Ενα χωριό ελπίζει ξανά

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα χιλιόμετρα από την Αριδαία και περίπου εξήντα από την Εδεσσα, στους πρόποδες της Τζένας, σε υψόμετρο 595 μ., βρίσκεται το χωριό Νότια. Αριθμεί 309 κατοίκους (απογραφή 2011), που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, ιδιαίτερα με την καλλιέργεια της πατάτας.

Το εύφορο χώμα της Αλμωπίας στο νομό Πέλλας και σ’ αυτή την περιοχή με το υγρό και ηπειρωτικό κλίμα, στην οποία δίνει ζωή ο Αλμωπαίος ποταμός, επέλεξε η εταιρεία McCain για να δημιουργήσει ένα μοναδικό ελληνικό κοινωνικό προϊόν στην κατηγορία φρέσκων λαχανικών, τις εκλεκτές φρέσκες πατάτες με την ονομασία «Καρπός φροντίδας».

Το εύφορο χώμα δεν ήταν το μοναδικό κριτήριο για να φτάσουν οι άνθρωποι της McCain έως εδώ. Σε συνεργασία με το Δίκτυο CSR Hellas και ανοιχτό διάλογο με τους συμμετόχους της, ως τομέας παρέμβασης προτάθηκε η υποστήριξη μικρών αποκλεισμένων αγροτών αλλά και νέων ανέργων που επέστρεψαν στον τόπο τους. Είχε προηγηθεί σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τεχνική μελέτη πανελλήνιας εμβέλειας για τον εντοπισμό της περιοχής εφαρμογής με κριτήρια οικονομικά, κοινωνικά και εδαφολογικά.

Η McCain υποστηρίζει 25 καλλιεργητές, φροντίζοντας να έχουν τους ποιοτικότερους, πιστοποιημένους  σπόρους, τις καλύτερες υποδομές, υψηλή τεχνογνωσία, οικονομική ρευστότητα αλλά και εκπαίδευση σε ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, ώστε να μείνουν στον τόπο τους αυτή την πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο, να αισθανθούν χρήσιμοι και παραγωγικοί και, φυσικά, να στηρίξουν τις οικογένειες αλλά και την τοπική τους κοινωνία.

Η συγκομιδή της πρώτης παραγωγής του «Καρπού Φροντίδας» πραγματοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου και το προϊόν διατίθεται ήδη από τα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος.

Η πρωτοβουλία υλοποιείται με τη συνεργασία του Δικτύου CSR Hellas, την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συμβολή της Τράπεζας Πειραιώς, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και της BASF.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή