Σε πρατήρια καυσίμων, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, οι μεγαλύτερες μειώσεις πωλήσεων

Σε πρατήρια καυσίμων, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, οι μεγαλύτερες μειώσεις πωλήσεων

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση σημείωσαν οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο τον Οκτώβριο του 2015 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2014, τόσο σε τρέχουσες όσο και σε σταθερές τιμές. Μάλιστα, οι μεγαλύτερες μειώσεις πωλήσεων παρατηρούνται στα πρατήρια καυσίμων, στα σούπερ μάρκετ και στα φαρμακεία, σε καταστήματα δηλαδή που διαθέτουν βασικά αγαθά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο (σε τρέχουσες τιμές) μειώθηκε κατά 3,9% τον Οκτώβριο του 2015 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2014. Η μεγαλύτερη μείωση αξίας πωλήσεων, κατά 17,9% σε ετήσια βάση, καταγράφηκε στα πρατήρια καυσίμων λόγω κυρίως της σημαντικής υποχώρησης των τιμών. Κατά 2,3% υποχώρησε ο τζίρος στα καταστήματα πώλησης φαρμάκων και καλλυντικών, ενώ στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ) η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν 1,7%.

Αντιθέτως, αυξήθηκε κατά 7,6% ο κύκλος εργασιών στα βιβλιοχαρτοπωλεία και κατά 4,3% στα καταστήματα πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Μείωση κατά 2,5%, όμως, σημείωσε και ο δείκτης όγκου στο λιανεμπόριο. Η μεγαλύτερη μείωση, 5,9%, εντοπίζεται και σε αυτή την περίπτωση στα πρατήρια καυσίμων, κάτι που δείχνει περιορισμό της κατανάλωσης. Κατά 2,5% εξάλλου μειώθηκε ο όγκος πωλήσεων τόσο στα φαρμακεία όσο και στα σούπερ μάρκετ. Με άλλα λόγια, η μείωση του όγκου πωλήσεων σε αυτές τις δύο κατηγορίες καταστημάτων ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη μείωση της αξίας πωλήσεων, στοιχείο που δείχνει την περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης, η οποία παρατηρείται σταθερά από τον Αύγουστο κι έπειτα.

Από την άλλη, στα βιβλιοχαρτοπωλεία ο δείκτης όγκου αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 9,3% και στα καταστήματα ένδυσης – υπόδησης κατά 5,9%. Η αύξηση του όγκου πωλήσεων σε μεγαλύτερο βαθμό από την αύξηση της αξίας πωλήσεων δείχνει ότι τα πωλούμενα είδη διατίθενται σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το 2014.

Την ευκαιρία, πάντως, να βρουν τα προϊόντα και ειδικά τα ρούχα και τα παπούτσια σε ακόμη χαμηλότερες τιμές θα έχουν οι καταναλωτές από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, οπότε ξεκινούν οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016. Κάποια καταστήματα, πάντως, έχουν ξεκινήσει τις προεκπτώσεις, φαινόμενο που αναμένεται να ενταθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Με βάση τα όσα προβλέπονται στον νόμο 4177/2013, τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να παραμείνουν ανοιχτά την πρώτη Κυριακή της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου, ήτοι στις 17 Ιανουαρίου 2016.

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα αύριο, Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016, θα παραμείνουν κλειστά λόγω της λειτουργίας τους την προηγούμενη Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015. Τα καταστήματα θα ανοίξουν εκ νέου τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016 και το ωράριο θα επανέλθει στα ισχύοντα προ της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή