Μήνυμα ομαλοποίησης αμερικανορωσικών σχέσεων

Μήνυμα ομαλοποίησης αμερικανορωσικών σχέσεων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση του Κρεμλίνου για ομαλοποίηση των αμερικανορωσικών σχέσεων, που μπήκαν σε τροχιά ρήξης εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, εκφράζει το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.

Στο εν λόγω μήνυμά του, ο Ρώσος ηγέτης αναφέρει ότι «οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια ασφάλεια» και εκφράζει την πεποίθηση ότι ο «εποικοδομητικός διάλογος» μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον «εγγυάται την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και απειλών» που ορθώνονται ενώπιον της ανθρωπότητας.

Εχοντας φτάσει στο ναδίρ μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, οι σχέσεις μεταξύ Ομπάμα και Πούτιν αποκαταστάθηκαν εν μέρει στις συναντήσεις που είχαν οι δύο ηγέτες το τελευταίο δίμηνο, με καταλύτη την κοινή απειλή του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

Ελπίδες για βαθμιαία εξομάλυνση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση δημιουργεί και η παράταση της συμφωνίας του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία. Την παράταση της συμφωνίας αποφάσισαν χθες οι ηγέτες των τεσσάρων εμπλεκόμενων χωρών –Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας– στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. Βλαντιμίρ Πούτιν, Πέτρο Ποροσένκο, Φρανσουά Ολάντ και Αγκελα Μέρκελ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μινσκ της Λευκορωσίας τηρείται, σε γενικές γραμμές, από τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Οι τέσσερις ηγέτες σημείωσαν επίσης την ανάγκη για πιο εντατικές διαβουλεύσεις, με στόχο την προώθηση των νομοθετικών αλλαγών που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, στην Ανατολική Ουκρανία, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσόφωνων αυτονομιστών, ώστε να επιτευχθεί πολιτική επίλυση του προβλήματος.

Παρ’ όλα αυτά, ο οικονομικός «πόλεμος» ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο καλά κρατεί. Επειτα από συνεδρίαση του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ προανήγγειλε απαγόρευση εισαγωγής σειράς ρωσικών προϊόντων (κρέατα, παιδικές τροφές, ψάρια, γαλακτοκομικά, καπνός, οινοπνευματώδη, εξοπλισμός σιδηροδρόμων) στο εγγύς μέλλον. Πρόκειται για αντίποινα του Κιέβου στην πρόσφατη απόφαση του Κρεμλίνου να ακυρώσει τη ζώνη ελευθέρου εμπορίου Ρωσίας-Ουκρανίας, λόγω της απόφασης της τελευταίας να εφαρμόσει συμφωνία εμπορικής συνεργασίας με την Ε.Ε.

Σε οικονομικό «πόλεμο» συνεχίζει να βρίσκεται η Ρωσία και με την Τουρκία, στον απόηχο της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου SU-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία, στα τουρκοσυριακά σύνορα. Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι απαγορεύει, αρχής γενομένης από την Πρωτοχρονιά, τη λειτουργία τουρκικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς των κατασκευών, του τουρισμού, καθώς και υπηρεσιών προς το κράτος ή την τοπική αυτοδιοίκηση.

Εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε εξηγήσεις από την Αγκυρα για «δραστηριότητες Τούρκων πολιτών στο πλευρό των εξτρεμιστών, στη Συρία». Στις σχετικές δηλώσεις της, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα, επικαλέστηκε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης Τούρκος πολίτης, ο οποίος φέρεται να ομολογεί τη δολοφονία ενός εκ των δύο πιλότων του καταρριφθέντος ρωσικού αεροπλάνου, πράξη που ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή