Διαβάζοντας για τους άλλους

Διαβάζοντας για τους άλλους

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια συζήτηση με τον φίλο της τον Θοδωρή, ο οποίος είναι τυφλός, ήταν αρκετή για να «φυτέψει» στο μυαλό της Αργυρώς την ιδέα. Μιλώντας για τη λογοτεχνία, συνειδητοποίησε ξαφνικά πόσο λίγοι είναι σε σχέση με την παγκόσμια παραγωγή οι τίτλοι των ακουστικών βιβλίων που διατίθενται στην Ελλάδα, πόσο περιορισμένη είναι η πρόσβαση των ατόμων με προβλήματα όρασης στον κόσμο του βιβλίου. Κάπως έτσι, τον περασμένο Ιούλιο η Αργυρώ Σπυριδάκη αποφάσισε να δημιουργήσει το «Διαβάζω για τους Αλλους», μια εθελοντική ομάδα που στόχο έχει να διαβάζει σε ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους.

Γύρω της συσπειρώθηκαν δεκάδες εθελοντές από όλη την Ελλάδα – ας είναι καλά το Facebook. Και συζήτηση στη συζήτηση, αναδείχθηκαν ακόμη περισσότερες ανάγκες. Δεν είναι μόνο οι μη βλέποντες που στην ουσία αποκλείονται από τη λογοτεχνία στη χώρα μας. Είναι και εκείνοι με περιορισμένη όραση, όπως οι ηλικιωμένοι, είναι όσοι αδυνατούν να κρατήσουν βιβλίο στα χέρια τους, όπως άνθρωποι με σοβαρά κινητικά προβλήματα, είναι οι αναλφάβητοι συμπολίτες μας, είναι τα παιδάκια που ζουν στα ιδρύματα.

Καθημερινά, οι άνθρωποι του δικτύου πραγματοποιούν ζωντανές αναγνώσεις σε γηροκομεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, ακόμη και σε σπίτια όπου κατοικούν παραπληγικοί (σε συνεννόηση με την οικογένεια), όπου υπάρχει ανάγκη, διαβάζοντας από εφημερίδες μέχρι μυθιστορήματα και από εγκυκλοπαίδειες μέχρι χρονογραφήματα. Πέρα από αυτές τις δράσεις, εθελοντές αναλαμβάνουν να ηχογραφούν παραμύθια και βιβλία λογοτεχνίας προκειμένου να εμπλουτιστεί η Ακουστική Βιβλιοθήκη των Τυφλών. Στους επόμενους στόχους είναι να ηχογραφούν περιοδικά, διάφορα εγχειρίδια, συνταγές μαγειρικής, φύλλα οδηγιών φαρμάκων, σχολικά βιβλία και πανεπιστημιακά συγγράμματα.

Σήμερα το Διαβάζω για τους Αλλους έχει πάνω από 700 εγγεγραμμένους εθελοντές, ενώ οι δράσεις του αναπτύσσονται πλέον και εκτός Αθηνών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή