Με οικείες και αναγκαίες μελωδίες

Με οικείες και αναγκαίες μελωδίες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σας ευχαριστώ μέσα από τα φύλλα της καρδιάς μου, που είστε εδώ απόψε για να μας ακούσετε», μας είπε, χρησιμοποιώντας τρυφερά και ανεπιτήδευτα την παλιά φράση, η Κυβέλη Καστοριάδη, λίγο πριν ξεκινήσει την προχθεσινή συναυλία της στο κατάμεστο καφέ του Ιανού. Η κόρη του Κορνήλιου Καστοριάδη, η οποία μεγάλωσε και ζει στο Παρίσι, είναι μια ταλαντούχος μουσικός και ερμηνεύτρια, κοινωνός των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων καλλιτεχνικών τάσεων κι ωστόσο βαθιά και αδιάλειπτα συνδεδεμένη με την ταυτότητα της ιδιαίτερης πατρίδας της. Γι’ αυτό άλλωστε επέλεξε την Ελλάδα, ώστε από εδώ να ξεκινήσει το ταξίδι του ο πρώτος προσωπικός της δίσκος, με τίτλο «Sous le ciel de Paris» (Κάτω από τον ουρανό του Παρισιού), ο οποίος μάλιστα δημιουργήθηκε με Ελληνες συντελεστές, ηχογραφήθηκε στην Αθήνα και κυκλοφορεί από τη Μικρή Αρκτο.

Η φωνή της, καθώς ερμηνεύει τα κλασικά γαλλικά τραγούδια του 20ού αιώνα, είναι ζεστή και σίγουρη. Ολοφάνερα τα κομμάτια αυτά είναι «ανθισμένα», βαθιά μέσα στην καρδιά της, τα ζει και τα απολαμβάνει με ένα δικό της εσωτερικό τρόπο, ο οποίος τους προσδίδει ξεχωριστή γλυκύτητα. Οπως το καταγράφει και η ίδια στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ, «για μένα είναι η –καρφωμένη στα βάθη της μνήμης– φωνή της Πιαφ στο πικάπ του πατρικού μου σπιτιού παρέα με τις σκόρπιες παιδικές ζωγραφιές πάνω στον γαλάζιο μουσαμά της τραπεζαρίας […] είναι επίσης η ανατριχίλα από τον τρόμο που μου προκαλούσε το άκουσμα των πρώτων συγχορδιών του Μοnsieur William που έπαιζε στο πιάνο ο πατέρας μου […] είναι μελωδίες και λέξεις που μου είναι τόσο οικείες και αναγκαίες όσο και τα μάτια που με κοιτάζουν κάθε πρωί στον καθρέφτη».

Την ερμηνεία της Κυβέλης Καστοριάδη συνοδεύουν, όπως και στον δίσκο, η Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο και ο Ηρακλής Βαβάτσικας στο ακορντεόν. Με τους ίδιους συντελεστές έγιναν και οι υπόλοιπες έως τώρα εν Ελλάδι εμφανίσεις της – στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αίγινας, στην Τήνο και στην Καλαμάτα. Τα κλασικά τραγούδια των Hubert Giraud, Georges Van Parys, Barbara κ.ά. κυλούν πότε με αισθαντικότητα και πότε με μπρίο, ωστόσο είναι φανερό πως η φωνή της Καστοριάδη μπορεί να υποστηρίξει και πολύ ευρύτερη γκάμα.

Σε μια σύντομη συνομιλία που είχαμε την προηγουμένη, άλλωστε, μας είπε πως θα ήθελε πολύ να εκδώσει και μια δουλειά με πιο σύγχρονα ακούσματα: «Οι γονείς μου, εκτός από τα γαλλικά, άκουγαν πολύ και τζαζ και ροκ, μουσικές που κι εγώ με τα χρόνια ανακάλυψα και αγάπησα εξίσου. Ούτως ή άλλως, με την μπάντα μου στο Παρίσι παίζουμε Τομ Γουέιτς…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή