Σε «λεπτό πάγο» η κυβέρνηση Κόστα

Σε «λεπτό πάγο» η κυβέρνηση Κόστα

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα αποκάλυψε με τον χειρότερο τρόπο η κοινοβουλευτική εξέγερση της περασμένης εβδομάδας, με αφορμή την ψήφιση σχεδίου διάσωσης προβληματικών τραπεζών, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους φορολογούμενους.

Στην πρώτη της αποφασιστικής σημασίας κοινοβουλευτική δοκιμασία, η μειοψηφική κυβέρνηση του κ. Κόστα διασώθηκε από πανωλεθρία μόνο χάρη στην απόφαση της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης για αποχή από την ψηφοφορία. Τα αριστερά κόμματα, τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση Κόστα, είχαν νωρίτερα ανακοινώσει την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Η διάσωση της Banif, της μικρής τράπεζας με έδρα τη Μαδέρα για την οποία ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο, αποκάλυψε πόσο εύθραυστη είναι η συμμαχία της κυβέρνησης του Αντόνιο Κόστα.

Εκτός από τη δαπανηρή διάσωση της Banif, ο Κόστα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την πρόκληση της πώλησης της Novo Banco, της τράπεζας που προέκυψε από τη διάσπαση των κεφαλαίων της Banco de Espirito Santo, της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, η οποία «διεσώθη» πέρυσι με κόστος 4,9 δισ. ευρώ.

Οι προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης να εκποιήσει τη Novo Banco είχαν ναυαγήσει τον Σεπτέμβριο, καθώς ο διαγωνισμός προσέλκυσε μόνον «μη ικανοποιητικές προσφορές».

Στην περίπτωση της Banif, ο νέος υπουργός Οικονομικών Μάρτιο Σεντένο κατήγγειλε την κεντροδεξιά για εγκληματική ολιγωρία στη λήψη αναγκαίων αποφάσεων, για πολιτικούς λόγους που σχετίζονταν με τη διατήρηση του μύθου περί «καθαρής εξόδου» της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης το 2014.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή