Δημοσιονομικό έλλειμμα 98 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία

Δημοσιονομικό έλλειμμα 98 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε δημοσιονομικό έλλειμμα που ανήλθε στα επίπεδα ρεκόρ των 367 δισ. ριάλ (97,9 δισ. δολαρίων) το 2015 λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου, σύμφωνα με το Συμβούλιο Οικονομικών και Αναπτυξιακών Υποθέσεων.

Το έλλειμμα αυτό «θεωρείται αποδεκτό» στις παρούσες συνθήκες, με το πετρέλαιο να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα πολλών ετών, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Χίντι μπιν Αμπντάλα αλ-Σουχάιμι, αξιωματούχος του Συμβουλίου.

Οι κρατικές δαπάνες το 2015 ανήλθαν σε 975 δισ. ριάλ, περισσότερα από τα 860 δισ. ριάλ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, λόγω έκτακτων εξόδων όπως ο επιπλέον μισθός που δόθηκε στους δημόσιους υπαλλήλους με αφορμή τη διαδοχή του βασιλιά Σαλμάν τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Σουχάιμι.

Τα φετινά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 608 δισ. ριάλ, χαμηλότερα του αρχικού στόχου για 715 δισ. ριάλ καθώς οι τιμές του πετρελαίου, στο οποίο βασίζεται η οικονομία, υποχώρησαν περισσότερο του αναμενόμενου.

Περικοπή δαπανών

Το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 στοχεύει σε μείωση του ελλείμματος στα 326 δισ. ριάλ, μειώνοντας τις πιέσεις προς το Ριάντ για κάλυψη των οικονομικών του υποχρεώσεων μέσω της ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει δαπάνες ύψους 840 δισ. ριάλ από 975 δισ. φέτος. Τα έσοδα της επόμενης χρονιάς προβλέπονται στα 514 δισ. ριάλ από 608 δισ. ριάλ το 2015.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή