Περισσότερο σοφοί, περισσότερο άνθρωποι

Περισσότερο σοφοί, περισσότερο άνθρωποι

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικές εβδομάδες η Μελίνα Ταπρανζή, πρόεδρος της Wise Greece, παρέλαβε από τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου το βραβείο «Νησίδες ποιότητας 2015» για την προσφορά της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

Η ιδέα ήταν απλή, μας εξήγησε η κυρία Ταπρανζή: «Βλέποντας ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τρέφονται κυριολεκτικά από τα σκουπίδια και ότι το βασικό πρόβλημα, αυτό της σίτισης, παραμένει άλυτο, σκεφθήκαμε ότι οι Ελληνες, που γέννησαν την έννοια του “φιλότιμου” και κατάγονται από έναν “ευλογημένο” τόπο που παράγει όλα τα καλούδια της φύσης, δεν μπορούν να μένουν απαθείς. Μέσα λοιπόν από μια συσπείρωση των Ελλήνων παραγωγών θα καταφέρναμε όχι μόνο να αναδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και να εξασφαλίσουμε έσοδα, τα οποία θα μετατρέπονταν σε τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας!».

Επενδύοντας πολύ κόπο και επιδεικνύοντας πείσμα και μεθοδικότητα, οι άνθρωποι της Wise Greece εντόπισαν δεκάδες παραγωγούς και τους έπεισαν να τους εμπιστευθούν την προώθηση των προϊόντων τους και ταυτόχρονα να συμβάλουν στην ενίσχυση αδύναμων συμπολιτών μας. Με τον ίδιο τρόπο στήθηκε και το δίκτυο των 70 καταστημάτων (παντοπωλεία, ντελικατέσεν, εστιατόρια, μίνι μάρκετ, αλυσίδες εστίασης) που έχουν διαθέσει γωνιές στο χώρο τους όπου τοποθετούνται τα προϊόντα που φέρουν το σήμα της οργάνωσης.

Περισσότερα από 600 προϊόντα και 100 Ελληνες παραγωγοί συμμετέχουν αυτήν τη στιγμή στην κίνηση. Πρόκειται για ελαιόλαδο, όσπρια, ρύζι, χειροποίητα ζυμαρικά και γλυκά, μαρμελάδες και βότανα από κάθε γωνιά της χώρας, μέλι, αρτοσκευάσματα, ελιές, κρασί, τα οποία πωλούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, στη Σουηδία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ολλανδία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Γερμανία, την Αγγλία. Μάλιστα, οι παραγωγοί δημιουργούν αποκλειστικές σειρές για τη Wise Greece, όπως η Simply Greek, που δημιούργησε τη σάλτσα «Χωριάτικη σαλάτα», το πατέ «Γεμιστά» και πολλά ακόμη, που έχουν κάνει θραύση στο εξωτερικό, ή ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Αττικό Οραμα, που παράγει μια σειρά ελληνικού καφέ με τριαντάφυλλο και μαστίχα, για καλό σκοπό.

Κάθε φορά που κάποιος καταναλωτής προμηθεύεται ένα από αυτά, συμβάλλει έμπρακτα ώστε να στρωθεί το καθημερινό τραπέζι ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, γιατί με τα κέρδη των πωλήσεων η Wise Greece αγοράζει από τους ίδιους παραγωγούς τρόφιμα και τα προσφέρει σε ορφανοτροφεία, κοινωνικά παντοπωλεία, ιδρύματα ανηλίκων, συσσίτια. Μέχρι στιγμής πάνω από τρεις τόνοι τρόφιμα έχουν προσφερθεί σε ευπαθείς ομάδες.

Επιτελεί, λοιπόν, πολλαπλό έργο: προβάλλει τα ελληνικά προϊόντα σε Ελλάδα και εξωτερικό, προάγει την ελληνική διατροφή και κουλτούρα εκτός συνόρων, συνδράμει στην κάλυψη των αναγκών σίτισης μεγάλων ομάδων του πληθυσμού, αλλά και ενισχύει τους παραγωγούς τόσο προωθώντας τα προϊόντα τους όσο και αγοράζοντάς τα από αυτούς. «Η δική μας φιλοσοφία είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ελληνικής οικονομίας και μέσα από αυτήν τη διαδικασία καταφέρνουμε να συγκεντρώσουμε έσοδα για να πραγματοποιήσουμε το κοινωνικό μας έργο», μας τόνισε η κυρία Ταπρανζή. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο πρόγραμμα της ομάδας έχουν ενταχθεί δράσεις για την ανακούφιση των προσφύγων, όπως η προετοιμασία γευμάτων με τρόφιμα Wise Greece για τη σίτισή τους.

Στις επόμενες κινήσεις της Wise Greece εντάσσεται η ακόμη μεγαλύτερη επέκταση στο εξωτερικό αλλά και η καταπολέμηση της ανεργίας. Για το σκοπό αυτό δημιουργείται ένα μοντέλο εργασίας στο πλαίσιο του οποίου μπορεί κάποιος άνθρωπος να αναλάβει να προωθήσει τα προϊόντα είτε σε καταστήματα είτε στον περίγυρό του και από εκεί να εξασφαλίζει τα τρόφιμα της οικογένειάς του ή ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή