Προσφυγή της ΑΔΕΔΥ κατά των ορίων ηλικίας

Προσφυγή της ΑΔΕΔΥ κατά των ορίων ηλικίας

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφυγή στο ΣτΕ, με την οποία ζητεί να καταργηθούν ως παράνομες και αντισυνταγματικές οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, κατέθεσε η ΑΔΕΔΥ. Στην προσφυγή ζητείται να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους είχαν μεν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 14.8.2015, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει το προβλεπόμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι θίγονται θεμελιώδη συνταξιοδοτικά δικαιώματα και παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της ισότητας, του κοινωνικού κράτους δικαίου, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου πολίτη (καθώς «αιφνιδίως μετέβαλαν επί τω χείρω τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης»), της αναλογικότητας και του σεβασμού της περιουσίας των πολιτών. Η προσφυγή στρέφεται κατά του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, και ζητεί την ακύρωση των σχετικών υπουργικών τους αποφάσεων.

Η ΑΔΕΔΥ επικαλείται στην προσφυγή της, μεταξύ άλλων, υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης που παρέχει ο νομοθέτης, κακή χρήση της εξουσιοδοτήσεως που δόθηκε στους υπουργούς ώστε να προβούν στη ρύθμιση των λεπτομερειών εφαρμογής των πινάκων μέσω των οποίων επέρχεται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδοτήσεως στο Δημόσιο και στους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς, παραβίαση κοινοτικών οδηγιών που έχει ενσωματώσει η χώρα και διεθνών συμβάσεων που έχει επικυρώσει, εισαγωγή δυσμενών διακρίσεων λόγω ηλικίας, παραβίαση της αρχής της ισότητας στις νομοθετικές κατηγοριοποιήσεις των ασφαλισμένων, παραβίαση της αρχής της ασφάλειας δικαίου υπό την έννοια αφενός της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας των νομικών και πραγματικών καταστάσεων που έχουν νομίμως διαμορφωθεί και αφετέρου του αποκλεισμού των αιφνίδιων και απροσδόκητων μεταβολών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή