Ενεργά δίπλα στην πατρίδα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λένε πως, «όταν οι Ελληνες ξεπερνούν τις διαφορές τους και ενώνονται, καταφέρνουν σπουδαία πράγματα». Η ιστορία έχει παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό, με την υποσημείωση ότι αυτό συνέβαινε κάθε φορά που η χώρα κινδύνευε.

Αυτόν το φόβο ένιωσαν το 2012 οι Ελληνες της Ομογένειας βλέποντας την Ελλάδα να φιγουράρει στις πρώτες ειδήσεις των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης με αρνητικό πρόσημο και αποφάσισαν να ενωθούν μετουσιώνοντας την αγωνία τους σε δράση. Ιδρύεται στη Νέα Υόρκη το The Hellenic Initiative με αποκλειστικό σκοπό την παροχή βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη. Με σύνθημα «οli mazi», το ΤΗΙ γρήγορα απέκτησε κινηματικά χαρακτηριστικά, ενώνοντας ολοένα και περισσότερα άτομα από διαφορετικούς χώρους.

Πολλοί έχουν ελληνική καταγωγή, όπως ο σημερινός πρόεδρος του οργανισμού Αντρέας Λιβέρης, άλλοι απλώς αγαπούν τη χώρα, όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Εχοντας συμπληρώσει 3 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, η Ελληνική Πρωτοβουλία έχει να παρουσιάσει απολύτως μετρήσιμα αποτελέσματα για τη δράση της. Ο κ. Μιχάλης Πρίντζος, διευθυντής προγραμμάτων και εκπρόσωπος του οργανισμού στην Ελλάδα, για να μας εξηγήσει τη φιλοσοφία και τον τρόπο δράσης του οργανισμού, χρησιμοποιεί ένα γνωστό παράδειγμα από τα Θρησκευτικά. «Δεν φτάνει να δώσεις το ψάρι σε έναν άπορο, αλλά πρέπει να του μάθεις και να ψαρεύει. Αποστολή μας: η επένδυση στο μέλλον της Ελλάδας μέσα από φιλανθρωπικές δράσεις και προγράμματα που στοχεύουν στην οικονομική ανάκαμψη. Κινητοποιούμε ανθρώπους με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Δεν μπορεί να προσγειωθεί κάποιος στην Ελλάδα και να μη δει την κοινωνική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα, αλλά δεν μπορούμε να παρέχουμε ουσιαστική βοήθεια αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Γι’ αυτόν το λόγο “τρέχουμε” προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, για να βρουν οι νέοι δουλειά, να έρθουν ξένοι επενδυτές στη χώρα. Μακάρι να μειωθεί το κοινωνικό πρόβλημα και να μπορέσουμε να στηρίξουμε άλλους τομείς, όπως την παιδεία ή τον πολιτισμό».

Και οι δύο τομείς εμφανίζουν αρκετά σημαντικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση του οργανισμού. Για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης έχουν δοθεί σχεδόν 3 εκατ. δολάρια, που μεταφράζονται σε 1,5 εκατ. γεύματα σε 25.000 δικαιούχους, ενώ περισσότερα από 13.000 άτομα σε όλη την ελληνική επικράτεια έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, με 7.000 παιδιά να έχουν λάβει τα απαραίτητα εμβόλια. Στον τομέα της επιχειρηματικότητας δίνονται 6 εκατ. δολάρια για προγράμματα όπως τα Ελληνικά Βραβεία Επιχειρηματικότητας υπό την αιγίδα του ομίλου Libra, το πρόγραμμα Venture Garden, που εκπονείται σε συνεργασία με το ALBA και το ΑΝΑΤΟLIA, στα οποία εκπαιδεύoνται άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας και προφίλ για να ξεκινήσουν σωστά την εταιρεία τους. Επίσης, χρηματοδοτείται ένα άκρως επιτυχημένο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, το reGeneration. 

Ο κ. Μιχάλης Πρίντζος εύχεται σε όλους τους Ελληνες μέσα και έξω από την Ελλάδα να έχουν δημιουργική χρονιά. «Να κρατήσουν την Eλλάδα μέσα τους, ο καθένας όπως το φαντάζεται και το νιώθει, και επίσης να συνεχίσουμε ενωμένοι να προσπαθούμε, γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να βγούμε πιο δυνατοί από αυτή την κρίση. Είμαστε η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative – TΗΙ), ένα παγκόσμιο κίνημα των Ελλήνων της Διασποράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή