Και αύξηση εισφορών και μείωση συντάξεων

Και αύξηση εισφορών και μείωση συντάξεων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κάλυψη του κενού στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού κατά 50% από αύξηση των εσόδων και κατά 50% από μειώσεις κατά κύριο λόγο σε επικουρικές, εφάπαξ και μερίσματα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό πλαίσιο στην πρόταση που ετοιμάζεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση στους θεσμούς για το φλέγον ζήτημα. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το να υπάρξουν «διορθώσεις» και σε κύριες συντάξεις, περισσότερο για λόγους συμβολικούς, καθώς από αυτές δεν αναμένεται να προκύψουν σημαντικά οφέλη. Οι «διορθώσεις» αυτές θα αφορούν, σύμφωνα με την πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι, τις υψηλές συντάξεις –άνω των 2.500 ευρώ– και τις περιπτώσεις εκείνων των συνταξιούχων που λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις. Η κυβέρνηση θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση με βασικό επιχείρημα ότι μια οριζόντια μείωση στις κύριες συντάξεις, σαν αυτή που ζητείται από τους δανειστές, θα επιτείνει τις υφεσιακές τάσεις στην οικονομία.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αναζητούν μέχρι την τελευταία στιγμή εναλλακτικές για την κάλυψη του 50% που αφορά την αύξηση εσόδων. Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι τα περιθώρια είναι στενά και ότι η βασική επιλογή της κυβέρνησης παραμένει η πρόταση για αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. Η επιμονή στην πρόταση αυτή, παρά την αντίθεση που ήδη έχουν διατυπώσει οι δανειστές, προκύπτει διότι όλες οι άλλες εναλλακτικές που έχουν πέσει στο τραπέζι ως προτάσεις δεν αποδίδουν το ποσό που θα πρέπει να συγκεντρωθεί, ούτε καν ικανοποιητικό ποσοστό του. Ετσι, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές έχει μεν συζητηθεί αλλά δεν είναι εύκολη επιλογή. Χθες, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης ανέφερε σχετικά (ρ/σ REAL) ότι «εμείς προσπαθούμε να βρούμε εισροές στο σύστημα, οι οποίες θα έχουν και έναν στοιχειώδη κανόνα δικαιοσύνης. Οι επιλογές είναι περιορισμένες. Πιθανόν μια εκδοχή φόρου επί των συναλλαγών, εάν είναι μελετημένη, δεν μπορώ να την αποκλείσω». Επικαλέσθηκε, μάλιστα, το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου, όπως πρόσθεσε, «για τις μεγάλες συναλλαγές υπάρχει κάποιος τέτοιος φόρος. Πριν αφορίσουμε ή επικροτήσουμε, ας είναι σωστά μελετημένη η οποιαδήποτε κίνηση. Είμαι σαφής. Εάν γίνει».

Αλλες προτάσεις που έχουν συζητηθεί για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού αφορούν εισροές από τυχερά παιχνίδια ή ακόμη και από το μελλοντικό ταμείο αποκρατικοποιήσεων, που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι αναγνωρίζουν ότι για την πρώτη πρόταση τα περιθώρια να διοχετευθούν έσοδα στο ασφαλιστικό είναι περιορισμένα, καθώς οι πόροι από τη φορολόγηση τυχερών παιχνιδιών έχει συμφωνηθεί πού θα διατεθούν, ενώ για τη δεύτερη, ακόμα κι αν εξασφαλισθεί η συναίνεση των εταίρων, δεν θα προκύψουν έσοδα άμεσα.

Χθες συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, όπου συζητήθηκαν πτυχές του ασφαλιστικού, αλλά και ο σχεδιασμός προώθησης κοινωνικών δράσεων, το αντίβαρο που προωθεί η κυβέρνηση στην υλοποίηση των σκληρών μνημονιακών μέτρων. Οπως επισημάνθηκε μετά τη συνεδρίαση, το ΚΥΣΚΟΙΠ θέτει ως προτεραιότητα για την επόμενη περίοδο να τεθούν οι ενέργειες για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους με δράσεις στα πεδία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, της απασχόλησης και της κοινωνικής οικονομίας, της υγείας και πρόνοιας, της παιδείας και του πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή