησης, χωρίς περιττές φιοριτούρες μα γεμάτη ουσία και σπάνια δύναμη τόσο στην αποτύπωση μιας καθημερινότητας όσο και για το σάρκινο των ολοζώντανων, σαν ανάγλυφο χάρτη, χαρακτήρων.

«Οι λέξεις μου. Ορατόριο για χορωδία και φωνές στο κέντρο της Αθήνας» της Μαρίας Τοπάλη (εκδ. Νεφέλη, σελ. 10). Ενα καλαίσθητο φυλλάδιο ακριβής ποιητικής πνοής, αφιερωμένο σε μια στενάχωρη πόλη, που όμως είναι η πόλη της ζωής μας. Ξεχωρίζω ενδεικτικά στίχους που κάτι θα σου κάνουν: «Η μάνα μου ταΐζει πέντε λέξεις-γάτες/ γιατί πιστεύει/ πως δεν έχουν ημερομηνία λήξης».

«Ετρούσκοι. Σίντιες Πελασγοί και Ελληνες» των Ιωάννη-Ανδρέα Βλάχου, Νίκου Δεληγιαννάκη, Θωμά Κατσαρού, Χάρη Κουτελάκη, Βαγγέλη Πανταζή και Γιώργου Πολιτάκη (εκδ. Καρδαμίτσα, σελ. 224). Οσοι λένε ότι η αρχαιολογία μπορεί να μοιάζει με συναρπαστικό μυθιστόρημα, η συλλογική αυτή έκδοση θα τους δικαιώσει: το μυστήριο της προέλευσης του ετρουσκικού πολιτισμού και η σχέση του με τον ελλαδικό χώρο. Η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια έρευνα.

«Ρωμιοί της Καππαδοκίας. Από τα βάθη της Ανατολής στον θεσσαλικό κάμπο. Η τραυματική ενσωμάτωση στη μητέρα πατρίδα» του Μάξιμου Χαρακόπουλου (εκδ. Πεδίο, σελ. 300). Εκατό σχεδόν χρόνια μετά, ο συγγραφέας κοιτάζει πίσω από τα γεγονότα και αναζητά τις ανθρώπινες ιστορίες των προσφύγων της Καππαδοκίας, καταφεύγοντας σε μοναδικές μαρτυρίες, αλλά και σπάνια τεκμήρια. Επίκαιρο με έναν τραγικό τρόπο.

«Jazz Moments» του Ανδρέα Ζαχαράτου (εκδ. Τόπος). Λεύκωμα εξαιρετικών ασπρόμαυρων φωτογραφιών του Ανδρέα Ζαχαράτου (απ’ όπου η σημερινή φωτογραφία, του σαξοφωνίστα Τάκη Πατερέλη), πλαισιώνεται από κείμενα του Γιώργου Χαρωνίτη και πρόλογο του Σάκη Παπαδημητρίου. Η πονεμένη σχέση μας με την τζαζ στην Ελλάδα, η αγάπη μας γι’ αυτήν, η νοσταλγία και η δύναμη μιας σκηνής που δοκιμάζεται μα δεν αφήνει να πέσουν οι σφυγμοί της. Ξεφυλλίζεται νύχτα με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση, ας πούμε, το άλμπουμ «Little Daddy’s Blues» του Γιώργου Κοντραφούρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή