Αδιάκοποι οι βομβαρδισμοί στη Συρία

Αδιάκοποι οι βομβαρδισμοί στη Συρία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταιγιστικό ρυθμό απέκτησαν τις τελευταίες ημέρες οι βομβαρδισμοί της ρωσικής αεροπορίας εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων αντικαθεστωτικών οργανώσεων στη Συρία, ενώ χθες συμπληρώθηκαν τρεις μήνες από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ομάδα οπλαρχηγών του «Ισλαμικού Κράτους» εξολοθρεύθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό στα περίχωρα της Ράκα, οιονεί «πρωτεύουσας» του χαλιφάτου που έχουν ανακηρύξει οι τζιχαντιστές στη βορειοανατολική Συρία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου, ταξίαρχο Κονασένκοφ, οι ρωσικές δυνάμεις πληροφορήθηκαν από στελέχη της «πατριωτικής, συριακής αντιπολίτευσης» ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στρατιωτικών στελεχών του «Ισλαμικού Κράτους» σε συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο βομβαρδίστηκε από μαχητικό αεροσκάφος SU-34 την ώρα που τα στελέχη των τζιχαντιστών συσκέπτονταν στο εσωτερικό του.

Το συγκεκριμένο περιστατικό προβλήθηκε από τον Κονασένκοφ ως τυπικό δείγμα μιας εκτεταμένης συνεργασίας της Ρωσίας με την «πατριωτική» μερίδα της συριακής αντιπολίτευσης εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά και του Μετώπου Αλ Νούσρα, οργάνωσης που λειτουργεί ως συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε ότι το τελευταίο 48ωρο τα ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν 120 αποστολές, πλήττοντας 420 «στόχους τρομοκρατών στις επαρχίες Χαλεπίου, Ιντλίμπ, Λαττάκειας, Χάμα, Χομς, Δαμασκού, Ντέιρ αλ Ζορ και Ντάρα.

Η ρωσική συνδρομή συνέβαλε καθοριστικά ώστε ο κυβερνητικός στρατός να ανατρέψει προς όφελός του τα δεδομένα στη νότια περιοχή γύρω από την πόλη Ντέρα, ιστορικό λίκνο της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος Aσαντ, την άνοιξη του 2011. Υποστηριζόμενες από τους πυκνούς ρωσικούς βομβαρδισμούς, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να μπουν, χθες το μεσημέρι, στο κέντρο της πόλης Σείχ Μασκίν, στην επαρχία της Ντέρα, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία. Μία ημέρα νωρίτερα, ο στρατός του Ασαντ είχε εκδιώξει τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες από τη στρατιωτική βάση της 82ης Ταξιαρχίας, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την τελική έφοδο. Το Σείχ Μασκίν ελέγχει μια βασική οδική αρτηρία που συνδέει τη Δαμασκό με την Ντέρα, ενισχύοντας σημαντικά την ασφάλεια της συριακής πρωτεύουσας, που ελέγχεται από το καθεστώς Ασαντ.

Τα αισθητά αποτελέσματα των ρωσικών βομβαρδισμών στο πεδίο της μάχης φαίνεται να έχουν, ωστόσο, το τίμημά τους στις γραμμές των αμάχων. Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο, με ευρύ δίκτυο πληροφόρησης από το εσωτερικό της Συρίας. Σε χθεσινή ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου αναφέρεται ότι στους τρεις μήνες από την έναρξή τους, την 30ή Δεκεμβρίου, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν το θάνατο 2.391 ανθρώπων. Σε αυτούς συγκαταλέγονται 655 μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους», 924 ένοπλοι του Μετώπου Αλ Νούσρα και άλλων αντικαθεστωτικών οργανώσεων, αλλά και 792 άμαχοι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 180 παιδιά. Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ, είχε υποστηρίξει και αυτός ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν αγορές, σχολεία, ιατρικές εγκαταστάσεις και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων.

Αποκάλυψη

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος του παρισινού προαστίου Ντρανσί, Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ, αποκάλυψε χθες ότι ένα από τα δέκα ηγετικά στελέχη του «Ισλαμικού Κράτους» που σκοτώθηκαν πρόσφατα από αμερικανικούς βομβαρδισμούς, ο Σαράφ αλ Μουαντάν, συνδεόταν στενά με τον φερόμενο ως εγκέφαλο των τρομοκρατικών οργανώσεων που έπληξαν τη γαλλική πρωτεύουσα τον περασμένο μήνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή