«Παράθυρο» στο Σκοπιανό

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, αλλά δεν παύει να απασχολεί Αμερικανούς και Ευρωπαίους που το θεωρούν μια εκκρεμότητα, η διαιώνιση της οποίας λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την περιοχή. Είναι γεγονός ότι πολλές φορές γίνεται λόγος για «παράθυρα ευκαιρίας» τα οποία απλά ανοίγουν και κλείνουν, χωρίς τελικά να υπάρξει αποτέλεσμα. Ωστόσο, τολμώ να πω ότι λόγω της πολιτικής ιδιαιτερότητας στη γειτονική χώρα, το αμέσως προσεχές διάστημα όντως προσφέρει μια ευκαιρία. Στις 15 Ιανουαρίου θα αναλάβει την εξουσία στα Σκόπια μια υπηρεσιακή κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 24 Απριλίου. Δυστυχώς, επειδή οι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν πλέον το θάρρος να παίρνουν τις δύσκολες αποφάσεις, αναζητούμε είτε τεχνοκράτες είτε στελέχη κοινής αποδοχής για να το κάνουν. Αυτό που δεν έχει τολμήσει μέχρι τώρα ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ίσως θα μπορούσε να κάνει πράξη ο μεταβατικός πρωθυπουργός, ο οποίος, βάσει συμφωνίας των κομμάτων στη γειτονική χώρα, θα προέρχεται από τους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος του κ. Γκρούεφσκι.

Από την πλευρά της Ελλάδας, διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν τα τελευταία χρόνια τολμήσει να προβούν σε παραχωρήσεις, με σημαντικότερη την επίσημη αποδοχή «σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων», που υιοθετήθηκε το 2007 από το δίδυμο Καραμανλή – Μπακογιάννη, και υποστηρίχθηκε μαχητικά στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008. Η γειτονική χώρα έχει μια μεγάλη ευκαιρία να ανταποκριθεί.

Η συμβιβαστική ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» όχι μόνο αποτελεί την τελευταία επίσημη πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, αλλά ανταποκρίνεται και στην κοινή λογική. Εάν εισπράξει μια θετική ανταπόκριση ο μεσολαβητής του ΟΗΕ είναι έτοιμος να μεταβεί άμεσα στα Σκόπια και στην Αθήνα, και να καταθέσει τη συνολική του πρόταση.

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πρότεινε η Αθήνα δεν αφορούν τα λεγόμενα θέματα «υψηλής πολιτικής», αλλά προχωρούν, και αυτή είναι μια θετική και χρήσιμη εξέλιξη.

Παρά τις κατηγορίες που δέχεται από πολιτικούς αντιπάλους αλλά και από διεθνείς παράγοντες για αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2006, παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός. Εχει την πολυτέλεια να «αφήσει» τον μεταβατικό πρωθυπουργό να κλείσει το θέμα της ονομασίας, χωρίς να ταυτιστεί ο ίδιος προσωπικά με την εξέλιξη, και αφού επανεκλεγεί στις 24 Απριλίου, να αποδεχθεί τη δεσμευτική συμφωνία που θα έχει υπογράψει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία, παρεμπιπτόντως, θα έχει και ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη. Δεν είναι εύκολο να μπει κανείς στο μυαλό του κ. Γκρούεφσκι. Πάντως, το επόμενο τρίμηνο οι συνθήκες τού προσφέρουν μια ευκαιρία. Σε αυτόν εναπόκειται να την αδράξει ώστε να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα και να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή