Τσιμέντα σε γνωστή παραλία της Ιου

Τσιμέντα σε γνωστή παραλία της Ιου

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τσιμέντα… μέσα στην άμμο ξεκίνησαν να πέφτουν από χθες σε γνωστή παραλία της Ίου. Το ειδυλλιακό τοπίο πρόκειται να μετατραπεί σε τουριστικό χωριό και η άδεια που έδωσαν πριν από λίγες ημέρες τα «πράσινα» υπουργεία Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Οικονομικών περιλαμβάνει ακόμα και την κατασκευή ενός δρόμου κυριολεκτικά μέσα στην παραλία, ώστε να υπάρχει οδική σύνδεση με τα κτίρια που θα ανεγερθούν στη χερσόνησο «Διακοφτό».

Το τσιμέντωμα της περιοχής δεν θα τελειώσει εκεί. Σύμφωνα με την απόφαση, που δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου 2014, στην περιοχή θα δημιουργηθεί τουριστικό χωριό (το 40% των σπιτιών θα μπορούν να πωληθούν και το υπόλοιπο θα διατίθεται προς ενοικίαση) 249 κλινών, ξενοδοχείο πέντε αστέρων και «κέντρου αναζωογόνησης» (spa). Όλα αυτά σε επιφάνεια 181 στρεμμάτων, η οποία είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα: το πρώτο, δίπλα στην παραλία Κουμπάρα και το δεύτερο στη χερσόνησο του Διακοφτού, η οποία συνδέεται με το νησί με μια στενή ζώνη άμμου, η οποία περιοδικώς κατακλύζεται από τη θάλασσα. Από την επένδυση έχουν εξαιρεθεί 86,5 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων και 7,4 στρέμματα οριοθετημένου ρέματος.

Σύμφωνα με την απόφαση, συνολικά θα ανεγερθούν 18.100 τετραγωνικά (ο συντελεστής δόμησης 0,1 υπολογίστηκε επί του συνόλου της έκτασης παρότι αποτελείται από διαφορετικά τμήματα, χάρη σε διάφορες «αναπτυξιακές» νομοθετικές ρυθμίσεις των προηγουμένων ετών. Για τον λόγο αυτό η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου γνωμοδότησε αρνητικά στην επένδυση).

Το τοπίο, πάντως, στην περιοχή πρόκειται να αλλάξει σημαντικά: στις περιοχές όπου η κλίση ξεπερνά το 15% (η χερσόνησος του Διακοπτού είναι ορεινή) επιτρέπεται η διαμόρφωση του εδάφους με αναβαθμίδες, μέχρι 1 μέτρο σε ύψος. Επιπλέον ο επενδυτής αδειοδοτήθηκε για τη δημιουργία δύο τεχνητών παραλιών, στους όρμους Κουμπάρα και Μανιάτα καθώς και ενός κρηπιδώματος για την εξυπηρέτηση σκαφών μεταφοράς πελατών. Την επένδυση θα πραγματοποιήσει η εταιρεία «105 Ανώνυμη Τουριστική & Τεχνική Εταιρεία Εκμετάλλευσης Ακινήτων». 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή