Μέτρα για ενίσχυση των επενδύσεων ζητεί ο ΣΕΒ από την κυβέρνηση

Μέτρα για ενίσχυση των επενδύσεων ζητεί ο ΣΕΒ από την κυβέρνηση

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον επενδύσεις τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, πέραν όσων υλοποιούνται κάθε χρόνο, απαιτούνται έως το 2022 προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από την τεράστια αποεπένδυση που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια. Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κ. Θεόδωρος Φέσσας σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τις επενδύσεις κ. Νίκο Παππά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στην ίδια επιστολή αναλύεται σειρά προτάσεων στην κατεύθυνση της βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος αλλά και της ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων, μέσα μάλιστα από δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα που δεν θα πλήττουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις και τη ζήτηση. Με την πεποίθηση ότι απαιτείται δραστική βελτίωση σε όλα τα μέτωπα που διαμορφώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, ο κ. Φέσσας επισημαίνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ο ΣΕΒ θα πυκνώσει τις παρεμβάσεις του με στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού και ελκυστικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων.

Στο επίπεδο της φορολογίας, ο ΣΕΒ προτείνει αλλαγές στους φορολογικούς ελέγχους, ειδικά σε ό,τι αφορά εκκρεμότητες παλαιότερων χρήσεων, καθώς και επανεξέταση κάποιων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που σχετίζονται με την ίδια την παραγωγική διαδικασία. Ειδικότερα, ο ΣΕΒ προτείνει την άμεση εφαρμογή του φορολογικού πιστοποιητικού για τον φορολογικό έλεγχο όλων των ανέλεγκτων χρήσεων, καθώς και τη σύσταση περιφερειακών επιτροπών επίλυσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Μόνο από αυτά τα δύο μέτρα εκτιμάται ότι μπορούν να έχουν τα δημόσια ταμεία επιπλέον 650 έως 850 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ παράλληλα θα αποσυμφορηθούν οι εφορίες και τα δικαστήρια.

Επιπλέον, ο ΣΕΒ θεωρεί αναγκαία και κρίσιμη την επανεξέταση των ειδικών φόρων κατανάλωσης επί των ενεργειακών προϊόντων βιομηχανικής χρήσης και την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής. 

Πέρα από την άρση των φορολογικών αντικινήτρων, ο ΣΕΒ προτείνει τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων. Στον πυρήνα των προτάσεών του για την ανάδειξη της χώρας ως σημαντικού επενδυτικού προορισμού, βρίσκονται δύο προτάσεις που αφορούν την εκ των υστέρων φορολογική επιβράβευση των παραγωγικών δαπανών που δημιουργούν κερδοφορία (μέσω μεταφερόμενων υπερ-αποσβέσεων) και την ενθάρρυνση εμβληματικών επενδύσεων σε τομείς, όπως η τεχνολογία, οι υποδομές, το περιβάλλον, η βιομηχανία, η μεταποίηση κ.ά., όπου προτείνεται η θέσπιση σταθερής ανταγωνιστικής φορολόγησης δεκαετούς διάρκειας για επενδύσεις που δημιουργούν θετικές εξωτερικές επιδράσεις με μεγάλα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά, προτείνεται η φορολογία να μειωθεί στο 20% για επενδύσεις άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ ή/και για επενδύσεις που οδηγούν σε 1.000 νέες προσλήψεις.

Στις προτάσεις του ΣΕΒ στο πλαίσιο της «ριζικά διαφορετικής προσέγγισης ενθάρρυνσης επενδύσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει περιλαμβάνονται ακόμη τα ακόλουθα μέτρα πολιτικής:

• Δημιουργία μονάδων «κοινών υπηρεσιών» (shared services).

• Επενδύσεις στην έρευνα, στην τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία με ενεργητική φορολογική πολιτική ισχυρών κινήτρων (όπως για παράδειγμα σημαντικές εκπτώσεις στις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη και αυτοτελής φορολόγηση της καινοτομίας).

• Οριζόντιος εξορθολογισμός της μεταφοράς ζημιών μέσω της θέσπισης δυνατότητας της μεταφοράς τους για 12 έτη μέχρι του 70% των κερδών, έναντι για 5 έτη που ισχύει σήμερα. Το μέτρο που προτείνει ο ΣΕΒ εφαρμόζεται ήδη στην Πορτογαλία.

• Εφαρμογή γρήγορων και διαφανών διαδικασιών ένταξης ελέγχου και πιστοποίησης των επενδύσεων. Αυτό θα μπορούσε να γίνει για παράδειγμα μέσω της αξιοποίησης εξωτερικών εμπειρογνωμόνων.

• Δημιουργία ανεξάρτητου συντονιστικού μηχανισμού αξιοποίησης πόρων μείγματος ανακυκλούμενων εργαλείων κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα είναι τα δάνεια επιμερισμού κινδύνου, οι εγγυήσεις, το factoring, οι συν-επενδύσεις, η ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων και οι μικροπιστώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή